2018-2020 YILLARI ARASINDA ÇOCUK KLİNİĞİNDE LENFADENOPATİ TANISIYLA İZLENEN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF OUR PATIENTS WITH DIAGNOSIS OF LYMPHADENOPATHY IN OUR PEDIATRIC CLINIC BETWEEN 2018-2020
- Tez No: 929710
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE KARASLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Servikal lenfadenopati, değerlendirme, çocukluk çağı, etiyoloji, biyopsi, antibiyotik, Cervical Lymphadenopathy, evaluation, childhood, etiology, biopsy, antibiotic
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
2018-2020 YILLARI ARASINDA ÇOCUK KLİNİĞİNDE LENFADENOPATİ TANISIYLA İZLENEN HASTALARIMIZIN DEĞERLENDİRİLMESİ Amaç: Lenfadenopati çocukluk çağının sık yakınma başvurusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, servikal lenfadenopati sebebiyle başvuran çocuk hastalarımızın klinik, laboratuar ve sosyodemografik özellikleri bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: SBU. İstanbul Dr. Lütfi Kırdar Kartal Şehir Hastanesi'ne 01.01.2018-31.12.2020 tarihleri arasında servikal lenfadenopati nedeni ile pediatri polikliniğine başvuran ve serviste yatırılarak izlenen, 0-18 yaş aralığında 102 hasta retrospektif olarak incelenmiştir. Hastaların dosyalarından öyküleri, muayene ve laboratuvar bulguları kaydedildi. Bulgular: Hastalarımızın 68'i (%66,7) erkek, 34'ü (%33,3) kız cinsiyette idi. Hastaların yaşları 0 ile 18 arasında değişmekte olup yaş medyanı 6,3'tü. Etiyolojik olarak çalışmamızda serolojik tetkik yapılan hastalarda en sık akut etken Ebstain-Barr Virüs olarak saptandı. Hastaların 19'unda EBV, 5'inde Sitomegalovirus, 2'sinde Toksoplazma gondii, 1'inde parvovirus, 2'sinde Bartonella, 3'ünde A grubu β hemolitik streptekok saptandı. EBV(+) hastaların yaş medyanı daha yüksek saptanmış olup başvuru şekli olarak da daha çok ayaktan polikliniklere başvuru şeklindedir. Başvuru şikayetleri değerlendirildiğinde hastaların %95,1'inde boyunda şişlik, %20,5'inde ateş, %27,4'ünde boyunda ağrı mevcuttu. Yatarak tedavi alan olgularımızın CRP, ESH, LDH düzeyleri ayakta tedavi alan olgularımıza oranla yüksek saptandı. Başvuru şekline göre lökosit sayısı ve nötrofil sayısı arasında istatistik olarak anlamlı bir farklılık saptandı. Lökosit sayısı ve nötrofil sayısı değişkenlerinde yatan hastaların medyanları daha yüksektir. Antibiyotik alma durumu ile nötrofil sayısı arasında istatistik olarak anlamlı bir farklılık saptandı. Antibiyotik alanların nötrofil sayısı medyanı daha yüksek iken almayanların daha düşüktür. Antibiyotik alma durumu ile eşlik eden semptomlar arasında istatistik olarak anlamlı bir farklılık vardır. Antibiyotik almayanların %75'inde (9 kişi) eşlik eden semptom yokken, %25'inde (3 kişi) eşlik eden semptom vardır. Antibiyotik alanların %41,67'sinde (20 kişi) eşlik eden semptom yokken, %58,3'ünde (28 kişi) eşlik eden semptom vardır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF OUR PATIENTS WITH DIAGNOSIS OF LYMPHADENOPATHY IN OUR PEDIATRIC CLINIC BETWEEN 2018-2020 Objective: Lymphadenopathy is a common complaint in childhood. In this study, it was aimed to examine our pediatric patients who applied for cervical lymphadenopathy in terms of clinical, laboratory and sociodemographic features. Material and Methods: 102 patients aged between 0-18 years with cervical lymphadenopathy that were referred to the general pediatrics clinic and hospitalized in SBU İstanbul Dr. Ltüfü Kırdar Kartal City Hospital were retrospectively analyzed between January 2018 and December 2020. Clinical history, examination and laboratory findings were recorded from the files of the patients. Results: Of our patients, 68 (66.7%) were male and 34 (33.3%) were female. The ages of the patients ranged from 0 to 18, with a median age of 6.3. Etiologically, Ebstain Barr Virus was found to be the most common acute agent in patients who underwent serological examination in our study. EBV was detected in 19 patients, Cytomegalovirus in 5, Toxoplasma gondii in 2, parvovirus in 1, Bartonella in 2, and group A β-hemolytic streptococcus in 3 patients. The median age of EBV(+) patients was found to be higher and they mostly applied to outpatient clinics as a form of admission. When the complaints of admission were evaluated, 95.1% had neck swelling, 20.5% had fever, 27.4% had neck pain. The number of lymph nodes is more than one in 100% (87 people) the admission of outpatients.İn hospitalzied patients's CRP,ESH,LDH levels are higher than the admission of outpatients. A statistically significant difference was found between the leukocyte count and the neutrophil count according to the admission type. The medians of hospitalized patients were higher in the leukocytec count and neutrophil count variables A statistically significant difference was found between the status of taking antibiotics and the number of neutrophils. Those who took antibiotics had a higher median neutrophil count, while those who did not received them had a lower median neutrophil count. There is a statistically significant difference between the variables of taking antibiotics and accompanying symptoms . While there are no accompanying symptoms in 75% (9 people) of those who do not take antibiotics, 25% (3 people) have accompanying symptoms. While 41.67% (20 people) of those taking antibiotics do not have any accompanying symptoms, % 58,3 (28 people) have accompanying symptoms.