Üniversite hazırlık eğitiminde youtube videolarının kullanımı
Use of youtube videos in university preparation education
  1. Tez No: 927977
  2. Yazar: NİHAT ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA CİZMECİ ÜMİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitimde Teknoloji Kullanımı, YouTube Videoları, Üniversite Hazırlık, Öğrenme Araçları, Dijital Eğitim, Use of Technology in Education, YouTube Videos, University Preparation, Learning Tools, Digital Education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim ve Tasarım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Sanatları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Teknolojinin eğitimde yaygınlaşmasıyla birlikte, YouTube gibi dijital platformlar öğrenciler için önemli öğrenme kaynakları haline gelmiştir. Bu tez çalışması, üniversite hazırlık sürecinde YouTube videolarının kullanımını ve bu kullanımın öğrenciler üzerindeki etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmada, YouTube videolarının öğrencilerin öğrenme süreçlerine olan katkılarını anlamak için görüşme yöntemi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla elde edilen veriler, öğrencilerin YouTube videolarını nasıl kullandıkları, hangi tür videoları tercih ettikleri ve bu videoların eğitim süreçlerine olan katkılarını ortaya koymaktadır. Öğrenciler, özellikle zorlandıkları konularda YouTube videolarının anlaşılır anlatımları sayesinde eksiklerini giderme fırsatı bulduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca, videoların görsel ve işitsel öğeler içermesi, öğrenmeyi daha etkili ve hızlı hale getirmiştir. YouTube videolarının öğrenciler üzerindeki etkileri incelendiğinde, bu videoların öğrenme verimliliğini artırdığı, zamandan tasarruf sağladığı ve dershane ihtiyacını azalttığı görülmüştür. Öğrenciler, derslerde anlamadıkları konuları farklı öğretmenlerin anlatımlarıyla tekrar dinleyebilme imkanına sahip oldukları için, YouTube videolarını önemli bir öğrenme aracı olarak görmektedirler. Ayrıca, bu videolar sayesinde öğrencilerin bağımsız öğrenme becerilerinin geliştiği ve motivasyonlarının arttığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak, YouTube videolarının üniversite hazırlık eğitiminde etkili bir araç olduğu ve öğrencilerin akademik başarılarına önemli katkılar sağladığı anlaşılmaktadır. Ancak, bu videoların doğru ve bilinçli bir şekilde kullanılması gerektiği vurgulanmaktadır. Eğitimciler, öğrencilere doğru kaynakları seçmeleri konusunda rehberlik ederek, YouTube videolarının eğitim süreçlerine daha etkili bir şekilde entegre edilmesine yardımcı olabilirler.
Özet (Çeviri)
With the widespread use of technology in education, digital platforms such as YouTube have become important learning resources for students. This thesis aims to examine the use of YouTube videos during the university preparation process and the effects of this use on students. In the study, the interview method was used to understand the contributions of YouTube videos to students' learning processes. The data obtained through semi-structured interviews conducted within the scope of the research reveal how students use YouTube videos, which types of videos they prefer, and the contributions of these videos to their educational processes. Students stated that they had the opportunity to overcome their deficiencies thanks to the understandable narrations of YouTube videos, especially in the subjects they had difficulty with. In addition, the fact that the videos included visual and auditory elements made learning more effective and faster. When the effects of YouTube videos on students were examined, it was seen that these videos increased learning efficiency, saved time, and reduced the need for private teaching institutions. Since students had the opportunity to listen to the subjects they did not understand in the lessons again with the narrations of different teachers, they considered YouTube videos as an important learning tool. In addition, it was observed that students' independent learning skills developed and their motivation increased thanks to these videos. As a result, it is understood that YouTube videos are an effective tool in university preparation education and contribute significantly to students' academic success. However, it is emphasized that these videos should be used correctly and consciously. By guiding students to choose the right resources, educators can help integrate YouTube videos into their educational processes more effectively.