Adli yargıdaki 'Cerrahi Müdahalelerde Tıbbi Uygulama Hataları' konulu davaların sağlık hukuku yönünden değerlendirilmesi
Evaluation of cases of 'Medical Practice Errors in Surgical Interventions' in judicial jurisdiction from the perspective of health law
- Tez No: 929410
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜROL CANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi müdahale, cerrahi, malpraktis, komplikasyon, sorumluluk, tazminat, Medical intervention, surgery, malpractice, complications, liability, compensation
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 289
Özet
Adli Yargıdaki“Cerrahi Müdahalelerde Tıbbi Uygulama Hataları”Konulu Davaların Sağlık Hukuku Yönünden Değerlendirilmesi Tıbbi müdahale belli sınırlar içerisinde vücut dokunulmazlığının istisnasını oluşturur. Bu sınırlar aydınlarılmış onam ve endikasyon şartlarıdır. Hastanın sağlığını iyileştirmek amacına yönelik olarak tıbben yetkili bir kişinin müdahaleyi gerçekleştirmesi bir hukuka uygunluk nedeni olarak görülmüştür. Buna ek olarak hastanın kendisine yapılacak müdahalenin olası sonuçları hakkında bilgilendirildikten sonra alınmış rızası hukuka uygunluğun tamamlayıcı unsurunu oluşturacaktır. Yukarıda sayılan iki şarttan birinin gerçekleşmemesi halinde ise vücut dokunulmazlığı ihlal edilmiş olacak ve malpraktis oluşacaktır.Malpraktis, hekimin bilgisizlik, deneyimsizlik ve özensizlik sebebiyle yaptığı tıbbi ugulama hatasıdır. Komplikasyon ise izin verilen risk kapsamındaki öngörülemeyen veya öngörülse dahi önlenemeyen sonuçlardır. Malpraktis, hekimin sorumluluğunu vücut verecek iken komplikasyon sonucu hekimin sorumluluğundan söz edilemez. Çalışmamızın birinci bölümü yukarıda kısaca bahsedilen tanımların açıklanmasından ibarettir. Hekimin tıbbi uygulama hatası yapmasının bazı sonuçları vardır. Bunlardan birisi de tazminat sorumluluğudur. Tazminat sorumluluğu kusurlu ve kusursuz sorumluluk olmak üzere ikiye ayrılır. Tazminat sorumluluğunun nedenlerinden olan sözleşmesel sorumluluk, uygulamada en sık karşılaşılan olup doktrinde hasta hekim ilişkisinin hangi sözleşme türüne girdiği tartışmalıdır. Ancak farklı durumlar dışında genel olarak hasta hekim ilişkisinin vekalet sözleşmesi hükümlerine tabi olduğu düşünülmektedir. Gerek sözleşmesel gerek haksız fiil sorumluluğuna gidildiğinde talep edilebilecek tazminatlar maddi ve manevi tazminat olarak ikiye ayrılır. Bu tazminat türlerinin tazminat kalemleri, bunları kimlerin isteyebileceği ve bununla beraber yukarıdaki tüm bu hususların ayrıntıları da çalışmamızın ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Hekimin hatalı cerrahi müdahaleden sorumluluğu yalnızca tazminat sorumluluğu da değildir. Hekimin ayrıca cezai sorumluluğu vardır. Hekimin hatalı tıbbi uygulama türleri teşhis, tedavi kusuru vb. olarak sayılabilir. Hekimin malpraktisle sonuçlanan cerrahi müdahalesi nedeniyle açıkça kastı tespit edilememişse genellikle taksirle adam öldürme ve yaralama suçlarından yargılanacağı bilinmektedir.Bunun dışında görevi kötüye kullanma suçundan da yargılanıp cezalandırıldıkları Yargıtay kararlarınca sabittir.Çalışmamızın üçüncü kısmında ise tüm bu hususların yanı sıra bilirkişi raporları ve robotik cerrahi gibi başka konular da yer almaktadır. Çalışmamızın son ve büyük kısmını ise Yargıtay tarafından karara bağlanmış olan hem hukuk hem de ceza davaları oluşturmaktadır. Bu kararların cerrahi müdahalelerde tıbbi uygulama hataları konusuna uygun olarak seçildiğini de belirtmek isteriz. Faydalı bir kaynak olması dileğiyle.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Cases of“Medical Practice Errors in Surgical Interventions”ın Judicial Jurisdiction From the Perspective of Health Law Medical intervention constitutes an exception to bodily integrity within certain limits. These limits are clarified through informed consent and indication requirements. The performance of an intervention by a medically qualified person with the aim of improving the patient's health has been regarded as a legal justification. In addition, the patient's informed consent after being informed about the possible consequences of the intervention will constitute the complementary element of legality. If one of the two conditions mentioned above is not fulfilled, bodily integrity will be violated, and malpractice will occur. Malpractice is a medical practice error caused by the physician's ignorance, inexperience, and negligence. Complications are unforeseeable or unavoidable consequences within the accepted risks. While malpractice attributes responsibility to the physician, complications do not hold the physician responsible. The first part of our study consists of explaining the definitions briefly mentioned above. A doctor'smedicalmalpractice can havevariousconsequences, one of which is liabilityfordamages. Liabilityfordamages is dividedinto two categories: faulty and faultlessliability. Contractual liability, which is one of the reasons for compensation liability, is the most frequently encountered in practice, and it is debatable in the doctrine which type of contract the patient-physician relationship falls into. However, in general, it is believedthatthepatient-doctorrelationship is subjecttotheprovisions of a mandatecontract. When it comestobothcontractual and tortiousliability, thecompensationsthat can be demandedaredividedintomaterial and moral compensations. The details of alltheseaspects, includingthetypes of compensation, who can requestthem, and more, constitutethesecondpart of ourstudy. A doctor'sliabilityforfaultysurgicalintervention is not onlylimitedtoliabilityfordamages but alsoincludescriminalliability. The types of a doctor'sfaultymedicalpractices can includediagnostic and treatmenterrors, amongothers. Ifthedoctor'sclearlyintentionalmalpractice in surgicalinterventioncannot be proven, they areusuallyprosecutedformanslaughter and injurythroughnegligence. Additionally, it is establishedbydecisions of the Court of Cassationthat they can also be prosecuted and punishedforabusingtheirposition. Ourthirdpartalsoincludestopicssuch as expertreports and roboticsurgery in additiontoalltheseaspects. The largerpart of ourstudyconsists of both legal and criminalcasessettledbythe Court of Cassation. Itshould be notedthatthesedecisionswereselected in accordancewithmedicalmalpractice in surgicalinterventions. Wehopethat it will be a usefulresource...