Modern Kuveyt edebiyatında Tâlib Er-Rifâ'î ve 'En-Necdî' (Kaptan) adlı eserinin teknik açıdan incelenmesi
Taleb Al-Refai in modern Kuwaiti literature and a technical analysis of his work 'Al-Najdi' (The Captain)
- Tez No: 927833
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KIZILCIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kuveyt Edebiyatı, Modern Arap Edebiyatı, Tâlib er-Rifâ'î, en-Necdî, Roman Analizi, Kuwaiti Literature, Modern Arabic Literature, Taleb al-Refai, Al-Najdi, Novel Analysis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Arap Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalışmada, modern Arap edebiyatının bir parçası olan Kuveyt romanının tarihsel ve kültürel bağlamı ele alınarak Tâlib er-Rifâ'î'nin edebi kişiliği ve“en-Necdî”adlı romanı teknik açıdan incelenmiştir. Çalışmanın ilk bölümünde, Kuveyt'in tarihsel, toplumsal ve kültürel yapısı ile roman türünün Arap dünyasında, özellikle Kuveyt'teki gelişim süreci değerlendirilmiştir. Modernleşme, birey-toplum çatışmaları ve kimlik arayışı gibi konuların Kuveyt edebiyatındaki yeri detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. İkinci bölümde, Tâlib er-Rifâ'î'nin hayatı, eserleri ve edebi kişiliği incelenmiş; üçüncü bölümde ise“en-Necdî”romanı biçimsel ve tematik unsurlar açısından değerlendirilmiştir. Romanın olay örgüsü, karakter kurgusu, anlatıcı bakış açısı, mekan ve zaman kullanımı gibi yapısal unsurların yanı sıra, diyalog, iç monolog ve bilinç akışı gibi tekniklerin işlevi analiz edilmiştir. Eserin, toplumsal gerçekçilik çerçevesinde Kuveyt toplumunun tarihsel ve sosyokültürel yapısını yansıttığı tespit edilmiştir. Bu çalışma, Türkiye'de Kuveyt edebiyatına dair sınırlı sayıdaki akademik kaynaklar arasında yer almayı ve bu alandaki araştırmalara katkı sağlamayı hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the historical and cultural context of the Kuwaiti novel as a part of modern Arabic literature, focusing on the literary identity of Taleb al-Refai and providing a technical analysis of his novel“al-Najdi”. The first section evaluates the historical, social, and cultural structure of Kuwait and the development of the novel genre in the Arab world, particularly in Kuwait. Topics such as modernization, individual-society conflicts, and identity quest are analyzed in detail regarding their place in Kuwaiti literature. The second section explores Taleb al-Refai's life, works, and literary identity, while the third section assesses the formal and thematic elements of“Al-Najdi.”The analysis covers structural features such as the plot, character development, narrative perspective, and the use of space and time, as well as the functions of techniques like dialogue, interior monologue, and stream of consciousness. The novel is determined to reflect the historical and sociocultural dynamics of Kuwaiti society within the framework of social realism. This study aims to fill a significant academic gap in Turkey regarding Kuwaiti literature and to contribute to further research in the field.