Kur'ân-i Kerîm'de vaîd kavramına müfessirlerin yaklaşımı
The approach of the explicators to the concept of threat in the Qur'an
- Tez No: 928275
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDUSSAMET VARLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Cennet, cehennem, ceza, tefsir, va'd, vaîd, Heaven, hell, punishment, tafsir, (wa'īd) promise, (wa'd) promise/vow
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bayburt Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, özellikle İbrahim 14/14, Tâhâ 20/113, Kâf 50/14, 20, 28 ve 45. ayetlerdeki vaîd kavramı üzerinde durarak Kur'ân-ı Kerîm'de“vaîd”kavramı ile ona bağlı olan“va'd”kavramının mahiyeti ile meal ve tefsirlerde verilen anlamları değerlendirecektir. Vaîd çeşitlerini ve tarihsel süreç içinde süregelen tefsir kitaplarındaki tartışmaları incelemektedir. Araştırmanın temel amacı, bu kavramın tanımını yapmak, semantik analizini gerçekleştirmek, Kur'ân-ı Ker'îm'de yukarıda zikredilen ayetlerde geçen vaîd kavramını meal ve tefsirlerden istifa ederek kavrama zıt ve benzer anlamlı diğer terimlerden de istifade ederek kavramın çeşitlerine değinmek ve hangi gruplara hangi bağlamlarda hitap ettiğini analiz etmektir. Buna ilaveten Kur'ân-ı Kerîm'de kimlerin kimler için hangi maksatla vaîdde bulunduğu üzerinde durulacaktır. Aynı zamanda, Allah'ın (c.c) bu kavram ve ilişkili kavramlar bağlamında ibadet ve itaati yerine getirenlerden iradeli ve iradesiz sorumlu olanlara nasıl vaîdde bulunduğu veya farklılıkları, hedeflediği mesajı ve uyarı üslubunu belirlemek amaçlanmaktadır. Araştırma, tefsir eserleri ve ilgili diğer kaynaklardan sağlayacağı verilerle uygulamaya yönelik bir sonuç ortaya koymayı hedeflemektedir. Araştırma sürecinde, tefsir kaynakları ile diğer derlenen kaynaklardan veriler analiz edilmiştir. Sonuç olarak, Kur'ân-ı Kerîm'in insanlığa hidayet tebliği görevini vurgulayan, hidayet-dalâlet, cennet-cehennem, saîd-şakî gibi ikili kavramlar üzerinden yürütülen“va'd”ve“vaîd”tartışmalarının, günümüz dünyasındaki buhranlı yaşam biçimlerinin huzura dönüşmesinde hayati bir rol oynayacağı amaçlanarak bu tez eksikleriyle birlikte ortaya konulmuştur. Son olarak bu araştırmada, erken dönem müfessirlerin bu kavramlar üzerine yaptıkları yorumların, günümüz problemleriyle örtüşmesi, İlâhî hitabın ve evrensel mesajın kıyamete kadar sürecek geçerliliğini teyit ettiğini ortaya çıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the concept of“wa'īd”as presented in the verses of Ibrahim 14/14, Taha 20/113, and Qaf 50/14, 20, 28, and 45 in the Holy Qur'an, analyzing the nature of the term“wa'īd”and its related concept“wa'd”(promise) as reflected in interpretations and translations. It explores various types of“wa'īd”and the discussions within historical explanatory texts over time. The main objectives of this research are to define these concepts, conduct a semantic analysis, and discuss the concept of“wa'īd”as mentioned in the aforementioned verses by utilizing translations and interpretations, as well as synonyms and antonyms. The study will also analyze which groups are addressed in various contexts regarding“wa'īd.”Furthermore, it will examine who makes“wa'īd”declarations in the Qur'an, for whom, and for what purposes. Additionally, the research aims to determine how Allah (SWT) addresses individuals who fulfill worship and obedience, distinguishing between those who are willful and those who are not, as well as the implications of these declarations, the intended messages, and the style of admonition. This research aims to present practical results based on data obtained from exegeses and other relevant sources. Throughout the research process, data from tafsir sources and other compiled materials were analyzed. In conclusion, this thesis emphasizes the Qur'an's mission of conveying guidance to humanity, highlighting the discussions of“wa'd”and“wa'īd”through dual concepts such as guidance-misguidance, paradise-hell, and blessed-damned. It argues that these discussions play a vital role in transforming the crisis-ridden lifestyles of today's world into peace. Finally, this research reveals that the interpretations of early exegetes on these concepts resonate with contemporary problems, affirming the continued validity of Divine discourse and the universal message until the Day of Judgment.