Goldsmithing renaissance: Integrating new technology and outsourcing for growth
Kuyumculuk rönesansı: Büyüme için yeni teknoloji ve dış kaynakların entegrasyonu
  1. Tez No: 928004
  2. Yazar: ALSHAREEF ABDULKADER MAGHRABI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BAHAR KÖSEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kuyumculuk, Yeni Teknoloji, Dış Kaynak Kullanımı, Hükümet Politikaları, Goldsmithing, New Technology, Outsourcing, Government Policies
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Finans Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Finans Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu çalışma, Türkiye'nin kuyumculuk sektöründeki yeniden doğuşunu incelemekte ve modern üretim teknolojileri ve teknikleri ile dış kaynak kullanımının sektörel büyümeye katkılarını ele almaktadır. Sektör uzmanlarıyla yapılan nitel görüşmeler yoluyla araştırma, 3D baskı, lazer kaynak ve gelişmiş parlatma yöntemleri gibi yeniliklerin etkisini, yanı sıra dış kaynak kullanımının ürün kalitesini artırma, operasyonel verimliliği geliştirme, maliyetleri düşürme ve esnekliği artırma üzerindeki rolünü değerlendirmektedir. Bulgular, teknolojik ilerlemeler ve dış kaynak kullanımının büyümenin ana itici güçleri olmasına rağmen, hükümet politikaları ve vasıflı iş gücünün mevcudiyeti gibi diğer faktörlerin de sektörde kritik roller oynadığını ortaya koymaktadır. Araştırma, sektörün ilerlemesini ve rekabet gücünü sürdürebilmesi için öneriler sunarak sonlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the renaissance of Turkey's goldsmithing industry, focusing on the contributions of modern manufacturing technologies and techniques, as well as outsourcing, to its growth. Through qualitative interviews with industry experts, the research evaluates the impact of innovations such as 3D printing, laser welding, and advanced polishing methods, alongside the role of outsourcing in improving product quality, enhancing operational efficiency, reducing costs, and increasing flexibility. The findings reveal that, while technological advancements and outsourcing serve as primary drivers of growth, other factors - including government policies and the availability of skilled labor - also play critical roles. The research concludes with recommendations to sustain the sector's progress and competitiveness.