An investigation on teachers' perceptions of task-based languageteaching in english classrooms
İngilizce sınıflarındaki görev temelli dil öğretimi üzerine öğretmen görüşlerini inceleyen bir araştırma
- Tez No: 927883
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Görev tabanlı dil öğretimi, İngilizce öğretmenlerinin algıları, görev tabanlı etkinlikler, sınıf uygulaması, Task-based Language Teaching (TBLT), English teachers' perceptions, task-based activities, classroom practice
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
Bu çalışma, bir vakıf üniversitesinde İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten öğretmenlerin görev temelli dil öğretimi yöntemi hakkındaki algılarını keşfetmeyi amaçlamıştır. Çalışma ayrıca öğretmenlerin bu yöntem hakkındaki görüşlerini ve sınıflarda bu yöntemi uygulayıp uygulamadıklarını ve uygulama nedenlerini öğrenmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Lam ve diğerleri (2021) tarafından geliştirilen bir anket kullanılmış ve üniversitenin hazırlık sınıflarında çalışan elli öğretmene uygulanmıştır. Çalışmanın sonuçları SPSS 25.0 istatistik programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, öğretmenlerin çoğunun görev ve görev temelli dil öğretimi yönteminin temel kavramlarını anladığını ortaya koymuştur. Ayrıca bu çalışmaya katılanlar, sınıflarında bu metodu uygulamaya olumlu bakış açısına sahiptir. Öte yandan, bu metodu sınıfta uygulayanların yüzdesi uygulamayanları geçse de uygulamayanların yüzdesinin de onlara oldukça yakın olması bu sonucu göz ardı edilemez kılmaktadır. Başka bir deyişle, bu çalışmada görev temelli dil öğretimi yönteminin uygulanması çoğu öğretmen tarafından benimsenmiş olsa da birçok öğretmen sınıfta uygulama konusunda hala tereddüt etmiştir. Bunun uygulanmasını engelleyen en yaygın faktörler, sınıf mevcudunun fazlalığı, öğrencilerin bu metoda aşina olmamaları ve bu metodun uygulanması için materyallerin yetersizliği ve uygun olmamasıdır. Görev temelli dil öğretimi yönteminin sınıflarda uygulanmasını engelleyen nedenler, mevcut eğitim sistemi dahilinde müfredat ve materyallerin geliştirilmesiyle ortadan kaldırılabilir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to explore the perceptions of teachers who teach English as a foreign language in a foundation university, about task-based language teaching. This study was also conducted to find out their ideas about this method and if they implement this method in the classrooms along with their reasons. The data collection instrument used for the study was a questionnaire developed by Lam et al. (2021) and it was applied to fifty teachers working at university preparatory classes. The results were analyzed using SPSS 25.0 statistical package program. The results of the study revealed that most teachers understood the basic concepts of a task and TBLT. Moreover, the participants in this study had positive views about implementing TBLT in their classroom. On the other hand, it is worth noting that although the percentage of the participants who implemented TBLT in the classroom outperformed the ones who did not, the percentage of those didn't use TBLT was still close enough to that of those who did, making the outcome non-negligible. In other words, although the implementation of TBLT has been embraced by the majority of teachers in this study, many still were hesitant implementing it in the classroom. The most common factors that hindered the implementation of TBLT were the sizes of classes, students' being unfamiliar with TBLT and improperness and inadequacy of materials for the implementation of TBLT. The reasons that prevent implementing TBLT in the classrooms can be eliminated by curriculum and materials enhancements within the current education system.