Tüketicilerin fijital pazarlama uygulamalarını kullanmaya devam etme niyetlerini etkileyen faktörlerin incelenmesi
Examination of the factors affecting consumers intentions to continue using phygital marketing applications
- Tez No: 927796
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Fijital Pazarlama, Tüketici Davranışı, Hazır Giyim Sektörü, Kullanmaya Devam Etme Niyeti, Phygital Marketing, Consumer Behavior, Apparel Industry, Intention to Continue Using
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Bu çalışma, tüketicilerin fijital pazarlama uygulamalarına yönelik kullanmaya devam etme niyetlerini etkileyen faktörleri incelemektedir. Dijital ve fiziksel dünyaların birleşimi olan fijital pazarlama, müşteri deneyimini geliştirmeyi ve markaların rekabet avantajını artırmayı amaçlayan yenilikçi bir strateji olarak ele alınmıştır. Çalışma, fijital pazarlamanın kavramsal çerçevesini açıklamakla birlikte, bu stratejilerin tüketici davranışlarına olan etkilerini de kapsamlı bir şekilde değerlendirmektedir. Araştırmada, kolayda örnekleme yöntemiyle çevrimiçi anket aracılığıyla veriler toplanarak gerçekleştirilmiş ve 412 katılımcının verileri kullanılmıştır. Elde edilen veriler, SPSS 26 ve AMOS programları ile analiz edilmiş; hipotezlerin testi için Hayes PROCESS Macro aracıyla regresyon analizi yapılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin güvenilirlik ve geçerliliği doğrulayıcı faktör analizi ile test edilmiştir. Sonuçlar, eğlence, ikna, algılanan güven ve bilgi vericilik gibi faktörlerin tüketicilerin fijital pazarlama uygulamalarını kullanmaya devam etme niyetleri üzerinde anlamlı ve pozitif etkiler yarattığını göstermektedir. Ayrıca mağaza çekiciliğinin ve mahremiyetin algılanan güven üzerindeki düzenleyici rolü de desteklenmiştir. Buna karşın mağaza çekiciliğinin ve mahremiyetin ikna, eğlence ve bilgi vericilik üzerinde düzenleyici etkisi olduğu hipotezi desteklenmemiştir. Bu sonuçlar, fijital pazarlamanın temel unsurlarının, tüketicilerin bir ürünü veya hizmeti kullanma niyetleri üzerinde güçlü ve olumlu bir etkisi olduğunu vurgulamaktadır. Ancak, bazı düzenleyici değişkenlerin etkisinin bağlama veya tüketici gruplarının demografik özelliklerine bağlı olarak sınırlı olduğu görülmektedir. Bu, her tüketici grubunun pazarlama stratejilerine aynı şekilde yanıt vermediğini ve bağlama özgü etkilerin dikkate alınmasının önemli olduğunu göstermektedir. Dolayısıyla, pazarlama stratejileri tasarlanırken, tüketici davranışlarının farklılıklarını ve bağlama özgü dinamikleri anlamaya yönelik analizlerin yapılması, stratejilerin etkinliğini artırabilir.
Özet (Çeviri)
This study examines the factors influencing consumers' intentions to continue using phygital marketing applications. Phygital marketing, which combines the digital and physical worlds, is addressed as an innovative strategy aimed at enhancing customer experience and increasing the competitive advantage of brands. The study not only explains the conceptual framework of phygital marketing but also evaluates the effects of these strategies on consumer behavior comprehensively. The research was conducted by collecting data through an online survey using a convenience sampling method, resulting in the inclusion of data from 412 participants. The collected data were analyzed using SPSS 26 and AMOS software, and Hayes PROCESS Macro was employed for hypothesis testing via regression analysis. The reliability and validity of the scales used in the study were tested through confirmatory factor analysis. The results indicate that factors such as entertainment, persuasion, perceived trust, and informativeness have significant and positive effects on consumers' intentions to continue using phygital marketing applications. Additionally, the regulatory roles of store attractiveness and privacy on perceived trust were supported. However, the hypotheses regarding the regulatory effects of store attractiveness and privacy on persuasion, entertainment, and informativeness were not supported. These findings highlight that the core elements of phygital marketing have a strong and positive impact on consumers' intentions to use a product or service. However, the influence of certain regulatory variables appears to be limited, depending on the context or the demographic characteristics of consumer groups. This suggests that not all consumer groups respond to marketing strategies in the same way, emphasizing the importance of considering context-specific effects. Therefore, designing marketing strategies based on an understanding of consumer behavior differences and context-specific dynamics can enhance their effectiveness.