Kütahya Tavşanlı Belediyesi park bahçe atıklarının pelet yakıtı olarak kullanılabilirliği ve sürükleyici kanat ilavesi ile pelet yakıt presi tasarım iyileştirmesi
The usability of Kütahya Tavşanlı Municipality park garden wastes as pellet fuel and design improvement of pellet fuel press with the addition of drag flap
  1. Tez No: 928994
  2. Yazar: BURAK ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Atık Yönetimi, Atık Değerlendirme, Yenilenebilir Enerji, Biyokütle Kullanımı, Pelet Presi, Waste Management, Waste Utilisation, Renewable Energy, Biomass Utilisation, Pellet Press
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Son yıllarda hızlı sanayileşme, nüfus artışı, kentleşme ve yaşam standartlarının yükselmesi, enerji tüketimini artırmış ve enerji kaynaklarının tükenmesine yol açmaktadır. Bu durum yenilebilir ve çevreci yakıtların elde edildiği biyokütle alanındaki çalışmaları hızlandırmaktadır. Biyokütle kaynakları kendini sürekli yineleyen oldukça büyük potansiyele sahiptir. Yapılan tez çalışması ilk aşamasında Tavşanlı ilçesindeki bitkisel atıkların (yaprak, çimen, odun artığı) pelet yakıtına dönüştürülmesi üzerine odaklanmaktadır. Bu atıkların enerji potansiyeli araştırılmış ve pelet yakıtı olarak kullanıldıklarında ısınma amaçlı ne kadar enerji elde edilebileceği hesaplanmıştır. Yapılan araştırmada bu atıkların toplandığı şehir merkezinden elde edilen verilerle pelet yakıt üretimi için enerji potansiyeli değerlendirilmiş olup toplam kalori hesapları yapılmıştır. Pilot ısıtma bölgesi olarak Tavşanlı Belediyesi'ne bağlı yeni makine ikmal garajı seçilmiştir. Seçilen alanın ısı hesapları yapılmıştır. Yapılan araştırmada sadece şehir merkezlerinden toplanan bir yıllık park bahçe atığı, pilot bölge olarak değerlendirilen mahal için kış döneminde kullanılmak istediğinde; yaklaşık %2,69' unun yeterli olduğu görülmüştür. Doğalgaz yerine söz konusu atıklardan elde edilen pelet yakıtının kullanılması halinde; pelet yakıtının %57 daha düşük maliyetle belirlenen alanı ısıtılabileceği tespit edilmiştir. Çalışmanın ikinci kısmında ise pelet presinin çalışma verimliliğini arttırmak için tasarlanan sürükleyici kanat eklentisine odaklanılmıştır. Geliştirilen sürükleyici kanat eklentileri ve yapılan ayarları ile pelet yakıt presinin çalışması sırasında karşılan bazı sorunlar giderilmiş ve üretim sırasında oluşan duraksamalar ve zaman kayıpları önlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In recent years, rapid industrialisation, population growth, urbanisation and rising living standards have increased energy consumption and led to the depletion of energy resources. This situation accelerates the studies in the field of biomass from which renewable and environmentally friendly fuels are obtained. Biomass resources have a great potential that constantly repeats itself. In the first phase of the thesis study, it focuses on the conversion of plant wastes (leaves, grass, wood waste) in Tavşanlı district into pellet fuel. The energy potential of these wastes was investigated and it was calculated how much energy can be obtained for heating purposes when used as pellet fuel. In the research, the energy potential for pellet fuel production was evaluated with the data obtained from the city centre where these wastes are collected and total calorie calculations were made. The new machinery supply garage of Tavşanlı Municipality was selected as the pilot heating area. Heat calculations of the selected area were made. In the research carried out, it was seen that approximately 2,69% of the one-year park garden waste collected only from the city centres was sufficient for the location considered as the pilot region when it was wanted to be used in the winter period. It was determined that if pellet fuel obtained from these wastes is used instead of natural gas; pellet fuel can heat the determined area with 57% lower cost. In the second part of the study, the focus was on the drag wing attachment designed to increase the operating efficiency of the pellet press. With the developed drag flap attachments and the adjustments made, some problems encountered during the operation of the pellet fuel press have been eliminated and pauses and time losses during production have been prevented.