Avrupa Birliği eğitim programları ve Avrupa Yenilikçi Öğretim Ödülü (EITA) alan projelerin proje yönetimi açısından değerlendirilmesi
European Union education and training programmes and evalution of the projects awarded with the European Innovative Teaching Award (EITA) in terms of project management
  1. Tez No: 927889
  2. Yazar: FİLİZ MANCAK ERNALBANT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENGİN SELÇUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: AB eğitim politikası, AB eğitim programları, Erasmus+ programı, EITA ödülü, proje yönetimi, EU education policy, EU education programmes, Erasmus+ programme, EITA award, Project management
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 202
Özet
Bu çalışmanın amacı AB eğitim politikası, AB eğitim programları ve Türkiye'nin bu programlara katılım sürecini incelemek ve Avrupa Yenilikçi Öğretim Ödülü (EITA) alan projeleri proje yönetimi açısından değerlendirerek benzerlikleri ortaya koymaktır. Bu doğrultuda doküman incelemesi yapılarak birinci bölümde AB'nin kısa tarihi ve AB eğitim politikasının tarihsel gelişimi, AB'nin eğitim ile ilgili kurumları, ikinci bölümde AB eğitim programlarının tarihsel gelişimi ve Türkiye'nin bu programlara katılım süreci ve düzeyi mercek altına alınmıştır. Son bölümde ise nitel araştırma desenlerinden durum çalışması yapılarak EITA ödülü alan projelerin nasıl yönetildiği sorusuna cevap aranmıştır. Araştırmanın örneklemi amaçlı örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme ile belirlenmiştir. Bu araştırmadaki ölçüt, Avrupa Yenilikçi Eğitim Ödülü (EITA) alan bir kurumda çalışıyor ya da çalışmış olmak ve projenin başlangıç aşamasından bitimine kadar tüm aşamalarına vakıf olmaktır. Araştırmaya Türkiye ve Avrupa'dan Avrupa Yenilikçi Öğretim Ödülü (EITA) alan kurumlarda görev yapan 16 kişi katılmıştır. 16 sorudan oluşan yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanan veriler kodlanarak içerik analizi yapılmıştır. Bu sayede EITA ödülü alan projeler arasındaki benzerliklerin neler olduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, EITA ödülü alan projelerin proje yönetimi açısından benzer yanlarının olduğu görülmüştür. Ayrıca ödül almış başarılı projelerin proje yönetim biçimlerini katılımcıların görüş ve önerileri doğrultusunda sergileyen bu çalışmanın gelecekte proje hazırlamak isteyen kurum ve kuruluşlara rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the EU education policy, EU Education Programs and Turkey's participation process in these programs and to evaluate the projects awarded with the European Innovative Teaching Award (EITA) in terms of project management and to determine the similarities. In this context, in the first chapter, the brief history of the EU and the historical development of the EU education policy and the institutions related to education and in the second chapter historical development of the EU education programs and the process and level of Turkey's participation in these programs were examined by document review. In the last section, the question of how the projects that received the EITA award were managed was sought by using a case study, one of the qualitative research designs.The sample of the study was determined by criterion sampling, one of the purposeful sampling methods. The criterion for this study is to work or have worked in an institution that has won EITA and to have a full knowledge of all stages of the project from start to finish. 16 people from Türkiye and Europe working at institutions that have received the European Innovative Teaching Award (EITA) participated in this research.The data collected using a semi-structured interview form consisting of 16 questions was coded and a content analysis was conducted. Thus it was determined what the similarities were between the projects that received the EITA award. As a result of the research, it was determined that the projects that received the EITA award had similar aspects in terms of project management. In addition, it is thought that this study, which displays the project management styles of award-winning successful projects in line with the opinions and suggestions of the participants, will guide institutions and organizations that want to prepare projects in the future.