Vlogger önerilerine yönelik tüketici tutumunun öncülleri ve sonuçları
Antecedents and consequences of consumer attitudes towards vlogger recommendations
- Tez No: 929421
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Vlog, Vlogger, Tutum, Sosyal Medya, İnfluencer Pazarlama, Vlog, Vlogger, Attitude, Social Media, Influencer Marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Vlogger Önerilerine Yönelik Tüketici Tutumunun Öncülleri ve Sonuçları Sosyal medyanın gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası olarak görüldüğü dönemimizde farklı pazarlama tekniklerinden biri olarak influencer pazarlama stratejisi, tüketici satın alma niyeti üstünde git gide daha da fazla etkisini göstermeye başlamıştır. Hizmet ve ürünlere bağlı bir biçimde, birçok farklı etkileşim oluşturabilen influencer etkisi, genel olarak takipçi ve ilericilerin katılımına ve büyüklüğüne bağlı olmaktadır. İşletmeler, hizmet ya da ürünlerini influencer pazarlama ile daha güçlüm bir biçimde pazarlayabilmektedir. Dijital bir döneme girdiğimiz şu günlerde, insanların vakitlerinin büyük bir kısmını bilgisayarlarda ya da akıllı telefonlarda gezinerek geçirdikleri bilinmektedir. Geçirilen bu zamanın büyük bir bölümü de insanların büyük bir kısmı adına temel bir alışkanlık ve gereksinim haline gelen sosyal medya platformlarında harcanmaktadır. Bunu anlayan işletmeler, sosyal ağ platformlarının oldukça önemli pazarlama platformlarına dönüşmesini sağlamışlardır. Bu nedenle de sosyal medya platformları, markaların satış amaçlarına ulaşması ve marka değerini arttırması adına popüler aracılar olmuşlardır. Bu kapsamda yapılan çalışmada içerik üreticisi olarak vloggerlerin tavsiyelerine yönelik tüketici tutumlarının öncülleri ve sonuçlarıınn tespit edilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen veriler PLS Yapısal Eşitlik Modellemesi ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda güvenilirlik, algılanan fayda, algılanan kullanışlılık, güven, algılanan eğlence öncüllerinin vlogger önerilerine yönelik tüketici tutumu üzerinde anlamlı ve pozitif bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Vlogger önerilerine yönelik tüketici tutumunun da araştırma modelinin ardılları olan ağızdan ağıza iletişim (WOM) ve satın alma niyeti üzerinde anlamlı ve pozitif etkisi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Antecedents and Consequences of Consumer Attitudes towards Vlogger Recommendations In an era where social media is regarded as an indispensable part of daily life, influencer marketing strategy, as one of the distinct marketing techniques, has increasingly demonstrated its influence on consumers' purchasing intentions. The impact of influencers, which can generate various types of engagement depending on the associated products or services, generally relies on the participation and scale of their followers and advocates. Businesses are able to promote their services or products more powerfully through influencer marketing. In this digital era, it is widely recognized that people spend a significant portion of their time browsing on computers or smartphones. Much of this time is spent on social media platforms, which have become a fundamental habit and necessity for many individuals. Recognizing this trend, businesses have transformed social network platforms into highly significant marketing platforms. Consequently, social media platforms have become popular intermediaries for brands to achieve their sales goals and enhance brand value. In this study, the aim is to identify the antecedents and consequences of consumer attitudes towards the recommendations of vloggers as content creators. The obtained data were analyzed using PLS Structural Equation modeling. As a result of the analysis, it was found that reliability, perceived benefit, perceived usefulness, trust, and perceived enjoyment antecedents had a significant and positive effect on consumer attitudes towards vlogger recommendations. Consumer attitudes towards vlogger recommendations were also found to have a significant and positive effect on word of mouth (WOM) and purchase intention, which are the consequences of the research model.