Erişkinlerde kullanılan topikal midriyatiklerin retina üzerine etkileri
The effects of topical mydriatics used in adults on the retina
- Tez No: 929300
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVİM AYÇA SEYYAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Optik Koherens Tomografi Anjiografi, Midriyazis, Siklopleji, Santral Macula Kalınlığı, FAZAREA, Optical Coherence Tomography Angiography, Mydriasis, Cycloplegia, Central Macular Thickness, FAZAREA
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Amaç: Rutin olarak göz hastalıkları polikliniğine başvuran ve herhangi bir sistemik hastalığı ve oküler patolojisi olmayan hastalarda muayene öncesi ve midriyatik damla uygulandıktan sonra çekilen OKT-A görüntülerindeki değerlerin karşılaştırılması yapmaktır. Gereç ve Yöntem: Kliniğimize başvuran ve herhangi bir oküler patolojisi olmayan 30 erkek ve 30 kadın olmak üzere toplam 60 hasta çalışmamıza dahil edildi. Çalışmamızda etken maddeleri farklı olarak 3 çeşit damla kullanıldı ve hastalar eşit sayılarla çalışmaya dahil edildi. Hastaların 20'sinde fenilefrin, 20'sinde tropikamid ve 20'sinde siklopentolat damla kullanıldı. Hastalara görme keskinliği bakıldıktan sonra ve anamnez alındıktan sonra OKT-A ile görüntü alındı. Daha sonra belirlediğimiz 3 damladan herhangi biriyle oluşturulan dilatasyon sonrası OKT-A görüntüsü alındı. Veriler, cinsiyet ve kullanılan damlaların etken maddelerine göre öncesi ve sonrası olarak ve ayrıca aralarında karşılaştırılarak incelendi. Bulgular: Santral makuler kalınlık, FAZAREA, CBFA, Superficial, Deep, RNFL parametlerelerinin kullanılan farklı 3 etken maddeli damlaların damla öncesi ve damla sonrası karşılaştırıldığında ve ek olarak cinsiyete göre karşılaştırıldığında incelenen parametrelerde anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (P>0,05). Fenilefrin, Tropikamid ve siklopentolat etken maddeli damlalar kullanılarak damla öncesi ve damla sonrası incelenen parametrelerde (CMT, FAZAREA, CBFA, SFD, SPaD, SPaTD, SPaSD, SPaND, SPaID, SPeD, SPeTDSPeSD, SPeND, SPeID, DFD, DpaD, DpaTD, DpaSD, DpaND, DpaID, DpeD, DpeTD, DpeSD, DpeND, DpeID, PPRNFLmean, PPRNFLsup, RPCVDmean, RPCVDsup, RPCVDinf, RPCID) bu üç damla grubu içinde de anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Ayrıca cinsiyete göre incelenen damla öncesi ve sonrası parametlerde de anlamlı bir değişiklik saptanmamıştır (p>0,05). Sonuç: Rutin muayene için kullandığımız midriyatik damlalar Optik Koherens Tomografi Anjiografi (OKT-A) parametlerinde anlamlı değişikliğe neden olmamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: To compare the values in OCT-A images taken before the examination and after the application of mydriatic eye drops in patients who routinely visit the ophthalmology clinic and have no systemic diseases or ocular pathologies. Materials and Methods: A total of 60 patients, including 30 men and 30 women with no ocular pathologies, who presented to our clinic were included in the study. In our study, three different types of eye drops with different active ingredients were used, and the patients were equally distributed. Phenylephrine was used in 20 patients, tropicamide in 20 patients, and cyclopentolate in 20 patients. After assessing visual acuity and obtaining patient history, images were taken using OCT-A. Subsequently, an OCT-A image was taken again following dilation induced by one of the three selected eye drops. The data were analyzed by comparing pre- and post-dilation results based on gender and the active ingredients of the drops, as well as by comparing the groups with each other. Results: When comparing the parameters of central macular thickness (CMT), FAZ AREA, CBFA, Superficial, Deep, and RNFL before and after the application of the three different eye drops with different active ingredients, and additionally by gender, no significant changes were observed in the examined parameters (p>0.05). Similarly, when evaluating the parameters before and after the application of phenylephrine, tropicamide, and cyclopentolate eye drops (CMT, FAZ AREA, CBFA, SFD, SPaD, SPaTD, SPaSD, SPaND, SPaID, SPeD, SPeTD, SPeSD, SPeND, SPeID, DFD, DpaD, DpaTD, DpaSD, DpaND, DpaID, DpeD, DpeTD, DpeSD, DpeND, DpeID, PPRNFL mean, PPRNFL sup, RPCVD mean, RPCVD sup, RPCVD inf, RPCID), no statistically significant changes were detected within any of the three drop groups (p>0.05). Conclusion: The mydriatic drops we use for routine examination do not cause significant changes in Optical Coherence Tomography Angiography (OCT-A) parameters.