A media literacy course design for english language teacher candidates
İngilizce öğretmen adaylarına yönelik medya okuryazarlığı dersi modeli
  1. Tez No: 928179
  2. Yazar: EYLEM PERİHAN KİBAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZUHAL OKAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: medya okuryazarlığı, medya okuryazarlığı eğitimi, İngilizce öğretmeni adayları, Media literacy, media literacy education, English language teacher candidates
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 176
Özet
Medya okuryazarlığı eğitimi yabancı dil öğretmenleri için kritik bir öneme sahiptir. Yabancı dil öğretmenleri, medya okuryazarı olmanın yanı sıra, yabancı dil öğretiminde medyayı kullanabilecek ve öğrencilerini buna göre yetiştirebilecek donanıma sahip olmalıdır. Ancak Türkiye'de dil öğretmeni adayları için bu ihtiyaçlara yönelik standart bir medya okuryazarlığı dersi bulunmamaktadır. Bu tez, bu açığa odaklanmayı ve Türkiye'deki bir devlet üniversitesinde İngilizce öğretmeni adayları için bir medya okuryazarlığı dersi tasarlamayı amaçlamaktadır. Son sınıf olan İngilizce öğretmeni adayları bu çalışmanın katılımcıları olarak seçilmiştir. Öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeylerini belirlemek amacıyla dönem başında medya okuryazarlık düzeyleri ölçeği uygulanmıştır. Aynı ölçek, öğretmen adaylarının medya okuryazarlık düzeylerindeki iyileşmeyi görmek için dersin sonunda son test olarak kullanılmıştır. Öğretmen adaylarının, ders ile ilgili görüşleri dönem içi ve sonunda alınan ders değerlendirme formları ve ders sonunda yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler aracılığıyla toplanmıştır. İngilizce öğretmeni adaylarının medya okuryazarlık seviyeleri dönem başında ve sonunda yüksek olduğu görülmüştür. Bu düzeyler karşılaştırıldığında, medya okuryazarlık düzeylerinde dersin etkililiğini gösteren anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Katılımcıların dersten beklentileri analiz edilmiş, ders değerlendirmeleri ve yarı yapılandırılmış görüşmelerin sonuçlarıyla karşılaştırıldığında, dersin beklentileri karşıladığı tespit edilmiştir. Çalışma, dersin güçlü yönlerinin eleştirel düşünme becerilerini artıran eğitsel etkileri, düşündürücü ve aydınlatıcı içeriği, öğrenci merkezli, kapsayıcı ve katılımcı yöntem ve teknikleri olduğu sonucuna varmıştır. Öte yandan, zayıf yönleri dersin verildiği yıl, medya üretim aktivitelerinin eksikliği, bazı haftalarda teorik bilgi fazlalığı, daha fazla örnek sunulmasına veya tartışmalara fırsat vermeyen zaman sınırlamaları ve derste tartışılan bazı hassas konular nedeniyle katılım konusunda tereddüt yaşanması olduğu görüşmüştür. Bu çalışma, İngilizce öğretmeni adayları için tasarlanmış bir medya okuryazarlığı dersinin gerekliliğini vurgulamakta ve bu alanda daha fazla çalışma için değerli bilgiler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Media literacy education is critical for foreign language teachers. In addition to being media literate, foreign language teachers should be equipped to use the media in foreign language teaching and to educate their students accordingly. However, there is no standardized media literacy course for language teacher candidates in Turkey to address these needs. This dissertation aims to focus on this gap and design a media literacy course for English language teacher candidates at a state university in Turkey. The English language teacher candidates in their final year at the department have been chosen as participants of this study. In order to explore the media literacy levels of the candidate teachers, a media literacy levels scale was conducted at the beginning of the semester. The same scale has been utilized as a post-test at the end of the course to see the improvement in the candidate teachers' media literacy levels. Their opinions about the course have been collected through the course evaluation forms during and at the end of the semester and semi-structured interviews at the end of the course. Media literacy levels of English language teacher candidates are high at the beginning of the semester and at the end. A significant difference has been found in the media literacy levels, which shows the effectiveness of the course. As a result of the analysis of participants' expectations, course evaluations, and semi-structured interviews, the course has been found to meet the expectations. The study concludes that the course's strengths are its educational impacts that increase critical thinking skills, its thought-provoking and eye-opening content, and its student-centered, inclusive, and participatory methods and techniques. On the other hand, its weaknesses are the year the course is given; lack of media production activities, excess of theoretical knowledge, time limitations that do not allow to offer more examples or to speak, and hesitancy to participate due to sensitive subjects. This study emphasizes the necessity of a media literacy course designed for English language teacher candidates and presents valuable insights for further studies in the field.