Abdülvehhâb eş-Şa'rânî'nin Keşfü'l-hicâb ve'r-rân ʿan vechi esʾileti'l-cân adlı eserinde tasavvuf
Sufism in Abdulwahhab al-Sha'rāni's Kashf al-hijāb wa- al-ran 'an vajh as'ilat al-jān
  1. Tez No: 929299
  2. Yazar: ZEKAİ ÇAPAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEVLÜT ÖZÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Sufism, Sha'rani, Genie, Nafs, Knowledge, Disappear, Survive
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu çalışmanın nihai amacı, 16 yy. İslâm coğrafyasının meşhur sûfîlerinden Abdülvehhâb Şa'rânî'nin (ö. 973/1565) Keşfü'l-hicâb ve'r-rân 'an vechi esʾileti'l-cân adlı eserindeki tasavvufi kavram ve müellifin bu konudaki görüşlerini tespit edip tasavvufî çerçevede değerlendirmek ve mukayese etmektir. Söz konusu kitap kaynaklarda her ne kadar kelam ilmiyle ilgili eser olarak kaydedilmiş olsada tasavvufun temel kavramları bakımından incelemeye değer bir eser olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada kelam âlimlerinin Kitap ve Sünnet ışığında ele aldıkları itikadî meselelerin sûfîlerin kendilerine has ilim metodu olan ilham ve keşf yoluyla elde ettiği bilgilerle değerlendirilme imkânı doğacaktır. Bu çalışmayla İmâm Şa'rânî'nin“Keşfü'l-hicâb”isimli eseri, birçok yönüyle ön plana çıkarılmakla birlikte özellikle kelam ve tasavvuf alanındaki araştırmacıların ilgisine sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The ultimate aim of this study is to identify, evaluate, and compare the sufi concepts and the author's views on these concepts within the work Kashf al-hijāb wa- al-ran 'an vajh as'ilat al-jān by Abdulwahhab al-Sha'rāni (d. 1565), one of the renowned sufis of the 16 th-century Islamic world. Although this book is classified in the sources as a work on Islamic theology, it emerges as a significant text worthy of examination from the perspective of fundamental sufi concepts. This study provides an opportunity to analyze theological issues, which theologians addressed in the light of the Qur'an and Sunnah, through the lens of knowledge attained by sufis via their unique methodological approaches of inspiration and unveiling. Additionally, this research brings to light a previously unexplored work of Imam al-Sha'rani, making it accessible to scholars interested in the fields of theology and sufism.