Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Görevlisi hekimlerde şiddet görme korkusu ve işe bağlı gerginlik durumlarının değerlendirilmesi
Evaluation of fear of violence and work-releated strain among research assistant physicians at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine
- Tez No: 929591
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM EREL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
- Anahtar Kelimeler: Şiddet, hekimler, şiddet görme korkusu, işe bağlı gerginlik, Violence, physicians, fear of violence, work-related strain
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddet günümüzde önemini korumakta ve giderek etkisini artırmaktadır. Mesleklerini icra ettikleri sırada şiddete maruz kalan çalışanlar fiziksel, sosyal ve psikolojik olarak olumsuz etkilenmektedir. Şiddetin ilk etkilerini atlatan çalışanlar sonraki dönemlerde stres, depresyon, motivasyon kaybı, alkol problemleri gibi sorunlarla baş etmek durumunda kalabilmektedir. Bu sorunların yanında gelecekte meydana gelebilecek şiddet olaylarına karşı korku duygusu da geliştirmektedirler. Bu çalışmanın amacı Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi araştırma görevlisi hekimlerde şiddet görme korkusu ve işe bağlı gerginlik düzeylerini belirlemek ve şiddete maruz kalma durumları ile ilişkilerini ortaya koymaktır. Bu kesitsel, analitik özellikteki çalışmada evrenin tamamına ulaşılmak amaçlandı. Araştırmaya 262 araştırma görevlisi hekim dâhil edildi.Katılımcılara 25 sorudan oluşan tanımlayıcı özellikler anket formu, Şiddet Görme Korkusu Ölçeği ve İşe Bağlı Gerginlik Ölçeği uygulandı. Katılımcıların yaş ortalaması 30,0±5,2 olup, %62,6'sını kadınlar oluşturmaktaydı. Araştırma gurubunun %74,8'i meslek hayatlarında daha önce şiddete maruz kalmıştı. Daha önce şiddete maruz kalanlarda, mesleğinden, çalışma koşullarından, mezuniyet öncesi alınan eğitimden ve aylık gelirinden memnun olmayanlarda şiddet görme korkusunun anlamlı olarak daha yüksek olduğu görüldü. Temel bilimlerde görevli hekimlerde ise diğer hekimlere göre şiddet görme korkusunun anlamlı olarak daha düşük olduğu saptandı.İşe bağlı gerginlik; daha önce şiddete maruz kalanlarda, yaşanılan son şiddet olayında failin kadın olduğunu ifade eden hekimlerde, diğer sağlık çalışanlarına uygulanan şiddete tanık olanlarda, mesleğinden, çalışma koşullarından, mezuniyet öncesi aldıkları eğitimden, aylıkgelirlerinden memnun olmayanlarda, mesleğini ve çalıştıkları bölümü değiştirmeyi düşünenlerde anlamlı olarak daha yüksekti. Şiddet görme korkusu ve işe bağlı gerginlik arasında ise anlamlı korelasyon olduğu saptandı. Sonuç olarak şiddet görme korkusu ve işe bağlı gerginlik hekimleri ve sağlık hizmetinin devamlılığını olumsuz etkilemektedir. Hekimler için güvenli iş ortamının oluşturulması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Violence against healthcare workers remains an important and increasingly impactful issue. Employees who experience violence while practicing their profession are adversely affected physically, socially, and psychologically. Employees who overcome the initial effects of violence may subsequently have to deal with problems such as stress, depression, loss of motivation, and alcohol problems. In addition to these problems, they also develop a fear of future violent events. The aim of this study is to determine the fear ofviolence and work-related strain levels among research assistant physicians at Aydın Adnan Menderes University Faculty of Medicine and to reveal their relationship with experiences of violence. In this cross-sectional, analytical study, it was aimed to reach the entire population. 262 research assistant physicians were included in the study. Participants were administered a 25-item questionnaire form consisting of descriptive characteristics, the Fear ofViolence Scale, and the Work-Related Strain Scale. The mean age of the participants was 30.0 ± 5.2, and 62.6% were women. 74.8% of the research group had previously experienced violence in their professional lives. It was observed that the fear ofviolence was significantly higher in those who had previously experienced violence, those who were dissatisfied with their profession, working conditions, pre-graduation education, and monthly income. It was found that the fear of violence was significantly lower in physicians working in basic sciences compared to other physicians. Work-related strain was significantly higher in those who had previously experienced violence, in physicians who stated that the perpetrator was female in the last violent event they experienced, in those who witnessed violence against other healthcare workers, in those who were dissatisfied with their profession, working conditions, pre-graduation education, and monthly income, and in those who were considering changing their profession and department. A significant correlation was found between fear of violence and work-related strain. As a result, fear of violence and work-related strain negatively affect physicians and the continuity of health care services. Creating a safe working environment and improving working conditions for physicians is of great importance.