Kur'ân'da hanîf kavramının tefsir ve meâllere aktarımı
The concept of Hanīf in the Qur'ān in commentaries and translations
  1. Tez No: 929526
  2. Yazar: İNCİ ERDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hanîf, Tevhid, Muvahhit, Tefsir, Meâl, Din
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada Kur'ân-ı Kerîm'de on iki âyette geçen“Hanîf”kavramı meâl ve tefsirler ışığında incelenmiştir.“Hanîf”kelimesi İslam öncesi dönemde tek Tanrı inancına sahip kişileri tanımlamak için kullanılmış olsa da Kur'ân-ı Kerîm bağlamında daha geniş bir anlam kazanarak hakka yönelen, samimi ve ihlaslı bir Müslüman olma niteliğiyle ilişkilendirilmiştir. Araştırmada“Hanîf”lik; anlamı, önemi ve tarihsel yönüyle ele alınmış ve kavramın meâllerde nasıl aktarıldığı ve tefsirlerde nasıl açıklandığı gösterilmeye çalışılmıştır. Farklı dönemlerdeki müfessirler ve çevirmenler tarafından kavrama yüklenen anlamlar açıklanmış, bu bağlamda“Hanîf”kelimesinin Kur'ân-ı Kerîm'deki kullanımı detaylı bir şekilde değerlendirilmiştir. Ayrıca meâller ve tefsirler üzerinden yapılan yorumlarla, kavramın çağdaş değerlendirmelerle nasıl örtüştüğü veya hangi noktalarda farklılık gösterdiği ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Çalışmada,“Hanîf”liğin İslam öncesi Arap kültüründeki yeri ve erken dönem İslam toplumundaki algılanışı incelenmiş, hadislerdeki kullanımı üzerinden kelimenin anlam çeşitliliği gösterilmiştir. Hadisler,“Hanîf”kelimesinin Kur'ân'daki anlamıyla nasıl bir bağ içinde olduğunu ve İslam toplumundaki pratik yansımalarını anlamak açısından önemli bir yer tutmaktadır. Sonuç olarak“Hanîf”kavramı yalnızca tek Tanrı inancını benimsemeyi değil, aynı zamanda doğru yolda olma ve istikamet üzere bir hayat sürme idealini de içermektedir. Bu araştırma“Hanîf”kavramının tarihsel, kültürel ve dini bağlamdaki dönüşümünü ortaya koyarak, konuyla ilgili literatüre katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the concept of Hanīf, which is mentioned in twelve verses in the Holy Qur'an, is analyzed in the light of interpretations and commentaries. Although the word Hanīf was used in the pre-Islamic period to describe people who believed in one God, it has gained a wider meaning in the context of the Holy Qur'ān and has been associated with the quality of being a sincere and sincere Muslim who turns towards the truth. In this study, Hanīfism is discussed in terms of its meaning, importance and historical aspects, and it is tried to show how the concept is conveyed in the translations and how it is explained in the tafsirs. The meanings attributed to the concept by commentators and translators of different periods are explained, and in this context, the use of the word Hanīf in the Qur'ān is evaluated in detail. In addition, it is tried to reveal how the concept overlaps or differs from contemporary evaluations with the interpretations made through the interpretations and commentaries. The study examines the place of Hanīf in pre-Islamic Arab culture and its perception in early Islamic society, and shows the diversity of meanings of the word through its use in hadiths. Hadiths have an important place in understanding how the word Hanīf is related to its meaning in the Qur'an and its practical reflections in Islamic society. In conclusion, the concept of Hanīf includes not only the belief in one God, but also the ideal of being on the right path and leading a life of direction. This study aims to contribute to the literature on the subject by revealing the transformation of the concept of Hanīf in historical, cultural and religious contexts.