Öğretmen adaylarına yönelik menstrüasyon pedagojisi eğitim programı tasarısı: İhmal edilenden önerilen programa geçiş çalışması
Menstruation pedagogy curriculum design for pre-service teachers: A study on the transition from null curriculum to recommended curriculum
- Tez No: 928560
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN YILMAZ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Menstrüasyon, Menstrüasyon Pedagojisi, Hizmet-öncesi Öğretmen Yetiştirme, Program Tasarımı
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Menstrüasyon, adet görme veya regl olarak da bilinen, kadınlarda ergenlik döneminden menopoza kadar her ay düzenli olarak gerçekleşen vajinal kanamadır. Menstrüasyon pedagojisi, bir eğitim programın tasarlanması-uygulanması-değerlendirilmesi sürecinde programın tüm sistemsel ögelerinde menstrüasyon kaynaklı fırsat ve engelleri dikkate alan eğitim yaklaşımıdır. Çalışma da öğretmen adaylarına yönelik menstrüasyon pedagojisi eğitim programı tasarlanması amaçlanmaktadır. 2023-2024 öğretim yılı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde görev yapan öğretim elemanları (n: 15) ile yarı yapılandırılmış görüşmeler, öğretmen adayları (n:341) ve öğretmenler (n:40) ile anket çalışması ile veriler toplanarak ihtiyaçlar belirlenmiştir. Çalışma karma yöntem ile gerçekleştirilmiş, nicel veriler anket tekniği ile, nitel veriler yarı yapılandırılmış görüşme formları ile toplanmıştır. Sonuçlara göre, kadın öğretmen adaylarının menstrüasyon pedagojisi ihtiyacının erkek öğretmen adaylarına kıyasla daha yüksek ortalamaya sahip olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca birinci sınıfların menstrüasyon pedagoji beceri ihtiyacı diğer sınıflardan yüksek çıkmıştır. Verilerin analizi sonucu menstrüasyon pedagoji eğitimi modelinin hedef ve içerikleri belirlenmiştir. Revize Bloom taksonomisine göre üst düzey bilişsel becerilerin yer aldığı hedefler doğrultusunda 4 tasarım modeli ortaya konmuştur. Bu modeller; Bütünleşik Seçmeli Ders Modeli, Kulüplerle Etkileşimli Atölyeler Modeli, Metaverse Destekli Vakalar Modeli ve Cinsiyet Duyarlı Akran Öğrenen Olarak Yapay Zeka Etkileşim Modelidir.
Özet (Çeviri)
Menstruation, also known as menstruation or menses, is the regular monthly vaginal bleeding that occurs in women from puberty until menopause. Menstruation pedagogy is an educational approach that takes into account the opportunities and obstacles caused by menstruation in all systemic elements of the program in the process of designing- implementing-evaluating an educational program. The study aims to design a menstruation pedagogy training program for pre-service teachers. In the 2023-2024 academic year, semi- structured interviews with faculty members (n: 15) working at Çanakkale Onsekiz Mart University Faculty of Education, and a questionnaire survey with pre-service teachers (n: 341) and teachers (n: 40) were conducted to determine the needs. The study was conducted with mixed method, quantitative data were collected with questionnaire technique and qualitative data were collected with semi-structured interview forms. According to the results, it was determined that female pre-service teachers had a higher average need for menstruation pedagogy compared to male pre-service teachers. In addition, the need for menstruation pedagogy skills of first-year teachers was higher than other grades. As a result of the data analysis, the objectives and contents of the menstruation pedagogy education model were determined. According to the revised Bloom's taxonomy, 4 design models were put forward in line with the objectives that include high-level cognitive skills. These models are; Integrated Elective Course Model, Interactive Workshops with Clubs Model, Metaverse Supported Cases Model and Artificial Intelligence Interaction Model as Gender Responsive Peer Learner.