Saha (Yakut) Türklerinin Culuruyar Nurgun Bootur destanında toplumsal cinsiyet
Gender in the epic of the Sakha (Yakut) Turks in the epic of Culuruyar Nurgun Bootur
  1. Tez No: 928725
  2. Yazar: ÖZGE ZORLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÇİĞDEM AKYÜZ ÖZTOKMAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Culuruyar Nurgun Bootur, Saha, olonho, destan, toplumsal cinsiyet, cinsiyet rolleri, Culuruyar Nurgun Bootur, Sakha, olonho, epic, gender, gender roles
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, Saha (Yakut) Türklerinin önemli destanlarından biri olan Culuruyar Nurgun Bootur destanını toplumsal cinsiyet perspektifinden ele almaktadır. Destanda yer alan kadın ve erkek karakterlerin temsilleri incelenerek toplumsal cinsiyet rollerinin epik anlatıda nasıl yapılandırıldığı ve bu rollerin Saha (Yakut) toplumundaki kültürel ve sosyal değerlerle nasıl örtüştüğü araştırılmıştır. Çalışma, beş ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Saha (Yakut) Türklerinin tarihsel ve kültürel arka planı ile destan geleneği incelenmiştir. İkinci bölümde, Saha destanları üzerine yapılan akademik çalışmalar ele alınmıştır. Üçüncü bölümde, toplumsal cinsiyet kavramı ve Türk destanlarındaki kadın ve erkek temsilleri kuramsal bir çerçevede değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde, Culuruyar Nurgun Bootur destanındaki kadın ve erkek tipler hakkında toplumsal cinsiyet rolleri bağlamında ayrıntılı bilgiler verilmiştir. Beşinci bölümde ise destan, toplumsal cinsiyet kuramları, toplumsal statü ve cinsiyet rolleri bağlamında analiz edilmiştir. Çalışmanın sonuçları, destandaki kadın ve erkek karakterlerin toplumsal normlar doğrultusunda şekillendiğini ancak bu normları zaman zaman zorlayarak toplumsal cinsiyet rollerinin esnekliğini ortaya koyduklarını göstermektedir. Bu bağlamda, destan toplumsal cinsiyetin epik anlatılardaki temsillerini anlamak açısından önemli bir kaynak sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study deals with the epic of Culuruyar Nurgun Bootur, one of the important epics of the Sakha (Yakut) Turks, from the perspective of gender. By analyzing the representations of male and female characters in the epic, it investigates how the gender roles are structured in the epic narrative and how these roles coincide with the cultural and social values in the Sakha (Yakut) society. The study consists of five main sections. In the first part, the historical and cultural background of the Sakha (Yakut) Turks and their epic tradition are examined. In the second part, academic studies on Sakha epics are discussed. In the third part, the concept of gender and the representations of men and women in Turkish epics are evaluated in a theoretical framework. In the fourth chapter, a detailed information is provided about male and female types in the epic of Culuruyar Nurgun Bootur within the context of gender roles. In the fifth chapter, the epic is analyzed in the context of social gender theories, social status and gender roles. The results of the study indicate that the female and male characters in the epic are shaped in accordance with social norms, but also that they reveal the flexibility of gender roles occasionally challenging these norms. In this context, the epic provides an important source for understanding the representations of gender in epic narratives.