Gastronomi temelli destinasyon yönetiminde Slow Food hareketi: Hasankeyf örneği
Slow Food movement in gastronomy-based destination management: Case of Hasankeyf
- Tez No: 929211
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜLKER CAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Gastronomy and Culinary Arts
- Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Destinasyon yönetimi, Slow Food hareketi, Hasankeyf, Gastronomy, Destination management, Slow Food movement, Hasankeyf
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Batman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Sağlıklı, adil ve temiz üretimi destekleyen Slow Food hareketi zaman içerisinde gastronomi turizmine olan ilgi ve talebin artması ile paralel olarak sürdürülebilir destinasyon yönetiminde yerini almıştır. Slow Food hareketinin başarısı, ilgili paydaşların etkili yönetim anlayışı ve ortak hareket etme bilinciyle süreçleri yönetme çabalarında ortaya çıkmaktadır. Etkili bir destinasyon yönetimi ortaya koymak için paydaşların iletişim, planlama, koordinasyon, liderlik, işbirliği, bilgi paylaşımı, güven ve bağlılık gibi konularda uyum içinde hareket etmeleri gerekmektedir. Bu doğrultuda bu çalışmanın amacı, Mezopotamya'nın en önemli kültür turizmi destinasyonu olan Hasankeyf'teki bölge paydaşlarının Slow Food hareketine yönelik farkındalıklarını araştırmaktır. Bu amaca uygun olarak araştırma evreni bölge paydaşları olarak belirlenmiş ve yargısal örneklem yöntemi ile 385 bölge paydaşından veriler elde edilmiştir. Slow Food hareketine yönelik bölge paydaşlarının farkındalıklarını analiz etmek için Ozgen, Nabiyeva ve Pektaş (2019) tarafından geliştirilen Slow Food Farkındalık ölçeği kullanılmıştır. Geçerlilik ve güvenilirlik analizleri için SPSS ve AMOS programlarından faydalanılmıştır. Hipotez testleri olarak ise ikili karşılaştırmalar için Bağımsız Örneklem t-testi, üçlü ve daha fazla karşılaştırmalar için ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgular, kamu sektörü ve yerel yönetimler bağlamında Slow Food hareketine yönelik yüksek farkındalıkları belirlerken, yerel halk ve turizm işletmecilerinin yetersiz düzeyde bilgi sahibi olduklarını ortaya koymaktadır. Araştırma sonucunda, ulaşılan sonuçların alanyazına yönelik teorik katkılarına yer verilmiş ve destinasyon paydaşlarına uygulamaya dönük önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Slow Food movement, which supports healthy, fair and clean production, has taken its place in sustainable destination management in parallel with the increasing interest and demand for gastronomy tourism. The success of the Slow Food movement emerges in the efforts of the relevant stakeholders to manage the processes with an understanding of effective management and the awareness of joint action. In order to create an effective destination management, stakeholders need to act in harmony on issues such as communication, planning, coordination, leadership, cooperation, information sharing, trust and commitment. Accordingly, the aim of this study is to investigate the awareness of regional stakeholders in Hasankeyf, the most important cultural tourism destination in Mesopotamia, towards the Slow Food movement. In line with this purpose, the research population was determined as regional stakeholders and data were obtained from 385 regional stakeholders using judgmental sampling method. The Slow Food Awareness scale developed by Ozgen, Nabiyeva and Pektaş (2019) was used to analyze the awareness of regional stakeholders towards the Slow Food movement. SPSS and AMOS programs were used for validity and reliability analyses. As hypothesis tests, Independent Sample t-test was used for pairwise comparisons and one-way analysis of variance (ANOVA) test was used for three or more comparisons. The findings reveal that while the public sector and local governments have high awareness of the Slow Food movement, local people and tourism operators have insufficient knowledge. At the end of the research, the theoretical contributions of the results to the literature are included and practical recommendations are made for destination stakeholders.