PREOPERATİF SERUM TÜMÖR MARKER YÜKSEKLİĞİNİN ENDOMETRİUM KANSERİNDE LENF NODU METASTAZINI DEĞERLENDİRMEDEKİ YERİ
THE PLACE OF PREOPERATIVE SERUM TUMOR MARKER HEIGHT IN THE EVALUATION OF LYMPH NODE METASTASE IN ENDOMETRIUM CANCER
- Tez No: 929719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE MAT, DR. ESRA KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Endometrium kanseri, CA125, CA15-3, CA19-9, CEA, AFP tümör belirteçleri, lenf nodu metastazı, prognostik faktörler, Endometrial cancer, CA 125, CA 15-3, CA 19-9, CEA, AFP tumor markers, lymph node metastasis, prognostic factors
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET PREOPERATİF SERUM TÜMÖR MARKER YÜKSEKLİĞİNİN ENDOMETRİUM KANSERİNDE LENF NODU METASTAZINI DEĞERLENDİRMEDEKİ YERİ AMAÇ: Bu çalışma CA-125, CA15-3, CA19-9, CEA ve AFP tümör belirteçlerinin, endometrium kanseri hastalarının tanısında ve evre, grade ile lenf nodu metastazı gibi parametreleri göstermedeki yerini saptamayı amaçladık. YÖNTEM: Bu retrospektif çalışma, Ocak 2019-Ocak 2023 tarihleri arasında Kartal Dr.Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde endometrium kanseri tanısı almış hastalar üzerinde yapılmıştır. Preoperatif serum CA125, CA15-3, CA19-9, CEA ve AFP belirteçleri, sosyodemografik özellikler (yaş, komorbidite, gravida, parite vb), histopatolojik sonuçları, tümör çapı, myometrial invazyon, lenfovasküler invazyon, lenf nodu tutulumu, cerrahi evresi, operasyon özellikleri gibi klinik ve patolojik özellikleri retrospektif olarak değerlendirildi. Toplanan tüm veriler SPSS ortamına girilip, bu faktörlerin lenf nodu metastazı ile ilişkisi uygun istatiksel yöntemler ile analiz edilmiştir. BULGULAR: Endometrium kanseri tanısı alan ve lenf nodu diseksiyonu yapılan 149 olgudan, 23 olguda lenf nodu metastazı saptandı. Çalışmamızda tümör boyutu, lenfovasküler invazyon ve preoperatif CA125 ve CA19-9 değeri LNM için anlamlı prediktör iken, myometrial invazyon, CA 15-3, AFP ve CEA belirteçlerinde bu ilişkiyi bulamadık. Lenf nodu metastazı olan ve olmayan hastaların ayrımında CA 125 için 17.5 U/ml cut off değerinin CA 19-9 için ise 9.3 U/ml cut off değerinin anlamlı etkinliği gözlenmiştir. SONUÇ: Çalışmamız ameliyat öncesi serum CA-125 ve CA 19-9 seviyelerinin, lenfovasküler invazyonun ve tümör boyutunun lenf nodu tutulumu ile anlamlı bir korelasyon gösterdiğini saptamıştır. CA 125 ve CA19-9 değeri, endometrium kanserinde lenf nodu metastazı için etkili bir belirteçtir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE PLACE OF PREOPERATIVE SERUM TUMOR MARKER HEIGHT IN THE EVALUATION OF LYMPH NODE METASTASE IN ENDOMETRIUM CANCER OBJECTIVES: This study aimed to investigate the diagnostic and prognostic significance of serum CA 125, CA 15-3, CA 19-9, CEA and AFP markers for endometrial cancer. METHODS: This retrospective study was conducted on patients were diagnosed with endometrial cancer at the Gynecology and Obstetrics Clinic of Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital between January 2019 and January 2023. Preoperative serum CA 125, CA 15-3, CA 19-9, CEA and AFP markers, sociodemographic characteristics (age, gravida, parity, comorbidity, etc.), histopathological results, tumor diameter, myometrial invasion, lymphovascular invasion, lymph node involvement, surgical stage clinical and pathological features such as features were collected. All collected data were entered into the SPSS environment and the relationship of these factors with lymph node metastasis was analyzed with appropriate statistical methods. RESULTS: Out of 149 patients, 23 patients had lymph node metastasis. Tumor size, LVSI, and preoperative CA 125 and CA 19-9 values were significant predictors for LNM. We could not find any relationship between LNM and myometrial invasion, CA 15-3, AFP and CEA markers. A cut-off value of 17.5 U/ml for CA 125 and 9.3 U/ml for CA 19-9 was significant in the differentiation of lymph node metastasis. CONCLUSION: The present study found that preoperative serum CA 125 and CA 19-9 levels, lymphovascular invasion, and tumor size were significantly correlated with lymph node involvement. The preoperative CA 125 and CA 19-9 values are significant markers for lymph node metastasis in endometrial cancer.