کارنامه سفارت شمس الدین بیک در ایران(با تکیه بر اسناد ایران و عثمانی)
Şemseddin Bey'in İran elçilik raporlari (Osmanli-İran arşiv belgelerinde)
- Tez No: 929205
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN HAZRETİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Şemseddin Bey, Osmanlı, İran, Meşrutiyet İnkılâbı, Mohammad Shamseddin Beig ، Ottoman ، Iran ، Britain ، Ambassador ، Consulate ، Embassy
- Yıl: 2014
- Dil: Farsça
- Üniversite: Tehran University of Art
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 235
Özet
Tez, 20. yüzyılda Osmanlının İran büyükelçisi Mehmet Şemseddin Beyin siyasi faaliyetlerini ve İran -Osmanlı devletlerinin Avrupa ve dünya devletlerine karşı izledikleri politikaları ve yine bu yüzyılda Avrupa'daki değişikliklerin bu iki devletin siyasetini nasıl etkilediği hakkında bilgi vermektedir. Ama bunların içinde İran'ın farklı bir yeri vardı. Çünkü iranla ilişkiler sadece kültürel ve siyasi olarak değil, Osmanlı diplomasi tarihinin çok önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu tez şemseddin Beyin siyasi hayatı (ki İran'a iki defa Osmanlı büyük elçisi olarak atanmıştır) (18 Temmuz 1894-9 Mayıs 1895; 13 Eylül 1897- 7 Şubat 1908) anlatılmıştır. Arşiv belgeleri araştırılıp, tahlil edilerek, İran'a gönderilmesi ve İran'da yürüttüğü siyasi faaliyetler ele alınmıştır. Tez beş bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Birinci bölümde mukaddime ve yöntem(asıl konu, konun önemi, alt ve üst sorular…) İkinci bölümde diplomasinin tanımı, Osmanlı devletindeki idari kurumların oluşumu ve bunlardaki değişiklikler anlatılmaktadır. İmparatorluğun kuruluşundan yıkılışına kadar ki diplomasisi üzerinde durulmuştur. Aynı zamanda Osmanlı devlet adamı olan şemseddin Beyin aldığı değişik ünvanlar ve terfileri anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde, tüm belgelerin tahlili yapılarak şemseddin Beyin İran'daki faaliyetleri ve İran hakkında bilgi verilmektedir. Bütün belgelerin konusu kısa tek cümle ile anlatılmıştır. Dördüncü bölümde, Osmanlı arşiv belgelerinde şemseddin Beyin İran'daki siyasi faaliyetleri araştırılmıştır. Beşinci bölümde İran arşiv belgelerinde şemseddin Beyin İran'daki siyasi faaliyetleri ve İran siyasi ricali anlatılmaktadır. Sonuç kısmında, arşiv belgelerinde şemseddin Beyin Osmanlı-İran ilişkilerindeki önemi ve rolü özetlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The subject of this thesis is referred to the relations between Iran and Ottoman and information about the policies of these two governments vis-à-vis the European governments and the developing world of 20th century are provided. In the meanwhile ، position of Iranian government is distinguished ، because relation with Iran whether culturally or politically is one of the most important principles and parts of Ottoman diplomatic history. In this thesis ، diplomatic life of Shamseddin Beig has been reviewed. He has been appointed two times as Ottoman ambassador in Iran (July 26 ، 1984-May 9 ، 1895) and (Sep. 13 ، 1987-Feb. 7 ، 1908). According to archived documents ، reasons for his dispatch to Iran ، events occurred during his presence at Iran and his interventions in these events are analyzed. Thesis is comprised of five parts and conclusion. First part includes an introduction ، definition of problem ، importance and necessity of problem ، literature review ، fundamental question ، main hypothesis ، secondary questions and secondary hypotheses ، theoretical framework ، data collection procedure ، data analysis methods ، centralization scope and range (location ، time and subject of study) ، organization of study and criticism and analysis of some major references and resources. In second part ، the concept of diplomacy and related organizations and departments' formation procedure in ottoman government and its changes over time ، the political development trend in this empire ، from classic period of Ottoman government until its downfall are explained. In addition ، the political ranks and promotions and different appointments of Shamseddin Beig as one of politicians of Ottoman government is analyzed. In third part ، all documents are analyzed and story of Shamseddin Beig's travel to Iran and his role in the occurred events in Iran are described. At the beginning of all documents ، information about each document is presented by a short sentence. In fourth part ، activities of Shamseddin Beig in Iran are reviewed based on Ottoman archived documents. In fifth part ، information about relations between Shamseddin Beig and Iranian politicians are provided based on archived documents of Iran. In conclusion ، the importance and effect of Shamseddin Beig on relations between Iran and Ottoman is explained briefly and based on archived documents.