Taurin, anti taurin, anti taurin transporter antibody'nin endometriozisli dokularda aromataz ekspresyonu üzerine etkisi
Effect of taurine, anti-taurine, anti-taurine transporter antibody on aromatase expression in endometriotic tissues
  1. Tez No: 927689
  2. Yazar: AYLİN ÜSTÜN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECİP ERKUT ATTAR, DOÇ. DR. İBRAHİM POLAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometriozis, Taurin, Aromataz, Endometriosis, Taurine, Aromatase
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Amaç: Endometriozis, pelvik ağrı, tekrarlayan cerrahiler ve infertilite gibi önemli sağlık problemlerine yol açabilen östrojene bağımlı bir hastalıktır. Mevcut tedavilere dirençli vakaların oranı yüksektir. Cerrahi tedavi geçici rahatlama sağlasa da hastalık sıklıkla nükseder. Bu nedenle, aromataz enziminin endometriotik hücrelerdeki ekspresyonunu düzenleyen mekanizmaların anlaşılması, daha hedefe yönelik tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Bu çalışmada, taurin ve taurinin taşıyıcısı olan TauT antikorunun aromataz gen ekspresyonu üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Gereç ve Yöntem: Endometriotik hücreler kültürlenmiş ve 12 ile 24 saat boyunca kontrol, 5, 10, 15, 20 mMol/ml konsantrasyonlarda taurin ve 5 g/ml anti taurin transporter antikoru ile muamele edilmiştir. Önceki çalışmalarda, aromataz gen ekspresyonunu inhibe ettiği bilinen sodyum bütiratın, (NaBu) TauT'ı mRNA seviyelerini düşürdüğü gösterilmiştir. Bu bilgi doğrultusunda, bu tezde NaBu kullanılmadan, taurinin aromataz üzerindeki etkileri ve bu etkinin TauT aracılığıyla gerçekleşip gerçekleşmediği değerlendirilmiştir. Bulgular: Taurin uygulaması aromataz gen ekspresyonunu artırırken, TauT antikoru bu ekspresyonu belirgin şekilde azaltmıştır. Bu durum, taurinin etkisinin taşıyıcısı aracılığıyla gerçekleştiğini düşündürmektedir. Sonuç: Bu çalışma, taurin ve TauT antikorunun aromataz gen ekspresyonu üzerindeki etkilerini değerlendiren ilk çalışmadır. Bulgular, TauT antikorunun aromataz ekspresyonunu gen düzeyinde özgül olarak baskılayabileceğini ve endometriozis tedavisine yönelik yeni bir yaklaşım sunabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: Endometriosis is an estrogen-dependent disorder that can lead to chronic pelvic pain, repeated surgeries, and infertility. Many patients are resistant to existing treatments that aim to reduce estrogen levels. Although surgical interventions provide temporary relief, recurrence is common. Understanding the regulatory mechanisms of aromatase expression in endometriotic cells may help develop more targeted therapies. This study investigates the effects of taurine and its transporter (TauT) antibody on aromatase gene expression in cultured endometriotic cells. Materials and Methods: Endometriotic cells were cultured and treated with taurine and TauT antibody at concentrations of control, 5, 10, 15, 20 mMol/ml for 12 and 24 hours. In previous studies, sodium butyrate (NaBu), a known histone deacetylase inhibitor, was shown to suppress TauT mRNA expression and aromatase activity. Although NaBu was not used in this study, the current experiments were designed based on these findings to specifically evaluate the direct role of taurine and its transporter on aromatase expression. Results: Taurine treatment increased aromatase gene expression, while TauT antibody significantly decreased it. These findings suggest that taurine's effect on aromatase may be mediated through its transporter. Conclusion: This is the first study to examine the effects of taurine and TauT antibody on aromatase expression in endometriotic cells. The results indicate that TauT antibody may serve as a gene-specific inhibitor of aromatase and has potential as a novel therapeutic target in endometriosis treatment.