Örgüt kültürü ile örtük bilginin paylaşımı ilişkisinde bilginin örtüklük ve karmaşıklığının aracı rolü ve örgütsel alt kültürler arasında farklılaşma: Bir imalat işletmesinde araştırma
The mediating role of knowledge tacitness and complexity in the relationship between organizational culture and tacit knowledge sharing, and differentiation between organizational subcultures: A study in a manufacturing firm
  1. Tez No: 928804
  2. Yazar: SABAHAT ATMIŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN KARADEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Örgüt kültürü, örgütsel alt kültürler, bilginin örtüklüğü, bilginin karmaşıklığı, örtük bilgi paylaşma, Organizational culture, organizational subcultures, tacit knowledge, knowledge complexity, tacit knowledge sharing
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, yenilik yönelimli bir imalat işletmesinde örgüt kültürünün çalışanların örtük bilgiyi paylaşma davranışı üzerindeki etkisini açıklamaya yönelik bir modeli test etmeyi ve örgütsel alt kültürler arasındaki farklılaşmaları ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma modeli örgüt kültürünün örtük bilgiyi paylaşma davranışı üzerindeki doğrudan ve bilginin doğasına özgü örtüklük ve karmaşıklık özellikleri üzerinden dolaylı etkilerini incelemektedir. Araştırmada, örgütsel alt kültürleri belirlenmesi, kaynaklarının açıklanması ve aralarındaki farklılaşmaların tespit edilmesi amaçlanmıştır. Araştırma için kullanılan veriler, Türkiye İhracatçılar Meclisi Listesi'nde ilk bin işletme arasında yer alan yenilik yönelimli büyük ölçekli bir imalat işletmesinden elde edilmiştir. Araştırma bulguları, örgüt kültürünün çalışanların örtük bilgiyi paylaşma davranışı ile doğrudan ve bilginin karmaşıklık özelliği üzerinden dolaylı olarak ilişkili olduğunu ortaya koymuştur. Örgütsel alt kültürleri belirlemeye yönelik inceleme örgütte farklı alt kültürlerin bulunduğunu ortaya koymuştur. Alt kültürler arasında bilginin örtüklük ve karmaşıklık özellikleri ve bilgiyi paylaşma davranışı açısından önemli farklılıklar tespit edilmiştir. Araştırma modelinin alt kültür grupları üzerinde test edilmesi sonucunda örgüt kültürü ve örtük bilgiyi paylaşma davranışı arasındaki doğrudan ve dolaylı ilişkilerin örgütsel alt kültür kümelerinin birinde anlamlı olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to test a model explaining the effect of organizational culture on tacit knowledge-sharing behavior in an innovation-oriented production company and to identify the differentiations between organizational subcultures. The research model examines the direct effects of organizational culture on tacit knowledge-sharing behavior and its indirect effects through the tacitness and complexity characteristics inherent to knowledge. The study aims to identify organizational subcultures, explain their sources, and identify the differentiations between them. The data used in the research were obtained from large-scale export-oriented innovative manufacturing firm. The findings revealed that organizational culture is directly related to employees' tacit knowledge-sharing behavior and indirectly related through the complexity characteristic of knowledge. The examination aimed at identifying organizational subcultures revealed the presence of different subcultures within the organization. Significant differences between subcultures were found in terms of tacitness and complexity of knowledge and knowledge-sharing behavior. When the research model was tested on subculture groups, the direct and indirect relationships between organizational culture and tacit knowledge-sharing behavior were not significant in one of the organizational subculture clusters.