İlkokul öğrencilerine yönelik yaratıcı drama temelli çocuk hakları eğitimi etkinliklerinin sınanması
Testing creative drama-based child rights education activities for primary school students
- Tez No: 928893
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZKAN ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: çocuk hakları, yaratıcı drama, ilkokul, children's rights, creative drama, primary school
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Araştırmada, ilkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen yaratıcı drama temelli çocuk hakları eğitimi etkinlikleri uygulanıp değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma, karma yöntem desenlerinden yakınsayan paralel desen kullanılarak yapılandırılmış, araştırma nicel boyutta ön test – son test yarı deneysel desen kullanılarak tasarlanmıştır. 2022- 2023 eğitim – öğretim yılı bahar döneminde gerçekleştirilen araştırmanın çalışma grubunu Ege Bölgesi'nde bulunan bir devlet okulunda öğrenim gören ilkokul 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri toplama sürecinde ise yakınsayan paralel desene uygun olarak nicel ve nitel verileri toplamak amacıyla veri toplama araçları eş zamanlı olarak kullanılmıştır. Nicel veri toplama aracı olarak Çocuk Hakları Başarı Testi ve nitel veri toplama aracı olarak da katılımcıların çocuk haklarına yönelik görüşlerini belirlemek amacıyla yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Her iki veri toplama aracı hem süreç başında hem de süreç sonunda uygulanmıştır. Araştırmada, nicel verilerin analizinde bir istatistiksel yazılım programı kullanılarak betimsel istatistikler, aritmetik ortalama ve standart sapma hesaplanmıştır. Ön test – son test arasındaki farkların incelenmesinde ise Wilcoxon İşaretli Sıralar testi uygulanmıştır. Görüşmeler neticesinde elde edilen nitel verilerin analizinde ise içerik analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, ilkokul öğrencilerine yönelik geliştirilen yaratıcı drama temelli çocuk hakları eğitimi etkinliklerinin öğrencilerin çocuk haklarına yönelik bilgi durumları ve farkındalıklarını olumlu yönde değiştirdiği belirlenmiştir. Yaratıcı drama temelli çocuk hakları eğitiminin çocuk hakları konusundaki farkındalıklarını arttırarak önemli kazanımlar sağladığı da tespit edilmiştir. Ayrıca Araştırma bulguları, yaratıcı drama yönteminin ilkokul 4. sınıf öğrencilerinin çocuk hakları eğitimindeki akademik başarılarını artırmada etkili olduğunu ortaya koymuş, bu doğrultuda söz konusu yöntemin farklı sınıf düzeylerindeki etkisinin de incelenmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the study, it was aimed to implement and evaluate creative drama-based child rights education activities developed for primary school students. The research was structured using a convergent parallel design from mixed method designs. The research was designed using a quantitative pretest-posttest quasi-experimental design. The study group of the research, which was conducted in the spring semester of the 2022-2023 academic year, consists of 4th grade primary school students studying in a public school in the Aegean Region. In the data collection process, data collection tools were used simultaneously to collect quantitative and qualitative data in accordance with the convergent parallel design. The Child Rights Achievement Test was used as a quantitative data collection tool and semi-structured interview questions were used as a qualitative data collection tool to determine the participants' views on children's rights. Both data collection tools were applied both at the beginning and at the end of the process. In the study, descriptive statistics, arithmetic mean and standard deviation were calculated using a statistical software program in the analysis of quantitative data. Wilcoxon Signed Ranks test was used to examine the differences between the pre-test and post-test. Content analysis was used to analyze the qualitative data obtained from the interviews. As a result of the research, it was determined that creative drama-based child rights education activities developed for primary school students positively changed students' knowledge and awareness of children's rights. It was also determined that creative drama-based child rights education provided important gains by increasing their awareness of children's rights. In addition, the findings of the study revealed that the creative drama method was effective in increasing the academic achievement of primary school 4th grade students in child rights education, and in this direction, it is recommended to examine the effect of this method at different grade levels.