Sosyal bilgiler öğretmenlerinin dijital yeterlik hakkındaki görüşleri
Social studies teachers' views on digital competence
  1. Tez No: 928842
  2. Yazar: DİLEK ÜNER TOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVAL AKÇA BERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: 21. yüzyıl becerileri, dijital yeterlikler, öğretmen dijital yeterlikleri, sosyal bilgiler öğretmenleri, 21. century skills, digital competencies, teacher digital competencies, social science teachers
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dijital yeterlik, dijital teknolojilerden yararlanarak bilgiye erişme, içerik yaratma, paylaşma, problem çözme, iş birlikli çalışma, iletişim kurma, bilgiyi yönetme benzeri süreçler içerisinde işe koşulan yetenek ve bilgiler olarak ifade edilmektedir. Bu araştırmada, sosyal bilgiler öğretmenlerinin dijital yeterlikler hakkındaki görüş ve düşüncelerini incelemek amaç olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu amaç ışığında, konu ile ilgili literatür içerisinde yer alan daha öncesinde gerçekleştirilmiş olan araştırma ve çalışmalara göz atılmıştır. Yapılan literatür taraması sonucunda konuyla ilgili bilgi ve başlıklara araştırma içerisinde yer verilmiştir. Bu araştırma, sosyal bilgiler öğretmenlerinin dijital yeterlikler hakkındaki görüş ve düşüncelerini belirlemek, literatür içerisinde sosyal bilgiler öğretmenleri ve dijital yeterlikler kavramlarını birlikte ele alan araştırma ve çalışmaların kısıtlılığından kaynaklı literatüre katkıda bulunmak ve gelecekte konuyla ilgili gerçekleştirilecek olan araştırma ve çalışmalara örnek teşkil etmek açısından fazlasıyla önem arz etmektedir. Yapılan çalışma nitel araştırma yaklaşımına dayalı olarak fenomenolojik desen ile tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu İstanbul ili, Maltepe ilçesinde görev yapan 46 sosyal bilgiler öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada veriler bireysel görüşme tekniği ile toplanmıştır. Çalışma grubundan elde edilen verilerin kodlanmasında, içerik analizi kullanılmıştır. Yapılan içerik analizi sonucunda, sosyal bilgiler öğretmenlerine göre eğitimde dijitalleşme ile öğrenme kolaylaşmakta, somut ve kalıcı öğrenme sağlanmaktadır. Öğretmenlerin dijital araçların kullanımında genellikle kendilerini yeterli gördükleri kaydedilmiştir. Kullanılan dijital uygulamalar arasında en fazla kullanılan dijital uygulamalar EBA, Kahoot, sanal müze ve sanal kütüphane olmuştur. Dijital uygulamaların konu anlatımı, ödevler ve pekiştirme için çok sık kullandığı fark edilmiştir. Öğretmenlerin dijital araçları kullanım konusunda kendini geliştirmek için eğitimlere/seminerlere daha çok katıldığı saptanmıştır. Dijital uygulama ve araçların kullanımının kalıcı öğrenme, aktif katılımı sağladığına ve somutlaştırarak anlaşılabilirliği arttırdığına yönelik faydaları öğretmenlerin çoğunluğu tarafından bildirilmiştir. Dijital uygulama ve araçların kullanımında öğretmenlerin çoğunluğu internete erişim konusunda zorluklarla karşılaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Digital competence is defined as the skills and knowledge that are utilized in processes such as accessing information, creating content, sharing, problem solving, collaborative working, communicating, managing information by using digital technologies. The purpose of this study is to examine the views and opinions of social sciences teachers about digital competencies. In the light of this purpose, previous research and studies in the literature on the subject were reviewed. As a result of the literature review, relevant information and titles were included in the research. This research is very important in terms of determining the opinions and thoughts of social sciences teachers about digital competencies, contributing to the literature due to the limitation of research and studies that deal with the concepts of social studies teachers and digital competencies together in the literature, and setting an example for future research and studies on the subject. The study was designed with a phenomenological design based on a qualitative research approach. The study group consisted of 46 social studies teachers working in the Maltepe district of Istanbul. The data in the study was collected using individual interviews. Content analysis was used to code the data obtained from the study group. As a result of the content analysis, according to social studies teachers, learning becomes easier with digitalization in education and concrete and permanent learning is provided. It was noted that teachers generally consider themselves sufficient in the use of digital tools. The most commonly used digital applications among the digital applications used were EBA, Kahoot, virtual museum and virtual library. It was noticed that digital applications were used very frequently for subject explanation, homework and reinforcement. It was determined that teachers attended more trainings/seminars to improve themselves in the use of digital tools. The benefits of using digital applications and tools that provide permanent learning and active participation and increase comprehensibility by making them concrete were reported by the majority of teachers. The majority of teachers encountered difficulties in accessing the internet in the use of digital applications and tools.