21. yüzyılda savaşların evrimi ile küresel, bölgesel ve milli ekonomiler üzerine etkileri İsrail-Filistin savaşı özelinde bir inceleme
Evolution of wars in the 21st century and their effects on global, regional and national economies a study with a special importance of the Israel-Palestine war
  1. Tez No: 927710
  2. Yazar: RECEP SÖNMEZSOY
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞERAFETTİN KELEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Savaş, İsrail, Filistin, Gazze, Savaş Ekonomisi, War, Israel, Palestine, Gaza, War Economy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
İnsanlık tarihi boyunca savaşlar, uygarlıkların gelişim sürecinde derin izler bırakmış ve toplumların kaderini şekillendirmiştir. Habil ve Kabil'den bu yana süregelen çatışmalar, zamanın ruhuna uygun biçimleri ve sonuçlarıyla hem toplumsal hem de bireysel yaşamları köklü bir şekilde etkilemiştir. Savaşların yol açtığı yıkım ve acılar, insanlık hafızasında silinmez izler oluşturmuş, toplumsal yapıları derinden sarsmıştır. Savaşlar, sadece fiziksel yıkımlarla sınırlı kalmamış; aynı zamanda ekonomik krizlere, kültürel kopuşlara ve sosyal travmalara da yol açmıştır. Bu çalışmada, tarih boyunca süregelen çatışmaların en güncel ve önemli örneklerinden biri olan İsrail-Filistin çatışması ele alınmıştır. Çatışmanın tarihsel geçmişi, teolojik, kültürel ve sosyolojik arka planı kapsamlı bir şekilde incelenmiş; savaşın iki tarafın ekonomileri üzerindeki etkileri, özellikle Filistin ve İsrail ekonomilerinde yarattığı baskılar ve sonuçları detaylı olarak irdelenmiştir. Karşılaştırmalı tarihsel ve siyasal metot çerçevesinde yapılan geniş kaynak taramasıyla, İsrail-Filistin çatışması tarihsel bir perspektiften değerlendirilmiştir. Ayrıca, çatışmanın uluslararası toplum üzerindeki yansımaları ve küresel ekonomiye olan etkileri de ele alınmıştır. Sonuç olarak, bu çatışmanın yalnızca askeri bir mesele olmanın ötesinde, küresel güç dengeleri, ekonomik istikrar ve bölgesel güvenlik üzerinde derin ve kalıcı etkiler yarattığı vurgulanmıştır. İsrail-Filistin meselesinin ekonomik, sosyal, teolojik ve politik düzeylerde karmaşık etkileşimler barındırdığı ortaya konmuş ve bu çok boyutlu yapının çözüm arayışlarında dikkate alınması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout human history, wars have left deep marks on the development of civilizations and shaped the destiny of societies. Since the time of Cain and Abel, ongoing conflicts have profoundly affected both societal and individual lives, with their forms and consequences evolving according to the spirit of the times. The destruction and suffering caused by wars have created indelible traces in human memory, deeply shaking social structures. Wars have not only been limited to physical devastation but have also led to economic crises, cultural ruptures, and social traumas. This study examines one of the most current and significant examples of ongoing historical conflicts: the Israeli-Palestinian conflict. The historical background of the conflict, along with its theological, cultural, and sociological dimensions, has been extensively analyzed. The study also explores the effects of war on the economies of both sides, focusing particularly on the pressures and consequences experienced by the Palestinian and Israeli economies. Within the framework of a comparative historical and political methodology, a comprehensive literature review has been conducted, providing a historical perspective on the Israeli-Palestinian conflict. Additionally, the reflections of this conflict on the international community and its impacts on the global economy have been discussed. In conclusion, it has been emphasized that this conflict represents much more than a mere military issue. It has profound and lasting effects on global power balances, economic stability, and regional security. The Israeli-Palestinian issue contains complex interactions on economic, social, theological, and political levels, and it has been concluded that these multidimensional dynamics must be considered in the search for solutions.