Sağlık turizmi ve turist sağlığı hizmetleri veren sağlık kuruluşlarının karşılaştıkları sorunlar
Problems experienced by health institutions providing health tourism and touristic health services operating in Kuşadası
  1. Tez No: 929691
  2. Yazar: AYLİN TOPUZ GÜRCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHU YAZICI AYYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kuşadası, Sağlık kuruşlarının yaşadığı sorunlar, Sağlık turizmi, Health tourism, Kuşadası, Problems experienced by health ınstitutions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi (Disiplinlerarası) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Sağlık Turizmi, küresel anlamda her geçen gün kendini geliştiren ve geleceği olan bir turizm dalıdır. Bu araştırmanın amacı, Kuşadası ilçesinde Sağlık Turizmi Yetki Belgesi olan sağlık kuruluşlarının sağlık turizmi ve turist sağlığı kapsamında yaşadığı sorunları ortaya çıkarmak ve mevcut olan sorunları bulup bu alana yönelik önerilerde bulunmaktır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, Kuşadası ilçesinde bulunan sağlık turizmi yetki belgesi bulunan sağlık turizmi ve turist sağlığı hizmeti veren 15 sağlık kuruluşu, sağlık turistleri ile yaşanan sorunlar konusunda araştırmacının hazırlamış olduğu uzmanlardan görüş alınarak hazırlanan yarı yapılandırılmış sorularla nitel araştırma yöntemlerinden biri olan derinlemesine görüşme tekniği kullanılarak yeterli sayıda görüşme yapılmıştır. Bulgular: Yapılan görüşmeler sonucunda tablolar oluşturulmuş ve açıklamalarla birlikte bulgular eklenmiştir. Sağlık turizmi ve turist sağlığı hizmetleri veren sağlık kuruluşlarının memnuniyet anketi yapmadığı ve sağlık turizminde devlet teşviğinin yetersiz olduğu saptanmıştır. Sağlık kuruluşlarıyla yapılan görüşmeler sonucunda, sağlık kuruluşları ve sağlık turistleri arasında ortak dil konusunda sorunlar yaşandığı gözlemlenmiştir. Sonuç: Literatür incelendiğinde bu alanda yapılmış olan çalışmalar son derece sınırlıdır. Yapılan çalışma sonucunda sağlık turizmi ve turist sağlığı alanında personel bulma problemlerinin yaşandığı, usulsüz çalışmalar ve denetim yetersizliğinin olduğu, Kuşadası'nın tanıtım ve pazarlama faaliyetlerinde eksiklikler olduğu, dış hatlardan direkt uçuş olmaması gibi sorunlar yaşandığı tespit edilmiştir. Bu sebeple çalışmanın hem literatüre hem sağlık kuruluşlarına hem de sağlık turistlerine yaşadıkları sorunlar konusunda ışık tutacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Health Tourism is a branch of tourism that improves itself globally day by day and has a future. The aim of this research is to reveal the problems experienced by health institutions with Health Tourism Authorization Certificate in Kuşadası district within the scope of health tourism and tourist health, and to find the existing problems and make suggestions in this field. Material and Methods: In this study, a sufficient number of interviews were conducted with 15 health institutions providing health tourism and tourist health services with a health tourism authorization certificate in Kuşadası district, using the in-depth interview technique, one of the qualitative research methods, with semi-structured questions prepared by taking the opinions of experts prepared by the researcher about the problems experienced with health tourists. Results: As a result of the interviews, tables were created and findings were added with explanations. It has been determined that health institutions providing health tourism and tourist health services do not conduct satisfaction surveys and government incentives in health tourism are insufficient. As a result of the interviews with health institutions, it was observed that there were problems in common language between health institutions and health tourists. Conclusion: When the literature is examined, the studies done in this field are extremely limited. As a result of the study, it was determined that there were problems in finding personnel in the field of health tourism and tourist health, there were irregular studies and lack of supervision, there were deficiencies in the promotion and marketing activities of Kuşadası, and there were problems such as the lack of direct flights from international lines. For this reason, it is anticipated that the study will shed light on the problems experienced by both the literature, health institutions and health tourists.