Okul öncesi dönemde görsel okuma etkinliklerinin empatik düşünme becerisine ve 21. yüzyıl becerilerine etkisi
The effect of visual reading activities on empathetic thinking skills and 21st century skills in preschool period
  1. Tez No: 927740
  2. Yazar: HÜZEYME BEYZA KAHRAMAN YAĞCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF ÇELEBİ ÖNCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel okuma, 21. yy becerileri, empatik beceriler, Visual reading, 21st-century skills, empathetic skills
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırma, okul öncesi dönemde gerçekleştirilen görsel okuma etkinliklerinin, çocukların empatik düşünme becerilerine ve 21. yüzyıl becerilerine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmaya kolay örneklem yöntemi ile Kocaeli Kandıra'da bir anaokulundaki 3 yaş sınıfından 16 çocuk katılmıştır. Çalışma karma yöntem kullanılarak yürütülmüştür. Araştırmada katılımcı çocukların empatik düşünme becerilerini ölçmek için Empatik Düşünme Ölçeği“ ve 21. yüzyıl becerilerini değerlendirmek için ”3-4 Yaş 21. Yüzyıl Beceri Ölçeği" kullanılmıştır. Ayrıca yansıtıcı günlük kullanılarak öğretmen görüşlerine de yer verilmiştir. Görsel okuma etkinlikleri uygulamaları 6 hafta, haftada 5 gün olacak şekilde sürdürülmüştür. Elde edilen bulgular, uygulanan bu görsel okuma etkinliklerinin çocukların empatik düşünme becerilerine ve 21. yy becerilerine olumlu katkı sağladığını göstermektedir. Ön test ve son test sonuçları arasındaki fark anlamlı bulunmuştur. Çocukların empatik düşünme becerileri ve 21. yy becerilerinin alt boyutları olan, öğrenme - yenilik, yaşam - kariyer becerileri olumlu anlamda gelişmiştir. Ayrıca çocukların uygulamalardan sonra sözel ifadelerinin niteliğinin geliştiği görülmüştür. Öğretmen görüşleri, görsel okuma etkinliklerinin hem duygusal hem bilişsel yönden faydalı olduğu yönündedir. Bu sonuçlar, okul öncesi dönemde görsel okuma etkinliklerinin hem bilişsel hem sosyal gelişime katkı sağladığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the effects of visual reading activities conducted in the preschool period on children's empathetic thinking skills and 21st-century skills. The study sample consisted of 16 children from a 3-year-old class in a kindergarten in Kandıra, Kocaeli, selected using a convenience sampling method. The study was carried out using a mixed methods approach. To measure the children's empathetic thinking skills, the Empathetic Thinking Scale was used, and to assess their 21stcentury skills, the 3-4 Years 21st Century Skills Scale was employed. Additionally, teacher views were gathered using reflective journals. The visual reading activities were conducted over 6 weeks, with 5 sessions per week. The findings indicated that these visual reading activities had a positive impact on children's empathetic thinking skills and 21st-century skills. Significant differences were found between pre-test and post-test results. The children's empathetic thinking skills and sub-dimensions of 21stcentury skills, including learning-innovation and life-career skills, showed positive development. Moreover, it was observed that children's verbal expressions improved after the activities. Teacher feedback suggested that visual reading activities were beneficial both emotionally and cognitively. These results demonstrate that visual reading activities in the preschool period contribute to both cognitive and social development.