Being a subject and replacement children through the shadow of being named after deceased: an interpretative phenomenological analysis
Ölenin adını taşımanın gölgesinde özne olmak ve ikame çocukluk: Yorumlayıcı fenomenolojik analiz
  1. Tez No: 928276
  2. Yazar: AYTEN NUR CERRAH
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM KOŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Being Named After Death, Lacanian Subject, Replacement Children, Interpretative Phenomenological Analysis
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Mevcut literatürde ölen kardeşin isminin alınmasının özne oluşumuna etkileri incelense de kardeş dışında ölmüş bir aile üyesinin isminin alınmasının özne ve ikamelik pozisyonlarına olan etkisi incelenmemiştir. Bu çalışmada doğmadan önce ölmüş bir aile üyesinin adını almak, özne kurulumu ve ikame çocukluk fenomenleri 10 katılımcı ile yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler üzerinden Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) yöntemi ile analiz edilmiştir. Yürütülen analiz sonucunda ''İsmin öznenin kimliğindeki etkisi'', ''Ölenin ismini almak'', ''İsmin taşıyıcısı ile ölen arasındaki görünmez bağlar'' ve ''Ölüm ve kayıpla ilişki'' olmak üzere 4 ana tema bulunmuştur. Çalışmanın bulgularında, ölenin ismini alan öznelerin, Öteki'nin arzusunun göstereni olan bu ismi, ölenle ya da ismin anlamı ile özdeşleşme alanına dahil ettikleri görülmüştür. Ölen bir kişinin isminin alınması özne için Öteki'nin arzusuna dair bir veri olabilmektedir. İsim, özne için öleni yaşatmaya ve yaslı ebeveynlerin acısını dindirmeye dair bir role sahip olmasının yanı sıra kişinin öznelliğini kurma sürecinde de bir etki yaratmıştır. Bu etkinin özne için kendi pozisyonunu Öteki'nin çağrısı ve bakışında imgesel bir kayıpla paylaştığı bir deneyime de yer açtığı saptanmıştır. Katılımcıların, isimlerini aldıkları özne ile kendi aralarında ilişkisel bağlar kurdukları, bunu bazen ölen kişiye koruyuculuk atfederek bazen ise ölen kişi ile benzerliklerini vurgulayarak yaptığı görülmüştür. Ek olarak, katılımcıların ölüm ve kayba dair, yas tutmada hassasiyet, ölüm ve kayıptan kaçınma ya da korkmama gibi çeşitli pozisyonlar aldıkları, mezar taşında kendi isimlerini görmenin onlara kendi ölümlerini düşündürdüğü ve kendilerinin ya da sevdikleri birinin zarar görmesine dair kaygılarının olduğu ortak deneyimleri mevcuttur. Son olarak, bu çalışma özne için ölen birinin ismini almanın, bir gösteren olarak yorumlanışında ölenin etkisine ve ikame çocuk olmaya dair içgörüler sunmaktadır. Anahatar Kelimeler: Ölenin İsmini Almak, Lacancı Özne, İkame Çocuk, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz
Özet (Çeviri)
Although the effects of taking the name of the deceased sibling have been examined in current literature; those effects have not been examined relating to the deceased relative on the topics of subject formation and replacement positions. In current literature, effects of taking the name of deceased sibling have been examined, however, effects of taking the name of deceased relative rather than a sibling on subject formation and replacement positions have not been examined. In this study, effects of taking name of a family member who died before one's birth on subject formation and replacement childhood was analyzed through semi-structured interviews with 10 participants using Interpretive Phenomenological Analysis (IPA). As a result of the analysis, 4 main themes were found as ''The effect of the name on the identification of the subject'', ''Taking the name of the deceased'', ''Invisible ties between the name bearer and the deceased'' and ''The relationship with death and loss''. In the findings of the study, it is observed that adoption of the name and its meaning as a signifier, has place in identification since it presents data about the Other's desire for the subject. In addition to role of keeping the deceased alive and relieving the pain of mourners, it influences the process of establishing the subjectivity. It was determined that this effect create an experience in which subjects share their position with an imaginary loss in the call of the Other. Therefore, participants' relational ties between themselves and the namesakes, as attributing protection or emphasizing their similarities was observed. Finally, participants had common experiences regarding death and loss, as sensitivity in mourning, avoiding or not afraid of it, or having anxiety on being harmed. In conclusion, this study offers insights into the effect of the deceased on the interpretation of taking their name as a signifier for the subject and being a replacement child.