Spinal anestezi altında yapılan total diz protezi cerrahisinde proksimal ve distal adduktor kanal bloğunun ağrı kontrolü ve fonksiyonel hareketlilik üzerine etkisinin araştırılması
The effect of proximal and discal adductor canal block on pain control and functional mobility in total knee replacement surgery under spinal anaesthesia
- Tez No: 928765
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZELİHA TUNCEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Adduktor kanal bloğu, total diz artroplastisi, postoperatif ağrı, Adductor canal block, total knee arthroplasty, postoperative pain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı total diz artroplastisi (TDA) cerrahisi geçirecek hastalarda postoperatif ağrı tedavisinde iki farklı yaklaşımla uygulanan adduktor kanal bloğunun (AKB), ağrı kontrolü ve fonksiyonel hareketlilik üzerine etkisini araştırmaktır. Hipotezimiz AKB yapılan hastalarda postoperatif dönemde daha düşük ağrı düzeyi, opioid kullanımında azalma, erken mobilizasyon görüleceği ve hastanede yatış süresinde kısalma olacağıdır. Gereç ve Yöntem: Prospektif randomize kontrollü çalışmamıza 18-85 yaş arası unilateral total diz artroplastisi cerrahisi geçirecek Amerikan Society of Anesthesiogists (ASA) skoru 1-3 olan toplam 78 hasta dahil edildi. Her hasta anestezi ve cerrahi sırasında uygulanacak prosedürler hakkında bilgilendirilerek işlem öncesi bilgilendirilmiş imzalı onam alındı. Çalışmaya katılacak tüm hastalar kapalı zarf yöntemi ile rastgele 3 gruba ayırıldı. Gruplar proksimal adduktor kanal bloğu ( Grup P n:26) ,distal adduktor kanal bloğu (Grup D n:26) ve kontrol grubu (Grup C n:26) olarak isimlendirildi. Grup P ve Grup D hastalara preinsizyonel zamanda adduktor kanal bloğu (AKB) uygulandı. Tüm hastalara aynı cerrahi ekip tarafından total diz artroplastisi uygulandı. Hastaların demografik bilgileri (yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, ASA skoru) preoperatif değerlendirmede kaydedildi. Perioperatif hemodinamik veriler kalp tepe atımı (KTA) ve ortalama arter basıncı (OAB) kaydedildi. Postoperatif 6.saat, 12. saat ve 24. saatlerde istirahat halinde VAS skoru kaydedildi. Postoperatif 24 saatlik dönemde ilk mobilizasyon zamanı, toplam opioid tüketimi, ek analjezi ihtiyacı, ilk ek analjezi zamanı, adverse olaylar (sinir hasarı, hipotansiyon, bradikardi, motor blok, bulantı, kusma) ve hastanede kalış süresi kaydedildi. Bulgular: Kontrol grubunda 6.saat, 12.saat ve 24.saat postoperatif VAS skoru, toplam opioid dozu, mobilizasyon zamanı, ek analjezi ihtiyacı ve hastanede kalış süresi proksimal ve distal gruplara göre yüksekti. Kontrol grubunda ilk ek analjeziye kadar geçen süre proksimal ve distal gruplara göre kısaydı. Proksimal ve distal gruplar arasında 6.saat, 12.saat ve 24.saat postoperatif VAS skoru, toplam opioid dozu, mobilizasyon zamanı, ek analjezi ihtiyacı, ilk ek analjeziye kadar geçen süre ve hastanede kalış süresi anlamlı farklılık göstermedi. Sonuç: Çalışmamızda multimodal analjezinin bir parçası olan proksimal ve distal adduktor kanal blok uygulamasının konvansiyonel ağrı tedavisine göre postoperatif düşük VAS skoru, opioid tüketiminde azalma, erken mobilizasyon ve hastanede kalış süresinde kısalma ile sonuçlandığını tespit ettik. Proksimal ve distal adduktor kanal bloklarının TDA hastalarında görülen olumlu postoperatif sonuçları nedeni ile güvenle kullanılabileceğini, iki bloğun postoperatif ağrı düzeyi, opioid tüketimi, mobilizasyon zamanı ve hastanede kalış süreleri arasında birbirine üstünlüğü olmadığını tespit ettik.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the effect of adductor canal block (ACB) applied with two different approaches on pain control and functional mobility in the treatment of postoperative pain in patients undergoing total knee arthroplasty (TKA) surgery. Our hypothesis is that patients who undergo ACB will have lower postoperative pain levels, decreased opioid use, early mobilisation and shorter hospital stay. Material and Method: A total of 78 patients aged 18-85 years with an American Society of Anesthesiologists (ASA) score of 1-3 undergoing unilateral total knee arthroplasty were included in our prospective randomised controlled study. Each patient was informed about the procedures to be performed during anaesthesia and surgery and informed signed consent was obtained before the procedure. All patients who participated in the study were randomly divided into 3 groups by closed envelope method. The groups were named as Proximal adductor canal block (Group P n:26), Distal adductor canal block (Group D n:26) and Control group (Group C n:26). Group P and Group D patients underwent preincisional adductor canal block (ACB). All patients underwent total knee arthroplasty by the same surgical team. Demographic data (age, gender, body mass index, ASA score) of the patients were recorded in the preoperative evaluation. Perioperative haemodynamic data including peak heart rate (HR) and mean arterial pressure (MAP) were recorded. Resting VAS score was recorded at postoperative 6th hour, 12th hour and 24th hour. Time to first mobilisation, total opioid consumption, need for additional analgesia, time to first additional analgesia, adverse events (nerve damage, hypotension, bradycardia, bradycardia, motor block, nausea, vomiting) and length of hospital stay were recorded at 24 hours postoperatively. Results: Postoperative VAS score at 6th hour, 12th hour and 24th hour, total opioid dose, mobilisation time, need for additional analgesia and length of hospital stay were higher in the control group compared to the proximal and distal groups. The time to the first additional analgesia was shorter in the control group compared to the proximal and distal groups. Postoperative VAS score at 6th hour, 12th hour and 24th hour, total opioid dose, mobilisation time, need for additional analgesia, time to first additional analgesia and length of hospital stay were not significantly different between proximal and distal groups. Conclusion: In our study, we found that proximal and distal adductor canal block application, which is a part of multimodal analgesia, resulted in lower postoperative VAS score, decreased opioid consumption, early mobilisation and shorter hospital stay compared to conventional pain treatment. We found that proximal and distal adductor canal blocks can be used safely due to the positive postoperative results seen in TKA patients, and the two blocks were not superior to each other in terms of postoperative pain level, opioid consumption, mobilisation time and hospital stay.