Resim sanatının kültürel mirasın aktarılmasındaki rolü: İlkokul öğrencileri üzerine bir araştırma
The role of painting art in transmitting cultural heritage: A research on primary school students
  1. Tez No: 928894
  2. Yazar: EDA AKSAÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YASİN DÖNMEZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Art, Cultural Heritage, Education, Safranbolu, Primary School
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karabük Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kültürel Miras ve Miras Alan Yönetimi (Disiplinlerarası) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Estetik bir ifade biçimi olan resim sanatı, renk, çizgi, biçim ve kompozisyon gibi görsel öğelerin çeşitli tekniklerle bir yüzey üzerinde uygulanmasıyla oluşturulmaktadır. Erken yaşlarda başlayan sanat eğitimi, çocukların duygusal ve zihinsel gelişimleri, çevreyi tanıma ve kültürel düşünmelerine önemli derecede katkı sağlamaktadır. Bu dönemde resim sanatı, çocuklara hem kendilerini ifade etme özgürlüğü hem de kültürel mirası keşfetme imkânı sunmaktadır. Bu araştırma, Safranbolu Harmanlar ilkokulu 4.sınıfta öğrenim görmekte olan 80 öğrencinin, kültürel mirasa bakış açısını ve öğrencilerin resim sanatı aracılığı ile kültürel mirası nasıl algılayıp incelemelerde bulunacaklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma bulguları, Safranbolu kentinde öğrenim görmekte olan 4. sınıf toplam 793 öğrenci arasından seçilen Safranbolu Harmanlar İlkokulu 4.sınıf 80 öğrencisini kapsamaktadır. İlgili çalışmaya 46 kız öğrenci, 34 erkek öğrenci katılım sağlamıştır. Katılım sağlayan öğrencilere Gezi- Gözlem-Uygulama yöntemi modeli kullanılarak gezi öncesi Safranbolu hakkında neler bildiklerini belirlemek amacı ile 8 soruluk anket soruları sorulmuş ve Safranbolu konulu resim çizmeleri istenmiştir. Sonrasında rehber eşliğinde, gezi –gözlem yerinde uygulama yöntemi ile Safranbolu tarihi ve kültürel yapısı öğrencilere gezdirilerek anlatılmıştır. Gezi sonrası 8 soruluk anket değiştirilmeden yeniden uygulatılmış ve anket sonrası öğrencilerden yeniden Safranbolu resmi çizmeleri istenmiş ve sonuçlar analiz edilmiştir. Çıkan sonuç doğrultusunda hedeflenen çalışmanın amacı, MEB'in görsel sanatlar öğretim programında yer alan, kültürel miras ders kazanım tablosu yerinde uygulama kazanımlarına daha fazla yer verilmesi gerektiğini göstermektedir. Uygulama sonucu edinilen deneyim ve çalışmanın görsel sanatlar dersi çizim tekniğine yansıması, çizilen nesnelerin benzerlik oranı; gezi öncesi %14,4 iken, gezi sonrası bu oran %42,4 'e yükseldiğini kanıtlamaktadır. Dolayısıyla kültürel mirasın korunması, günümüz öğrencilerinin bilinçlendirilmesi için MEB öğretim programında yer alan yerinde gözlem kazanımlarının daha kapsamlı hale getirilerek, ilkokul düzeyindeki öğrenciler için mutlaklaştırılması önerilmektedir. Anahtar Kelime: Sanat; Kültürel Miras; Eğitim; Safranbolu; İlkokul
Özet (Çeviri)
The art of painting, which is an aesthetic form of expression, is created by applying visual elements such as color, line, form and composition on a surface with various techniques. Art education, which begins at an early age, makes a significant contribution to children's emotional and mental development, environmental awareness and cultural thinking. During this period, the art of painting offers children both the freedom to express themselves and the opportunity to explore cultural heritage. This research was carried out by Safranbolu Harmanlar primary school 4.it aims to determine the perspective of 80 students studying in the classroom on cultural heritage and how students will perceive and study cultural heritage through the art of painting. The research findings were published in the 4th academic year of studying in the city of Safranbolu. Safranbolu Harmanlar Elementary School Dec. 4, the class was selected from a total of 793 students.the class includes 80 students. 46 female students and 34 male students participated in the related study. The participating students were asked 8-question survey questions to determine what they knew about Safranbolu before the trip using the Trip-Observation-Application method model and were asked to draw a picture on Safranbolu. Then, accompanied by a guide, the historical and cultural structure of Safranbolu was explained to the students by the application method at the sightseeing –observation point. After the trip, the 8-question questionnaire was re-applied without changing, and after the survey, the students were asked to draw a picture of Safranbolu again, and the results were analyzed. In line with the results obtained, the purpose of the targeted study shows that more space should be given to the application achievements in the cultural heritage course achievement table, which is included in the visual arts curriculum of the Ministry of National Education. The reflection of the experience gained as a result of the application and the study on the drawing technique of the visual arts course proves that the similarity rate of the objects drawn was 14.4% before the trip, while this rate increased to 42.4% after the trip. Therefore, in order to protect the cultural heritage and raise the awareness of today's students, it is proposed to make the on-site observation achievements included in the MONE curriculum more comprehensive and to absolutize them for students at the primary school level.