İnovasyon ve markalaşmanın KOBİ'lerin ihracatına etkisi
Impact of innovation and branding on SMEs' exports
- Tez No: 525846
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnovasyon, Markalaşma, İhracat, KOBİ, Innovation, Branding, Export, SME
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ufuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 132
Özet
KOBİ'ler ülke ekonomilerinin büyük çoğunluğunu oluşturmakla birlikte bütün dünya ekonomilerinde vazgeçilmez bir birim haline gelmişlerdir. KOBİ'lerin esnek yapıda olması ve değişikliğe uyum sağlama da ki potansiyeli özellikle de küresel rekabetin arttığı şu dönemde onlara olan ihtiyacı daha da arttırmıştır. Çünkü bu dönemde yenilik, teknolojik gelişim, marka vs. rekabetin anahtarı haline gelmiş ve bütün işletmelerin uyum sağlaması gereken bir süreç olmuştur. İhracat hem işletme hem ülke için yaralı bir dönüşümdür. Bu nedenle her devlet ihracat performansını arttırmak ister. İyi bir inovasyon yapmak veya iyi bir dünya markası oluşturmak ihracat performansına etki eden en önemli dinamiklerdir. Bu çalışmada Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM)' e kayıtlı ve ANKARA Ostim Bölgesinde ihracat yapmakta olan KOBİ'ler incelenmiş inovasyon ve markalaşma uygulamalarının KOBİ'lerin ihracatı üzerindeki etkisi ortaya konmaya çalışılmıştır. KOBİ'lerin yenilik ile ilgili faaliyet ve düşünceleri gözlemlenmiş, markalaşma konusunda neler düşündükleri markalaşmanın onlar için ne ifade ettiği ve nasıl uygulamalar geliştirdikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Son olarak inovasyon ve markalaşma faaliyetini bilen ve uygulayan KOBİ'lerin bu durumu ihracata çevirip çeviremediği test edilmeye çalışılmıştır. Bu verileri anlamak için KOBİ'lere dağıtılan anketler ile analizi yapılmış ve yorumlanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
SMEs not only constitute the vast majority of the national economies but also have become an indispensable unit in all the world economies. The flexible structure of the SMEs and their potential to adapt to changes increase the need for them, especially in the current period when the global competition is very high. This is because innovation, technological development, branding, etc. have become the key to competition and formed the process that all businesses are required to adapt. Exporting is an useful transformation for both the business and the country. For this reason, every state wants to increase its exporting performance. Making a good innovation or creating a good world brand is the most important dynamics affecting export performance. In this study, SMEs registered to the Turkey Exporters Association (TIM) and exporting in Ankara Ostim region have been examined and the impact of innovation and branding on exports of SMEs have been tried to be explained. The activities and thoughts of the SMEs about innovation have been observed and what they think about branding, what branding means for them and how they have developed their practices have been examined to be understood. Lastly, it has been tried to assess whether SMEs which know and implement innovation and branding activities are able to convert this situation into export cases. In order to understand this data, an analysis was made with the questionnaires distributed to the SMEs and tried to be interpreted.