Hastane çalışanlarında iş ihtiyaçları doyumu düzeylerinin incelenmesi
Investigation of job needs satisfaction levels among hospital employees
- Tez No: 929559
- Danışmanlar: PROF. DR. SIDDIK KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoistatistik, Biostatistics
- Anahtar Kelimeler: Kategorik temel bileşenler analizi, iş ihtiyaçları doyumu, boyut indirgeme, kayıp fonksiyonu, Categorical principal components analysis, Job needs satisfaction, dimension reduction, loss function
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoistatistik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyoistatistik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET ALPATA C, Hastane Çalışanlarında İş İhtiyaçları Doyumu Düzeylerinin İncelenmesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Biyoistatistik Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Van 2024. Kategorik temel bileşenler analizi, aralarında doğrusal veya doğrusal olmayan ilişkinin bulunduğu, sürekli, sıralı veya kategorik değişkenleri içeren veri kümeleri için rakamsal ve görsel sonuçlar sunan açıklayıcı bir boyut indirgeme yöntemidir. Çalışmada, örneklem genişliği 300 alınarak, demografik özelliklerle birlikte, 20 sorudan oluşan 7'li likert yapıya sahip iş ihtiyaçları doyum ölçeği ve alt ölçekler arasındaki ilişki yapısı incelenmiştir. Ölçek ve alt ölçek puanlarının, kategorik değişkenlerle olan ilişkisini belirlemek üzere varyans analizi yapılmıştır. Ölçek puanları 'düşük' ve 'yüksek' olarak iki kategoriye ayrıldıktan sonra, değişkenler arasındaki ilişki için çapraz tablolarla ki-kare analizi yapılmıştır. Daha sonra ölçek ve alt ölçek kategorileri arasındaki ilişki yapısını iki boyutlu uzayda göstermek üzere Kategorik temel bileşenler analizi yapılmıştır. Kategorik temel bileşenler analizinde, iki boyut için boyutların birlikte toplam varyansı açıklama oranları %57 ile % 60 arasında değişim göstermiştir. Bir boyut indirgeme yöntemi olan Kategorik temel bileşenler analizi, bir sağlık tesisindeki çalışanlara uygulanan iş ihtiyaçları doyum ölçeği ile anket soruları arasındaki ilişkileri belirmek üzere ilk defa kullanılmıştır. Sonuç olarak, demografik özellikler ile iş ihtiyaçları doyum ölçeğinin ölçek toplam puanı ve alt ölçek puanları arasındaki ilişkilerin yanı sıra bu değişkenlerin kategorileri arasındaki ilişki yapısını iki boyutlu uzayda göstermek üzere, Kategorik temel bileşenler analizinin kullanılabilir olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ALPATA C, Investigation of Job Needs Satisfaction Levels among Hospital Employees, Van YuzuncuYil University, Institute of Health Sciences, Department of Biostatistics, Master Thesis, Van 2024. Categorical principal component analysis is an explanatory dimension reduction method that provides numerical and visual results for data sets containing continuous, ordinal or categorical variables with linear or non-linear relationships between them. In the study, the relationship structure between the job needs satisfaction scale and subscales consisting of 20 questions with a 7-point Likert, together with demographic characteristics, was examined by taking a sample size of 300. Variance analysis was performed to determine the relationship between scale-subscale scores and categorical variables. After dividing the scale scores into two categories as 'low' and 'high', chi-square analysis was performed with cross-tables for determining the relationship between variables. Then, Categorical principal component analysis was performed to visualize the relationship structure between scale and subscale categories in a two-dimensional space. In Categorical principal component analysis, the total accounted variance for two dimensions varied between 57% and 60%. Categorical principal component analysis, a dimension reduction method, was used for the first time to determine the relationships between the job needs satisfaction scale applied to employees in a health facility and survey questions. As a result, it was observed that Categorical principal component analysis can be used to visualize the relationships between demographic characteristics and the total scale score and subscale scores of the job needs satisfaction scale, as well as the relationship structure between the categories of these variables in a two-dimensional space.