Determinants of tourist inflow in Tunisia: 'An empirical analysis of competition with morocco'
Tunus'a turist akışının belirleyicileri: 'Fas ile rekabetin ampirik analizi'
  1. Tez No: 927662
  2. Yazar: KHOULOUD BELHAJ RHOUMA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OMAR KACHKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tunus, Fas, turizm performansı, ARDL modeli, zaman serisi analizi, turist rekabet gücü, Tunisia, Morocco, tourism performance, ARDL model, time series analysis, tourist competitiveness
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İbn Haldun Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Turizm, Tunus ve Fas gibi Kuzey Afrika ülkelerinde ekonomik büyümenin temel direğidir çünkü her iki ülke de ülkenin genel kalkınmasında bir artışa yol açan turizm performanslarını artırmak için çalışmaktadır. Bu makale, Tunus'taki turist akışının temel belirleyicilerini ve 2000 ile 2020 yılları arasında Fas ile karşılaştırıldığında performanslarını araştırmaktadır. Bu ampirik çalışma, zaman serisi analizi olarak Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (ARDL) kullanılarak Tunus ve Fas'ın benzer fiziksel ve kültürel unsurlara rağmen turizm endüstrilerinde nasıl farklı sonuçlar elde ettiğini anlama ihtiyacından kaynaklanmıştır. Veri toplama, Dünya Kalkınma Göstergeleri'nden (WDI) ve diğer güvenilir kaynaklardan ikincil verilere başvurarak, hem kısa vadeli hem de uzun vadeli ölçeklerden turist akışının ekonomik ve sosyo-politik belirleyicileri arasındaki ilişkiyi ve performansı belirlemeyi amaçlamaktadır. Bu çalışmadan elde edilen bulgular, ARDL modeli adım adım geçerlilik testine göre sağlam bir şekilde analiz edilmiş ve tartışılmıştır. Araştırmadan, altyapı harcamalarının ve siyasi istikrarın Tunus ekonomisi üzerindeki olumlu etkilerinin kısa vadede önemli olduğu, ancak verimsizlikler nedeniyle uzun vadede sınırlı olduğu anlaşılıyor. Kişi başına düşen GSYİH, altyapı yatırımı ve siyasi istikrar, Fas'ın turist akışına yönelik performansından kaynaklanan daha güçlü tepkiyi açıklıyor. Her iki ülke de küresel daralma eğilimlerine, döviz kurlarındaki değişime ve turizm talebini değiştiren ortama karşı bağışık değil. Uzun vadeli dengeye yönelik hafif ayarlama süreçlerini kanıtlıyorlar; Tunus, Fas'a kıyasla kısa vadeli travmadan oldukça yavaş bir şekilde kurtuluyor. Tunus için turist rekabet gücünü artırmak ve ulaşım altyapısı, eko-turizm ve yeniden markalaşma gibi turizm tekliflerini çeşitlendirmek için çeşitli politika çıkarımları vurgulandı.
Özet (Çeviri)
Tourism is a key pillar for economic growth in North African countries such as Tunisia and Morocco since both countries work on increasing their tourism performance leading to a boost in the country's overall development. This paper investigates key determinants of tourist inflow in Tunisia and their performance compared to Morocco between 2000 and 2020. This empirical study was motivated by the need to understand how Tunisia and Morocco have had different outcomes in their tourism industries despite similar physical and cultural elements using Autoregressive Distributed Lag (ARDL) as time series analysis. The data collection aims to determine the interrelationship and performance between economic and socio-political determinants of tourist inflow from both short-term and long-term scales, referring to secondary data from World Development Indicators (WDI) and other reliable sources. Findings from this study were robustly analyzed and discussed according to the ARDL sstep-by-step validity testing. From the research, the positive effects of infrastructure expenditure and political stability on the Tunisian economy are considerable in the short run but limited in the long run due to inefficiencies. GDP per capita, infrastructure investment, and political stability explain a stronger response from Morocco's performance on tourist inflow. Both countries are not immune to the global contraction trends, the variation in exchange rates, and the environment that changes tourism demand. They prove slight adjustment processes to long-term equilibrium; Tunisia has a rather shiftless recovery from short-term trauma than Morocco. Several policy implications for Tunisia have been highlighted to improve tourist competitiveness and to diversify its tourism offerings, including transport infrastructure, eco-tourism, and rebranding.