Makroalg Ekstrelerinin DNA Topoizomeraz Enzimleri Üzerindeki İnhibisyon Aktivitelerinin İncelenmesi
Investigation of Inhibitory Activities of Macroalgae Extracts on DNA Topoisomerase Enzymes
  1. Tez No: 928901
  2. Yazar: BÜŞRA NUR KURUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ TÜNEY KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Makroalgler, topoizomeraz anti-kanser, Chlorophyta, Heterokontophyta, Rhodophyta, Macroalgae, topoisomerase, anti-cancer, Chlorophyta, Heterokontophyta, Rhodophyta
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hidrobiyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
Yapılan tez çalışmasında 11 farklı istasyondan, 17 farklı makroalg türü toplanmış ve bu örnekler etanol ile ekstrakte edilerek etanol ekstreleri hazırlanmıştır. Elde edilen ekstreler farklı konsantrasyonlarda seyreltilip, topoizomeraz I ve topoizomeraz II inhibisyon aktivitelerine detaylı olarak bakılmıştır. Ulva lactuca Linnaeus, Codium fragile (Suringar) Hariot, Codium bursa (Linnaeus) C.Agardh, Ulva Linnaeus, Udotea flabellum (J.Ellis & Solander) M.Howe, Caulerpa cylindracea Sonder, Gracilaria gracilis (Stackhouse) Steentoft, L.M.Irvine & Farnham, Acanthophora nayadiformis (Delile) Papenfuss, Gigartina acicularis (Roth) J.V.Lamouroux, Liagora viscida (Forsskål) C.Agardh, Spyridia filamentosa (Wulfen) Harvey, Grateloupia turuturu Y.Yamada, Padina pavonica (Linnaeus) Thivy, Halopteris scoparia (Linnaeus) Sauvageau, Sargassum vulgare C. Agardh, Dictyota dichotoma (Hudson) J.V. Lamouroux, Stypopodium schimperi (Kützing) Verlaque & Boudouresque. Çalışmadan elde edilen sonuçlar, topoizomeraz I enzim aktivitesinin inhibisyonunda yeşil alglerden Ulva sp. ve kırmızı alglerden Grateloupia turuturu'nun en yüksek aktiviteyi gösterdiğini ortaya koymuştur. Topoizomeraz II enzim aktivitesinin inhibisyonunda ise kahverengi alglerden Sargassum vulgare, yeşil alglerden Ulva sp. ve Udotea flabellum, kırmızı alglerden ise Grateloupia turuturu en yüksek inhibisyon aktivitesine sahip türler olarak belirlenmiştir. Bu tez çalışmasını, 121Z249 nolu TÜBİTAK 1001 projesi ile destekleyen TÜBİTAK'a ve 2023-A4-02-32626 nolu projesi ile destekleyen TÜSEB'e teşekkür ederim.
Özet (Çeviri)
In this thesis, 17 different macroalgal species were collected from 11 different stations, extracted with ethanol and ethanol extracts were obtained. The obtained extracts were diluted at different concentrations, and their topoisomerase I and topoisomerase II inhibition activities were analyzed in detail. Ulva lactuca Linnaeus, Codium fragile (Suringar) Hariot, Codium bursa (Linnaeus) C.Agardh, Ulva Linnaeus, Udotea flabellum (J.Ellis & Solander) M.Howe, Caulerpa cylindracea Sonder, Gracilaria gracilis (Stackhouse) Steentoft, L.M.Irvine & Farnham, Acanthophora nayadiformis (Delile) Papenfuss, Gigartina acicularis (Roth) J.V.Lamouroux, Liagora viscida (Forsskål) C.Agardh, Spyridia filamentosa (Wulfen) Harvey, Grateloupia turuturu Y.Yamada, Padina pavonica (Linnaeus) Thivy, Halopteris scoparia (Linnaeus) Sauvageau, Sargassum vulgare C. Agardh, Dictyota dichotoma (Hudson) J.V.Lamouroux, Stypopodium schimperi (Kützing) Verlaque & Boudouresque. The results of the study revealed that Ulva sp. from green algae and Grateloupia turuturu from red algae exhibited the highest activity in the inhibition of topoisomerase I enzyme activity. In the inhibition of topoisomerase II enzyme activity, Sargassum vulgare from brown algae, Ulva sp. and Udotea flabellum from green algae, and Grateloupia turuturu from red algae were identified as the species with the highest inhibition activity. I would like to thank TÜBİTAK for supporting this thesis study through the TÜBİTAK 1001 project with the project number 121Z249, and TÜSEB for their support through the project number 2023-A4-02-32626.