Seismic response analysis of tiny houses
Küçük evlerın (tiny house) sismik davranış analizi
  1. Tez No: 929289
  2. Yazar: ABDULBASIT FAZLI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ OSMAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hafif Çelik Kafes Sistemi, soğuk şekillendirilmiş çelik, Light Gauge Steel Truss System, cold formed steel
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Sunulan tez, hafif çelik malzemeden geliştirilen küçük evlerin (Tiny house) sismik performansını incelemektedir. Bu çalışma, küçük konutların yapısal analizini gerçekleştirirken tek katlı küçük ev modellerine odaklanmaktadır. Ana amaç, bu tür yapıların sismik yükleme koşulları altındaki davranışlarını anlamak ve yapısal analiz için SAP2000 yazılımı kullanılarak itme analizi yöntemini uygulamaktır. Ele alınan küçük ev, 9,82 metre uzunluğunda, 3,81 metre genişliğinde ve 2,8 metre yüksekliğinde bir beşik çatıya sahiptir. Çerçeveleme için kullanılan hafif çelik, maliyet açısından uygun ve sürdürülebilir malzemelerden biri olup, bu çalışmada yapının yatay kuvvetlere karşı dayanıklılığı modellenerek sismik dayanıklılığı değerlendirilmektedir. Çalışma, plastik mafsal oluşumunun ayrıntılı bir değerlendirmesini ve temel kesme kuvveti ile çatı yer değiştirmesi arasındaki ilişkiyi temsil eden itme eğrisi aracılığıyla yapının yatay yüklere karşı direnme kapasitesini sunmaktadır. Sonuçlar, küçük evin yapısal davranışını, farklı sismik senaryolar altındaki performansını vurgulamakta ve sismik dayanıklılığı artırmaya yönelik öneriler sunmaktadır. Bu çalışma, sismik risk altındaki bölgelerde hafif çelik uygulamalarına ilişkin bilgi birikimine katkıda bulunacak ve depreme dayanıklı küçük evlerin tasarımı veya inşasında bir yansıma sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
The presented thesis explores seismic performance for tiny houses developed from lightweight cold-formed steel material. It focuses on one-story tiny house models in conducting the structural analysis of these small dwellings. The main aim is to develop an understanding of the response of such structures under conditions of seismic loading, adopting the pushover analysis method using SAP2000 software for structural analysis. The tiny house under consideration has a gable roof with dimensions of 9.82 meters in length, 3.81 meters in width, and with a height of 2.8 meters. Cold-formed steel used for framing is one of the cost-effective and sustainable materials, and its seismic resilience is evaluated by modeling the structure's response to lateral forces. The study provides a detailed evaluation of plastic hinge formation and the structure's capacity to resist lateral loads through the pushover curve, which represents the relationship between base shear and roof displacement. The results underline the structural behavior of the tiny house, its performance under various seismic scenarios, and further suggest ways to improve seismic resilience. It will contribute to the growing body of knowledge on cold-formed steel application in seismic-prone areas that might imply a reflection in designing or building earthquake-resistant tiny houses.