Konaklama işletmelerinde otantik liderliğin örgütsel sapmaya etkisinde örgütsel sinizmin rolü
The role of organizational cynicism in the effect of the authentic leadership on organizational deviation in accommodation enterprises
- Tez No: 929557
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATMA BAŞAR, DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Accommodation businesses, authentic leadership, organizational cynicism, organizational deviation
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Konaklama işletmelerinde insan kaynağı ve yönetim becerileri, örgüt başarısının önemli belirleyicilerindendir. Bu çalışmada konaklama işletmesinde otantik liderin sapmaya ve sinizme etkisi ve sinizmin sapma üzerindeki rolü incelenmiştir. Araştırmanın verilerine 403 konaklama işletmesi personelinin katılım gerçekleştirdiği anket formu ile ulaşılmıştır. Araştırmada basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Anketler IBM SPSS ve IBM AMOS paket programlarıyla analiz edilmiştir. Bu çalışma neticesinde otantik liderliğin örgütsel sapmayı ve sinizmi negatif yönde anlamlı şekilde etkilediği, örgütsel sinizmin örgütsel sapmayı pozitif yönde anlamlı şekilde etkilediği sonuçlarına ulaşılmıştır. Örgütsel sinizm, çalışanların otantik lider algılarının örgütsel sapmaya etkisi üzerinde aracı rolü bulunmaktadır. Ulaşılan bu sonuçlar literatür ile karşılaştırılmış ve benzer sonuçlara ulaşıldığı görülmüştür. Bu bağlamda sektöre ve araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Human resources and mangement skills are important determinants of organizational success in accomodation businesses. In this study, the effect of the authentic leader on deviation and cynicism in the hospitality business and the role of cynicism on deviation were examined. The data of the research was obtained through a survey form in which 403 accommodation establishment personnel participated. Simple random sampling method was used in the research. The surveys were analyzed with IBM SPSS and IBM AMOS package programs. As a result of this study, it was concluded that authentic leadership significantly affects organizational deviation and cynicism negatively, and organizational cynicism significantly affects organizational deviation positively. Organizational cynicism has a mediating role on the effect of employees' perceptions of authentic leaders on organizational deviance. These results were compared with the literature and similar results were observed. In this context, suggestions are presented to the sector and researchers.