12 haftalık kettlebell antrenmanlarının erkek voleybolcularda dikey sıçrama, denge ve çeviklik üzerine etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of 12-week kettlebell training on vertical jump, balance and agility in male volleyball players
- Tez No: 929338
- Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER SELÇUK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: kettlebell, volleyball, vertical jump, balance, agility
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırmanın amacı, erkek voleybolcular üzerinde yapılan kettlebell antrenmanlarının dikey sıçrama, denge ve çeviklik gibi parametreler üzerine etkilerini incelemektir. Araştırma modeli olarak deneysel araştırma modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Hakkari ilinde Türkiye ikinci voleybol liglerinde aktif olarak spor hayatına devam eden 18-22 yaş aralığında deney grubu (n=12),kontrol grubu (n=12) olmak üzere 24 sağlıklı sporcu gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Bu iki gruptan deney grubundaki sporculara voleybol antrenmanlarının yanında 12 hafta boyunca düzenli olarak haftanın 3 gününü kapsayan bir dizi kettlebell egzersizi yaptırılmıştır. Kontrol grubu ise yıl içinde yapmış oldukları voleybol antrenmanlarına devam etmiştir. Bu antrenman modeli uygulanmadan önce ve sonra, deney ve kontrol gruplarından dikey sıçrama, denge ve çeviklik testlerine ait ön test ve son test sonuçları analiz edilmiştir. Bu verilerin analizinde SPSS 22 paket program kullanılmıştır. Araştırma hipotezleri test etmek için deney ve kontrol grubu arasındaki farklılıkların tespiti için bağımsız gruplar t testi ve Mann Whitney U testi, iki grubun da ön test ve son test sonuçlarını değerlendirmek için ise bağımlı gruplar t testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to examine the effects of kettlebell training on male volleyball players on parameters such as vertical jump, balance and agility. Experimental research model was used as the research model. 24 healthy athletes, including the experimental group (n=12) and the control group (n=12), between the ages of 18-22, who actively continue their sports life in Turkey's second volleyball leagues in Hakkari province, voluntarily participated in the research. Athletes in the experimental group from these two groups, in addition to volleyball training, were given a series of kettlebell exercises regularly, 3 days a week for 12 weeks. The control group continued their volleyball training throughout the year. Before and after applying this training model, pre-test and post-test results of vertical jump, balance and agility tests from the experimental and control groups were analyzed. SPSS 22 package program was used to analyze this data. To test the research hypotheses, independent groups t test and Mann Whitney U test were applied to determine the differences between the experimental and control groups, and dependent groups t test and Wilcoxon signed ranks test were applied to evaluate the pre-test and post-test results of both groups. The significance values in the measurements were accepted as p0.05). In the tests comparing the pre-test and post-test results of the experimental group, significant differences were found in vertical jump, balance and agility characteristics (p>0.05).