Adana ili içme suyu kalitesine trihalometanların etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of trihalomethanes ondrinking water quality in Adana province
  1. Tez No: 929635
  2. Yazar: MUHAMMET ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT BAŞIBÜYÜK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Kimya, Çevre Mühendisliği, Public Health, Chemistry, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Su kalitesi, Dezenfeksiyon, Trihalometanlar, Dezenfeksiyon Yan Ürünleri, Water quality, Disinfection, Trihalomethanes, disinfection by-products
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Temiz ve sağlıklı suya erişim geçmişten günümüze artarak devam eden bir ihtiyaçtır. Sudan kaynaklı hastalıkların önlenebilmesi için dezenfeksiyon prosesleri uygulanmaktadır. Dezenfeksiyon yöntemleri arasında en yaygın olarak klorlama yöntemi kullanılmaktadır. Klorlama; uygun maliyetli olması, kolay uygulanabilmesi, bakiye olarak bırakılabilmesi gibi avantajaları ile oldukça tercih edilen bir yöntemdir. Bunun yanında klorlama sonucunda sularda oluşan dezenfeksiyon yan ürünleri bu yöntemin en önemi dezavantajıdır. Trihalometanlar (THM) dezenfeksiyon yan ürünleri içinde oldukça önemli bir yere sahip bileşiklerdir. Bu çalışma ile Adana ili içme sularında THM'lerin varlığı belirlenerek, su kalitesine etkisi ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma kapsamında Adana ili merkez ilçelerden (Seyhan, Yüreğir, Çukurova ve Sarıçam) her birinden 3 numune analiz noktası belirlenmiştir. Toplamda 12 analiz izleme noktasından her ay numuneler alınarak Eylül 2023 – Ağustos 2024 arasında analizler gerçekleştirilmiştir. Numuneler; kloroform, bromoform, dibromoklorometan, bromodiklorometan ve toplam THM parametreleri ile pH, iletkenlik, klorür, bromür, sülfat parametreleri yönünden analiz edilmiştir. THM bileşikleri analiz edilirken aynı zamanda diğer parametreler ile ilişkisi incelenmiştir. THM bileşiklerinin trend analizi ile aylık, mevsimsel ve yıllık değişimler ortaya konulmaya çalışılmıştır. Çalışma neticesinde elde edilen veriler ulusal ve uluslararası sınır değerler ile kıyaslanmıştır. Adana içme suyunda THM seviyelerinin ulusal sınır değer olan 100 µg/L'yi aşmadığı görülmüştür. Bununla beraber bazı noktalarda uluslararası sınır değer olan 80 µg/L'ye ulaştığı görülmüştür. THM seviyelerinde mevsimsel olarak dalgalanmalar olduğu görülmüştür. Sonuç olarak içme suyundaki THM seviyelerinin düzenli olarak kontrol ve takip edilmesinin gerektiği ortaya çıkarılmıştır. Ayrıca su kaynaklarında THM oluşumunun önlenmesi, arıtım sürecinde THM gideriminin artırılması, THM oluşumunu önlemek amacıyla alternatif dezenfeksiyon yöntemleri ve teknolojileri kullanılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Access to clean and safe water has been an increasing necessity from past to present. Disinfection processes are applied to prevent waterborne diseases, with chlorination being the most commonly used method. Chlorination is widely preferred due to its cost-effectiveness, ease of application, and ability to provide residual protection. However, the formation of disinfection by-products in water as a result of chlorination is its most significant disadvantage. Among these disinfection by-products, trihalomethanes (THM) are of particular concern. This study aimed to determine the presence of THM in the drinking water of Adana province and to evaluate their effects on water quality. Within the scope of the study, three sampling points were selected from each of the central districts of Adana (Seyhan, Yüreğir, Çukurova, and Sarıçam), resulting in a total of 12 monitoring locations. Monthly samples were collected and analyzed between September 2023 and August 2024. The analyses included chloroform, bromoform, dibromochloromethane, bromodichloromethane, and total THMs, along with pH, conductivity, chloride, bromide, and sulfate parameters. In addition to the quantification of THM compounds, their relationships with other water quality parameters were examined. Trend analysis was performed to assess the monthly, seasonal, and annual variations in THM levels. The obtained data were compared with national and international regulatory limits. The results indicated that THM levels in Adana's drinking water did not exceed the national limit of 100 µg/L. However, in certain locations, THM concentrations reached the international limit of 80 µg/L. Seasonal fluctuations in THM levels were also observed. In conclusion, the findings highlight the necessity of regularly monitoring and controlling THM levels in drinking water. Furthermore, it is recommended to implement measures to prevent THM formation in water sources, enhance THM removal in treatment processes, and explore alternative disinfection methods and technologies to minimize THM formation.