Policy and institutional responses to refugee crisis in Ethiopia and Kenya since 2000: A comparative study
Etiyopya ve Kenya'da 2000 den bu yana mülteci krizlerine yönelik politika ve kurumsal yaklaşımları: Karşılaştırmalı bir analiz
- Tez No: 929629
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET CEM OĞULTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Mülteci, Meta Yönetişim, BM Mülteci Politikası Ölçütleri, Uluslararası Mülteci Rejimi, Sınır kontrolü, Kabul Politikası, Entegrasyon Politikası, Etiyopya, Kenya, Refugee, Meta Governance, UN Yardsticks of Refugee Policy, International Refugee Regime, Border Control, Reception Policy, Integration Policy, Ethiopia, Kenya
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Mülteci krizi, dünyanın en acil sorunlarından birisidir ve mülteci alan ülkelerin sosyal ve güvenlik politikalarının merkezindedir. Milyonlarca mülteciyi kapsayan politika yaklaşimlari, mülteci kabul eden herhangi bir devletin ulusal gündemi için kritik öneme sahiptir, çünkü büyük mülteci nüfusu kaynaklar üzerinde baskı yaratabilir, mevcut çatışmaları körükleyebilir ve demografik/etnik dengeleri istikrarsızlaştırarak ev sahibi ülkelerde çatışmaya yol açabilir. Etiyopya ve Kenya, başta Somali ve Güney Sudan'dan gelen mültecileri barındıran, dünyanın en büyük mülteci barındıran ülkeleri arasındadır. Her iki ülke de Afrika Boynuzu'ndaki karmaşık mülteci akış ağının kavşağında bulunmaktadır. Bölgedeki gönüllü ve zorunlu göçler için kaynak, varış ve transit ülkeleri olarak benzer göç modellerini paylaşmaktadırlar. Benzer şekilde, her iki ülke uluslararası mülteci rejimlerine tabidir ve mülteci-kalkınma bağlantısı pazarlığının aktif bir şekilde içindedirler ve bu da onlar arasında karşılaştırma yapmaya olanak sağlar. Ülkelerinde uzun süredir devam eden mülteci doygunluğunu ele almak için iki ülke, çeşitli politika seçenekleri ve kurumsal gelişim geliştirip uygulamışlardır. Bu çalışma, yürürlükteki politikaları ve kurumları karşılaştırarak iki ülkenin uzun süreli ve devam eden mülteci durumuna nasıl tepki verdiğini araştırmayı amaçlamaktadır. Karşılaştırmalı vaka çalışması araştırma metodolojisi, iki ülkedeki mülteci krizlerine politika ve kurumsal yanıt boyutlarını ve etkilerini değerlendirmek için kullanılır. Ayrıca, küresel ve bölgesel göç politikaları ve kurumlarının iki ülkenin mültecilerinin yönetimine etkisi de araştırılmaktadır. Çalışma mülteci politikalarını analiz etmek için meta-yönetişim ve BM Ölçüt modelinin bir kombinasyonunu kullanarak Etiyopya ve Kenya'nın özellikle kamp kurma politikası uygulamasına rağmen küresel mülteci yönetişiminde önemli roller oynadığı sonucuna varmaktadır. Her iki ülkenin mülteci politikaları, regülatif-kapsayıcı olarak nitelendirilebilecek benzer bir desene uymaktadır. Ancak, sınır kontrolü açısından, Etiyopya açık sınır politikası izlerken Kenya, özellikle Somalili mülteciler için, önleyici politikalar izlemiştir. Ayrıca, çeşitli faktörler mülteci politikasını her iki ülkede de değişen derecelerde etkileyerek, kabul ve entegrasyon uygulamalarında küçük farklılıklara yol açmaktadır. Her iki ülkedeki mülteci yönetişimi, seküritizasyon, uluslararası mülteci rejimleri ve donör kurumlar/ülkelerle ilişkilerden büyük ölçüde etkilenmektedir ve yerel bağlamdaki farklılıklar nedeniyle Kenya'nın politikası tüm politika alanlarında daha kısıtlayıcıdır.
Özet (Çeviri)
The refugee crisis is one of the most pressing concerns in the world, and it is central to the social and security policies of refugee-receiving countries. Policy responses encompassing millions of refugees are critical to any refugee-receiving state's national agenda as large refugee populations may strain resources, fuel existing conflicts, and destabilize demographic/ethnic balances, which may lead to conflict in the host countries. Ethiopia and Kenya are among the world's largest refugee-hosting nations, primarily sheltering refugees from Somalia and South Sudan. Both countries are located at the crossroads of a complex refugee flow network in the Horn of Africa. They share similar migration patterns as origin, destination, and transit countries for both voluntary and involuntary migration in the region. Likewise, both countries are subject to international refugee regimes and actively engaged in a refugee-development nexus bargain, allowing for comparisons between them. This study seeks to investigate how the two countries respond to the protracted and ongoing refugee situation in their region by comparing and contrasting the policies and institutions they have in place. Comparative case study research methodology is used to assess the dimensions and impacts of policy and institutional responses to refugee crises in two countries and the impact of global and regional migration policies and institutions on the governance of refugees in both countries. Using a combination of meta-governance and the UN Yardstick models to analyze refugee policies, the study concludes that Ethiopia and Kenya played important roles in global refugee governance despite employing primarily encampment policy. Both countries' refugee policies adhere to a similar pattern that can be characterized as regulatory-restrictive. Nonetheless, in terms of border control, while Ethiopia maintained an open border, Kenya employed preventive measures, particularly for Somali refugees. Moreover, various factors influence refugee policy to varying degrees in each country, leading to slight variations in reception and integration practices. Refugee governance in both countries is heavily influenced by securitization and relations with international refugee regimes and donor institutions/countries, due to differences in domestic contexts, Kenya's policy is more restrictive in all policy areas.