Yesemek taş ocağı ve heykel atölyesi sfenks heykelleri ışığında Geç Tunç Çağı'nda eski Önasya'da sfenksler
Sphinxes in the ancient near east during the Late Bronze Age in light of the Yesamek quarry and sculpture workshop sphinx statues
- Tez No: 927772
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Sfenks, Önasya, Yesemek, Heykel, Geç Tunç Çağ…, Sphinx, Near East, Yesemek, Sculpture, Late Bronze Age…
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 185
Özet
Eski Önasya'nın en büyük ve en eski heykel atölyesi olarak bilinen Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, Gaziantep İli, İslahiye İlçesi, Yesemek Mahallesi sınırları içinde yer almaktadır. Arkeoloji literatürüne 1890'larda Felix Von Luschan tarafından keşfedilmesiyle birlikte giren Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nde ilk kazı çalışmaları ve bilimsel araştırmalar, 1955-1961 yıllarında U. Bahadır Alkım'ın başkanlığında bir ekip tarafından gerçekleştirilmiştir. 2012 yılında UNESCO Dünya Miras Alanı Geçici Listesi'ne kabul edilen Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'nin, Kalıcı Listeye girmesi için çalışmalar sürdürülmektedir. Tarihlendirme problemi olan Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi, son olarak Atilla Engin'in bilimsel çalışmalarıyla MÖ 13. yy sonu, MÖ 12. yy. başlarına tarihlenmektedir. Yesemek Taş Ocağı ve Heykel Atölyesi'ndeki heykeltıraşlık eserlerinden sfenksler ile Geç Tunç Çağı'nda Antik Mısır, Mezopotamya, Suriye ve Anadolu'da görülen sfenks tasvirlerinin, anlam, üslup ve stil özelliklerinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Sfenksin kökeni, ilk ortaya çıkışı, yayılımı ve etkileşimi gibi konular irdelenmektedir. İslahiye Bölgesinin, Mezopotamya, Suriye ve Doğu Akdeniz limanlarına açılan bir geçiş konumunda olması, kültürel etkileşim açısından son derece önemlidir. Yesemek sfenks heykelleri ışığında Geç Tunç Çağı dünyasında Antik Mısır, Mezopotamya, Suriye ve Anadolu'da bulunan sfenks tasvirlerinin incelenmesi, Yakın Doğu Arkeolojisi adına önemli sonuçlar ortaya çıkaracaktır.
Özet (Çeviri)
The Yesemek Quarry and Sculpture Workshop, known as the largest and oldest sculpture workshop of Ancient Near Asia, is located within the boundaries of Yesemek Mahallesi, İslahiye District, Gaziantep Province. Introduced to the archaeological literature in the 1890s following its discovery by Felix von Luschan, the site underwent its first excavations and scientific investigations between 1955 and 1961 under the leadership of U. Bahadır Alkım. In 2012, the Yesemek Quarry and Sculpture Workshop was included in the UNESCO World Heritage Tentative List, and efforts are ongoing for its inscription into the Permanent List. Although the site's dating has posed a challenge, the most recent studies conducted by Atilla Engin date it to the late 13th century BCE and early 12th century BCE. The primary objective is to examine the sphinx sculptures found at the Yesemek Quarry and Sculpture Workshop, comparing them with the sphinx depictions from the Late Bronze Age observed in Ancient Egypt, Mesopotamia, Syria, and Anatolia in terms of meaning, style, and artistic features. This study also explores the origins, initial appearances, diffusion, and cultural interactions of the sphinx motif. The strategic location of the İslahiye region as a passage to Mesopotamia, Syria, and the Eastern Mediterranean ports underscores its significance for cultural interaction. Analyzing the sphinx sculptures of Yesemek in the context of Late Bronze Age representations across Ancient Egypt, Mesopotamia, Syria, and Anatolia will yield significant insights for Near Eastern archaeology.