Preoperatif dönemde stas pozitifliğini predikteeden radyolojik faktörlerin saptanması
Identification of radiological factors predicting stas positivity in the preoperative period
  1. Tez No: 927690
  2. Yazar: HÜSEYİN YUNUS DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EKREM CENGİZ SEYHAN, DOÇ. DR. CELAL SATICI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: STAS, Radyoloji, Nodül Çapı, STAS, Radiology, Nodule Diameter
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Yedikule Göğüs Hastalıkları Ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 55
Özet
Giriş ve Amaç: Erken evre KHDAK (Küçük Hücre Dışı Akciğer Kanseri) hastalarında STAS pozitifliği saptanan olgularda sublobar rezeksiyon yerine lober rezeksiyon yapılması önerilmektedir. Preoperatif STAS pozitifliğinin saptanması reoperasyonların önüne geçmek amacı ile büyük önem taşımaktadır. Çalışmamızın primer amacı preoperatif dönemde STAS varlığını öngören bağımsız prediktörleri saptamaktır. Yöntem: Tek merkezli retrospektif kesitsel olarak dizayn edilen çalışmamıza 99 hasta dahil edildi. 2015- 2023 yılları arasında hastanemizde opere olan T 1a-b N 0 M 0 Hastaların demografik, radyolojik, PET/BT bulguları analize tabi tutuldu. Bağımsız prediktörlerin değerlendirilmesi amacı ile tek değişkenli analizler ve çok değişkenli lojistik regresyon analizi uygulandı. Bulgular: Çalışmamıza dahil edilen 99 hastanın %32,3' ü kadın, yaş ortalaması 65,6 ± 8,7 yıl idi. Nodülde spikülasyon varlığı 35 (%35,4) ve plevral çekinti varlığı 55 (%55,6) hastada izlendi. Nodülün plevral yüzeye uzaklığı ortalama 4 (1 – 13) mm iken, bronşa olan uzaklığı 12 (5 – 21) mm olarak saptandı. Nodül sınırı düzenli olan 16 (%16,2), lobüle sınırlı olan 38 (%38,4) düzensiz sınırlı olan 45 (%45,5) hasta vardı. Radyolojik parametlerinde nodül çapı 16.2 ±5,3 mm, solid kısım 12,1 ± 6,7 mm olarak bulundu. PET BT'sine ulaşılan 39 hastanın ortanca SUVmax (mCi/kg) değeri 3,35 (1,39-6,01) idi. STAS pozitif hasta sayısı 38 (%38,3) idi. STAS pozitif olan hastaların radyolojik parametlerinde nodül çapı 18,1± 6,0 mm solid kısım 13,0 ±7,2 mm, HU max 34,5(10,0-63,2), HU ort 15(-125,5- 30) HU min -63,5(-229,2-0,25) nodülün solid/total oranı 0,89(0,46-1,0) olarak bulundu. Nodülde spikülasyon varlığı 15(39,5) ve plevral çekinti varlığı 21(55,3) idi. Plevral yüzeye uzaklığı ortalama 3,5mm (1 -12,75)idi. Bronşa olan uzaklığı ortanca değeri 7 mm (3,25-19,25) idi. STAS pozitif hastalarda, nodül sınırı düzenli olan 6 (%15,8), lobüle olan13 (%34,2) düzensiz olan 19 (%50,0) hasta vardı. STAS pozitif hastaların PET BT bulgularında nodülün ortanca SUVmax (mCi/kg) değeri 2,48 (1,39-4,22) idi. STAS pozitifliği olan hastalarda nodül çapı, STAS negatif gruba göre daha büyüktü ve iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p=0,004). Bunun yanında nodülün bronşa olan uzaklık istatistiksel anlamlılık yaklanmasa da STAS pozitif grupta daha kısa izlendi (p=0,06). Diğer parametreler için iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Çok değikenli analizde Nodül çapı STAS pozitifliği ön gören bağımsız prediktör olarak saptandı Sonuç: Preoperatif dönemde STAS pozitifliğini öngörmek için nodül çapının bağımsız bir prediktör olarak belirlenmiş olduğunu gözlemledik.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: In cases where STAS positivity is detected in early stage NSCLC patients, lobar resection is recommended instead of sublobar resection. Preoperative determination of STAS positivity is of great importance in order to prevent reoperations. The primary aim of our study is to identify independent predictors of the presence of STAS in the preoperative period. Method: 99 patients were included in our study, which was designed as a single- center retrospective cross-sectional study. The demographic, radiological and PET/CT findings of the patients were analyzed. Univariate analyzes and multivariate logistic regression analysis were applied to evaluate independent predictors. P0.05) Conclusion: We observed that nodule diameter was determined as an independent predictor to predict STAS positivity in the preoperative period. It has been determined that lesions exceeding 15 mm are particularly likely to result in STAS positivity.