Çağdaş sanatta ortak bir dil olarak motif kavramı
The concept of motif as a common language in contemporary art
  1. Tez No: 928890
  2. Yazar: HAYAL İNCEDOĞAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BORGA KANTÜRK
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Motif, Leitmotif, Gesamtkunstwerk, Ritm, Tekrar, Motif, Leitmotif, Gesamtkunstwerk, Rhythm, Repetition
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu tez çalışması; ilk olarak ornament kavramıyla birlikte motif konusunu birlikte ele aldığımız bir süreçle başlayan ve zaman içinde motif kavramının çağdaş sanattaki yansımalarına odaklanan, bu metinle birlikte ise müzik ve disiplinlerarası sanat pratikleri üzerinden motif ve leitmotif kavramlarını eş zamanlı okumayı öneren bir içerik sunuyor. Süreç içinde hem teoride hem de pratikte profesyonel düzeyde bir yaklaşım geliştirebilmek adına ortaya çıkan bir sergi ve kitap projesinin de dahil olduğu bu araştırma, bahsettiği konuları sanatsal üretimlerle de somutlaştırma gayreti taşıyacak şekilde biçimlendi. Kavramın tarihsel skaladaki çeşitliliği ve her disiplinde karşımıza çıkan sayısız üretimler göz önüne alınırsa, araştırma kısmının belli bir perspektiften gelişmesi gerektiği düşüncesiyle, tanımlardan yola çıkılarak seçilen sanat üretimlerinin farklı bir bakışla yorumlanabilme olasılıkları üzerinden gelişti. Dolayısıyla bu tez çalışması sanat tarihinden, bugüne kadar tanıdığımız ya da tanıdığımızı sandığımız birçok sanatçı ve esere, motif ve leitmotif gibi disiplinlerarası ele alabileceğimiz kavramlar üzerinden yaklaşan bir okuma pratiği öneriyor. Aynı zamanda leitmotif kavramının belirleyici unsurlarından biri olduğunu düşündüğümüz ve Alman müzisyen Richard Wagner'in Gesamtkunstwerk (Bütüncül Sanat Eseri) yaklaşımıyla örtüşen, sanatsal serüvenleri içinde bütünsel yaklaşımlarıyla iz bırakan sanatçılar eser seçkisinde yer alıyor. Son bölümde ise bu çalışmanın pratikteki yansımaları olarak; geçtiğimiz yıl Almanya'nın Düsseldorf kentinde, Anna Laudel Galeri'de gerçekleşen 'Yalnızlık Çağı Vol.I' isimli sergi ve üzerinde durduğumuz kavramların multidisipliner bir yaklaşımla nasıl yorumlanabileceğini araştıran bir kitap projesi de bu metnin sonuç kısmında yer alan metinlere eşlik edecek şekilde yazılı ve görsel materyaller olarak yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This study presents an analysis that initially begins by exploring the concept of ornamentation alongside motifs and progressively focuses on the reflections of the motif concept in contemporary art. With this text, it proposes a simultaneous reading of the concepts of motif and leitmotif through music and interdisciplinary art practices. The research, which also encompasses an exhibition and a book project developed to achieve a professional-level approach both in theory and practice, has been shaped to embody its discussions through artistic productions. Considering the historical diversity of the concept and the numerous outputs encountered across disciplines, the research evolved by interpreting selected artistic productions from a specific perspective, starting with definitions and exploring their reinterpretation potential. Therefore, this thesis offers a reading practice that approaches numerous artists and works whether familiar or presumed to be so through concepts such as motif and leitmotif, which can be addressed in an interdisciplinary framework. It also includes a selection of works by artists whose holistic approaches, resonating with the Gesamtkunstwerk (Total Work of Art) philosophy of German composer Richard Wagner, have left significant marks in their artistic journeys. In the final section, as practical reflections of this study, the exhibition titled The Century of Loneliness Vol. I, held last year in Düsseldorf, Germany, at Anna Laudel Gallery, and a book project exploring how the discussed concepts can be interpreted through a multidisciplinary approach are included. These are presented as written and visual materials accompanying the conclusion section of this text.