H. 1265 (M.1849) Tarihli 3709 Numaralı Maraş Eyaleti Nüfus Defterinin transkripsiyon ve değerlendirmesi
Transcription and evaluation of Maraş Province Population Book No. 3709, dated H.1265 (M.1849)
- Tez No: 929076
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERHAN ALPASLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, nüfus defteri, Maraş Eyaleti, tahrir, sayım, Ottoman Empire, population register, MaraĢ Province, composition, census
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 183
Özet
Osmanlı Devleti‟nde modern anlamda ilk nüfus sayımı 1831 yılında yapılmıştır. Bu sayımının sonucu olan Nüfus Defterleri, Osmanlı Devleti‟nin son dönemindeki nüfusa dair önemli bilgileri barındırmaktadır. Bu defterler, 19. yüzyılın ortalarında Osmanlı Devleti‟nin demografik, ekonomik ve sosyolojik yapısı hakkında zengin bilgileri içermektedir. Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi‟nde kayıtlı H. 1265 (M.1849) Tarihli 3709 Numaralı Maraş Eyaleti Nüfus Defteri baz alınarak elde edilen çalışmada Maraş Vilayetinin kısa tarihi ele alınmış ve defterdeki veriler incelenmiştir. Çalışmanın konusu olan 3709 Numaralı Nüfus Defteri‟nde Maraş sınırında bulunan bazı nahiyelerdeki karyelerin Kıptî ve Gayrimüslim nüfusa ait hâne sayısı, hânelerde yaşayan erkek isimleri, unvan ve lakapları, fiziki özellikleri, yaş aralıkları, meslekleri gibi pek çok konuda bilgilere ulaşılmıştır. Defterin transkripsiyonu yapılarak elde edilen sonuçlar tablo ve grafik haline dönüştürülmüştür. Sonuç olarak, bu çalışma ile şehrin demografik, sosyal ve idari yapısı ortaya konulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the Ottoman Empire, the first modern census was conducted in 1831. The resulting population registers contain important information about the population of the late Ottoman period. These registers offers rich data about the demographic, economic, and sociological structure of the Ottoman Empire in the mid-19th century. Based on the 3709-numbered Population Register of the MaraĢ Province, dated H. 1265 (M. 1849), registered in the Ottoman Archives of the Presidency of the State Archives, this study examines the short history of the MaraĢ Province and analyzes the data in the 3709- numbered register. In the Population Register, the number of households belonging to the Gypsy and non-Muslims in certain districts of MaraĢ, the names of the male individuals living in these households, their titles, nicknames, physical features, age ranges, professions, and other details were gathered. The results obtained through the transcription of the register were converted into tables and graphs. As a result, this study aims to reveal the demographic, social, and administrative structure of the city.