Kuzey Sibirya (Saha/ Yakut ve Dolgan) Türk destanlarında at
Horse in Northern Siberian (Sakha/Yakut and Dolgan) Turkic epics
  1. Tez No: 962628
  2. Yazar: HİLAL ÖZTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM DİLEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Destan, Kuzey Sibirya sahası Türkleri, Kuzey Sibirya sahası Türk destanları, Kuzey Sibirya sahası Türk destanlarında at, Epic, horse, North Siberian area Turks, North Siberian area Turkic epics, horse in North Siberian area Turkic epics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Halk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
At, Türkler tarafından ehlileştirilmiş nadide bir hayvandır. Konar-göçer yaşam tarzına sahip Türkler uygarlığın gelişiminde atı sosyal hayata dâhil etmiştir. At, etinden ve sütünden yararlanılan, binek ve yük hayvanı olarak kullanılan ve sözlü kültürün içerisinde yer alan bir hayvandır. Atın insan hayatında yer edinmesiyle birlikte bir kısım yenilikler ortaya çıkmıştır. Önceleri coğrafi şartlara göre eşek, katır, deve gibi hayvanlar binek ve yük hayvanı olarak kullanılmaktaydı. Fakat deve, eşek ve katır hız, dayanıklılık ve güç açısından at kadar işlevli değildi. Atın hız kabiliyetini keşfeden Türkler günlük yaşamlarında, uzun yolculuklar ve savaşlarda atı başrolde tutmuştur. Binek ve yük hayvanı olması dışında at, dini ritüellerde de yer edinmiştir. Kamın tanrıyla iletişime geçeceği ayinde beyaz donlu atla yolculuk yaptığı bilinmektedir. Atların sözlü kültür ürünlerinde de çeşitli şekillerde yer aldığı görülmektedir. Atasözü, destan, efsane ve masal gibi sözlü ürünlerde direkt olarak geçmektedir. Özellikle atın destanlarda kahramanın en yakın arkadaşı ve akıl hocası olarak geçtiği bilinmektedir. Bu çalışmada Kuzey Sibirya Türklerinin Atın Oğlu Atalamii Bahadır, Culuruyar Ńurgun Bootur, Er Sogotoh ve Kııs Debiliye Destanları'nda bulunan at ve ata dair unsurlar ele alınmıştır. Atın özelliklerine göre başlıklar oluşturulup ayrıntılı inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The horse is a rare animal domesticated by the Turks. The Turks, who had a nomadic lifestyle, included the horse in social life during the development of civilization. The horse is an animal that is used for its meat and milk, as a mount and pack animal, and is included in oral culture. With the horse taking its place in human life, some innovations emerged. Previously, animals such as donkeys, mules, and camels were used as mounts and pack animals according to geographical conditions. However, camels, donkeys, and mules were not as functional as horses in terms of speed, endurance, and strength. The Turks, who discovered the speed of the horse, gave the horse the leading role in their daily lives, long journeys, and wars. Apart from being a mount and pack animal, the horse also took its place in religious rituals. It is known that the shaman traveled on a white-coated horse during the ritual in which he would communicate with the god. It is seen that horses also take place in oral culture products in various ways. They are directly mentioned in oral products such as proverbs, epics, legends, and tales. It is known that horses are especially mentioned in epics as the hero's closest friend and mentor. In this study, the horse and horse-related elements in the Atın Oğlu Atalamii Bahadır, Culuruyar Nurgun Bootur, Er Sogotoh and Kııs Debiliye Epics of the Northern Siberian Turks were discussed. Titles were created according to the characteristics of the horse and a detailed examination was made.