Karia Bölgesindeki 'Khthonik' kültler
'Chthonic' cults in Karia Region
  1. Tez No: 928780
  2. Yazar: MELİSSA YUVANÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Karia, khthonik, kült, Thesmophoria, Demeter, Hades, Caria, chthonic, cult, Thesmophoria, Demeter, Hades
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klasik Arkeoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu tez çalışması, Antik Dönem Karia Bölgesi'nde yer alan“khthonik”karakterli tanrı ve tanrıça kültlerini; bu kültlere ait kutsal alanlar ile birlikte ölüler kültü, kahramanlar kültü ve anikonik tapınım biçimlerini arkeolojik, epigrafik ve numismatik veriler ışığında incelemeyi amaçlamaktadır.“Khthonik”teriminin antik ve modern bağlamlardaki tanımsal sorunları çerçevesinde, bu kavramın net bir tanımı yapılmasından ziyade bir özellikler bütünü olarak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Çalışmada, başta Demeter, Persephone, Hades ve Hekate olmak üzere, yeraltı dünyası, ölümden sonraki yaşam, bereket ve dönüşüm temalarıyla ilişkilendirilen tanrı ve tanrıçaların Karia'daki kültleri ele alınmış; bunların mekânsal düzenlemeleri, ritüel uygulamaları ve sunu objeleri üzerinden“khthonik”nitelikleri tartışılmıştır. Bu bağlamda Halikarnassos, Iasos, Kaunos, Knidos ve Theangela'daki Demeter kutsal alanları; Nysa-Akharaka'daki Hades ve Persephone kültü; Stratonikeia-Lagina'daki Hekate kültü; Halikarnassos Maussolleionu'ndaki kahraman kültü; Kaunos'taki Baitylos ve Artemis Kutsal Kayalığı anikonik kült örnekleri olarak incelenmiştir. Söz konusu kutsal alanlarda ele geçen pişmiş toprak figürinler, kurban kalıntıları, kutsal su kaynakları ve doğal kaya oluşumları gibi unsurlar, hem inanç sistemlerinin hem de kült pratiğinin“khthonik”yönünü anlamlandırmak açısından önemli veriler sunmaktadır. Çalışma, Karia bölgesindeki“khthonik”karakterli kültlerin çeşitliliğini ve aralarındaki paralellikleri ortaya koyarak, bölgede ölümden sonraki yaşama dair düşünsel yapıların nasıl şekillendiğine dair bütüncül bir değerlendirme sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the cults of“chthonic”deities in the ancient region of Caria, along with their associated sanctuaries, cults of heroes and common dead, and aniconic forms of worship, through archaeological, epigraphic, and numismatic evidence. In light of the definitional ambiguities surrounding the term“chthonic”in both ancient and modern contexts, it is emphasized that the concept should be understood not as a fixed definition, but rather as a set of characteristics. Within this framework, the study focuses on the cults of deities such as Demeter, Persephone, Hades, and Hekate –who are associated with the underworld, the afterlife, fertility, and transformation– and evaluates their“chthonic”attributes through the spatial layout of their sanctuaries, ritual practices, and votive offerings. Accordingly, the Demeter sanctuaries in Halikarnassos, Iasos, Kaunos, Knidos, and Theangela; the Hades and Persephone cult at Nysa-Akharaka; the Hekate cult at Stratonikeia-Lagina; the hero cult associated with the Maussolleion at Halikarnassos; and the aniconic cults centered around The Baitylos and The Sacred Rock of Artemis in Kaunos are examined as key examples. Finds such as terracotta figurines, animal sacrifice remains, sacred water sources, and natural rock formations in these sanctuaries provide significant insight into the chthonic dimensions of both religious belief systems and ritual practice. By exploring the diversity and interrelations of“chthonic”cults in Caria, this study offers a comprehensive assessment of how beliefs surrounding the afterlife were shaped in the region and how these beliefs were materially and ritually articulated within sacred spaces.