23 Ekim 2011 Van depreminin oluşturduğu deprem sonrası deformasyonların GPS ölçüleriyle araştırılması
The investigation of the post-seismic deformations induced from the October 23, 2011 Van earthquake with GPS measurements
  1. Tez No: 929438
  2. Yazar: DERYA BAKİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Van Depremi, Deprem sonrası deformasyon, GPS, Kahramanmaraş Depremi, Van earthquake, post-seismic deformation, GPS, Kahramanmaraş earthquakes
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geomatik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu çalışmada 23 Ekim 2011 tarihli merkez üssü Van (Tabanlı) olan ve Mw=7.2 büyüklüğünde meydana gelen Van Depremi'nin deprem sonrası kabuk deformasyonlarının GPS (Global Positioning System) yöntemiyle belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç kapsamında, bölgede bulunan TUSAGA-Aktif ağına ilişkin sürekli GPS istasyonları ile beraber TÜBİTAK tarafından desteklenen 112Y109 numaralı 1001 araştırma projesi kapsamında 2011-2015 yılları arasında gerçekleştirilen kampanya GPS ölçme noktaları, 2019 Temmuz ayında oluşturulan GPS kampanyası ile yeniden ölçülerek değerlendirilmiştir. Deprem sonrası elde edilen GPS verileri kullanılarak deformasyon ve gerinim analizleri yapılarak bölgede oluşan deprem sonrası deformasyon alanları belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, GPS noktalarının deprem sonrası deformasyonlarının hala devam ettiği görülmektedir. Yatay doğrultuda en büyük yer değiştirmenin KAL2 noktasında güney batı yönünde olduğu (391,57 ± 0,77 mm/yıl) ve en küçük yer değiştirmenin VN10 noktasında kuzey batı yönünde olduğu (31,75 ± 0,70 mm/yıl) belirlenmiştir. Sürekli GPS istasyonlarında ise yatay doğrultuda en büyük yer değiştirmenin BASK istasyonunda kuzey batı yönünde (215,85 ± 1,16 mm/yıl) olduğu ve en küçük yer değiştirmenin IGR1 istasyonunda kuzey batı yönünde (10,45 ± 1,41 mm/yıl) olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca 6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri'nin (Pazarcık Mw 7.8 ve Elbistan Mw 7.6) çalışma bölgesine olan etkileri araştırılmıştır. Depremlerin öncesi ve sonrasında elde edilen sürekli GPS istasyonlarına ilişkin verileri incelenmiş ve bu GPS verileri doğrultusunda deprem anı ve deprem sonrası deformasyonlar belirlenmiştir. Her ne kadar depremlerin merkez üssünün çalışma alanına uzak görülse de Kahramanmaraş Depremleri'nin çalışma bölgesinde istatistiksel olarak anlamlı deformasyon alanları oluştuğu görülmüştür. Bu çalışma sonuçlarına göre, Van depremi ve Kahramanmaraş depremleri sonrası yer kabuğunda meydana gelen değişimlerin GPS ölçüleri kullanılarak incelenmesi ile, bölgede depremlerin ve yarattığı risklerin izlenmesine yönelik çok önemli katkılar sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to assess the post-seismic crustal deformation resulting from the Van earthquake, which occurred on October 23, 2011, with an epicenter in Van and a magnitude of Mw 7.2, utilizing the Global Positioning System (GPS) method. For this purpose, the campaign GPS measuring points carried out between 2011 and 2015 within the framework of the TÜBİTAK-supported 1001 research project numbered 112Y109, together with the continuous GPS stations related to the TUSAGA-Active network in the region, were re-measured and evaluated alongside the GPS campaign conducted in July 2019. Deformation and strain analyses were conducted using GPS data collected following the earthquake, enabling the identification of post-seismic deformation zones in the region. The findings indicate that deformation at the GPS points continues to persist. The analysis revealed that the greatest horizontal displacement occurred in the southwest direction at point KAL2 (391.57 ± 0.77 mm/year), while the smallest displacement was observed in the northwest direction at point VN10 (31.75 ± 0.70 mm/year). At the continuous GPS stations, the greatest horizontal displacement was observed in the northwest direction at the BASK station (215.85 ± 1.16 mm/year), while the smallest displacement in the northwest direction was recorded at the IGR1 station (10.45 ± 1.41 mm/year). Additionally, the impact of the February 6 Kahramanmaraş earthquakes (Pazarcık Mw 7.8 and Elbistan Mw 7.6) on the study area was analyzed. The data from continuous GPS stations collected before and after the earthquakes were analyzed to identify the deformations that occurred during and following these seismic events. Despite the epicenter of the earthquakes being located at a considerable distance from the study area, statistically significant deformation zones were identified within the Kahramanmaraş earthquake study region. This study's findings indicate that analyzing changes in the Earth's crust following the Van and Kahramanmaraş earthquakes through GPS measurements has significantly contributed to the monitoring of seismic activity and the associated risks in the region.