Benign Nedenlerle Laparoskopik Histerektomi Yapılan Hastalarda Preoperatif Dönemde Yürümenin Bağırsak Fonksiyonlarına ve Erken Taburculuğa Etkisi
The Effect of Preoperative Walking on Postoperative Bowel Function and Early Discharge in Patients Undergoing Laparoscopy for Benign Reasons
- Tez No: 929714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE MAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İleus, Preoperatif yürüme, Jinekolojik cerrahi, Laparoskopi, Jinekoloji, Yürüme, Ileus, Preoperative walking, Gynecologic surgery, Laparoscopy, Gynecology, Walking
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: İleus; postoperatif morbidite ve hastanede kalış süresinin artmasındaki en önemli etkenlerden biridir. Postoperatif dönemde bağırsak fonksiyonlarının geri dönüşünü hızlandırmak ve ileusu engellemek için çok sayıda klinik araştırma yapılmaktadır, ancak preoperatif dönemde yürüme egzersizinin postoperatif bağırsak fonksiyonlarına etkisini araştıran çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışma ile benign nedenlerle laparoskopik histerektomi operasyonu planlanan hastaların ameliyat öncesi dönemde yürümesinin ameliyat sonrası bağırsak hareketlerine, komplikasyonlara ve erken taburculuğa etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Mart 2022-Mart 2023 yılları arasında benign jinekolojik nedenlerle laparoskopik histerektomi yapılan hastaların prospektif olarak değerlendirildiği bu çalışma da hastalar deney grubu ve kontrol grubu olarak randomize edildi, her iki gruba da benzer preoperatif ve postoperatif bakım uygulandı. Ek olarak deney grubundaki hastalar operasyon gününden bir gün önce 16:00 ve 00:00 saatleri arasında doktor ve hemşire kontrolünde yürümeye teşvik edildi ve adım sayıları adımsayar bileklik ile kaydedildi. Hastaların demografik, klinik ve cerrahi özellikleri değerlendirildi ve her iki grubun postoperatif dönemdeki ağrı skorları, bağırsak hareketlenme zamanları, gaz ve gaita çıkarma süreleri, postoperatif komplikasyon oranları ve taburculuk süreleri istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Preoperatif dönemde yürüyen deney grubuna 44 kişi, kontrol grubuna 44 kişi olmak üzere toplam 88 hasta çalışmaya dahil edildi ve opere edildi. Grupların demografik, klinik ve cerrahi özelliklerinin benzer olduğu, aralarında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Deney grubunun yaş ortalaması 50,6±7,3, kontrol grubunun yaş ortalaması 50,6±7,1 idi. Operasyon süresi, preoperatif ve postoperatif hemoglobin değişimleri arasında anlamlı bir fark yok idi. Yürüyen deney grubunda VAS ölçeği ile ağrı skoru sorgulandığında postoperatif birinci, altıncı, on ikinci ve yirmi dördüncü saatte kontrol grubuna oranla daha az ağrı hissettikleri izlendi ve ağrı şiddeti açısından iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu gösterildi. Postoperatif dönemde ilk bağırsak hareketlerinin duyulma zamanı deney grubunda 6,7±2,8 saat, kontrol grubunda 11,3±4,2 saat idi. Deney grubunda ilk gaz çıkarma zamanı 11,5±3,4 saat, kontrol grubunda 16,2±4,9 saat iken ilk gaita çıkarma zamanı deney grubunda 22,7±6,6 saat, kontrol grubunda 30,2±8,6 saat olarak bulundu. Hiçbir hasta da postoperatif ileus gelişmedi. Her iki grup arasında bağırsak hareketlenme zamanı, ilk gaz çıkarma ve ilk gaita çıkarma zamanı açısından istatistiksel olarak önemli derecede anlamlı bir fark olduğu saptandı (p<0,01). Taburculuk süresi deney grubunda ortalama 1,3±0,5 gün, kontrol grubunda 1,6±0,5 gün idi. Gruplar arasında taburculuk süresi açısından ileri derecede anlamlı bir fark izlenmedi. Sonuç: Preoperatif dönemde yürümek, postoperatif dönemde hastaların bağırsak fonksiyonlarının geri dönüşünü hızlandırmakta ve gaz ve gaita çıkarma sürelerini kısaltmaktadır. Aynı zamanda hastaların postoperatif dönemde ağrı şiddetine olumlu yönde etki ederek hastaları erken mobilizasyona teşvik etmekte ve normal hayata geri dönüşü hızlandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: Ileus is one of the most important factors in increasing postoperative morbidity and hospital stay. Many clinical studies are conducted to accelerate the recovery of intestinal functions and prevent ileus in the postoperative period, but studies investigating the effect of preoperative walking on postoperative bowel functions are limited. In this study, it was aimed to investigate the effect of preoperative walking on postoperative bowel movements, postoperative complications and length of hospital stay who were scheduled for laparoscopic hysterectomy for benign reasons. Materials and Methods: In this study, patients undergoing laparoscopic hysterectomy for benign gynecological reasons between March 2022 and 2023 were evaluated prospectively, and were randomized as experimental and control group. While similar preoperative and postoperative care was applied to both groups, patients in the experimental group were encouraged to walk under the control of doctors and nurses between 16:00 and 00:00 on the last night before surgery, and their step counts were recorded with a pedometer wristband. The demographic, clinical and surgical characteristics of the patients were evaluated and postoperative pain scores, the time of first bowel motility sound, gas and stool removal time, postoperative complication rates and hospital discharge times of both groups were recorded and statistically analyzed. Results: A total of 88 patients were randomly selected and operated into experimental group (n:44) and control group (n:44). The demographic, clinical and surgical characteristics of the groups were similar, and there is no statistically significant difference between them. The mean age of the experimental group was 50,6±7,3, the mean age of the control group was 50,6±7,3. There is also no statistically significant difference in the operation time, preoperative and postoperative hemoglobin changes in both groups. When the pain score was questioned with the VAS scale in the walking experimental group, it was observed that they felt less pain in the postoperative first, sixth, twelfth and twenty-fourth hours compared to the control group, and it was shown that there was a statistically significant difference between the two groups in terms of pain intensity. The time to hear the first bowel movements in the postoperative period was 6,7±2,8 hours in the experimental group and 11,3±4,2 hours in the control group. While the time of first flatulence was 11,5±3,4 hours in the experimental group and 16,2±4,9 hours in the control group, the time to first stool was 22,7±6,6 hours in the experimental group and 30,2±8,6 hours in the control group. None of the patients developed postoperative ileus. There was a statistically significant difference between the two groups in terms of the time to first bowel motility, first flatulence and first stool removal (p<0,01). The mean discharge time was 1,3±0,5 days in the experimental group and 1,6±0,5 days in the control group. There was no significant difference between the groups in terms of hospital stay. Conclusion: Walking preoperatively accelerates the return of intestinal functions of the patients in the postoperative period and shortens the time of gas and stool removal. At the same time, it has a positive effect on the severity of postoperative pain, encouraging patients to early mobilization and accelerating the return to normal life.