Port kateter uygulamasında rutin kullanılan lokal anestezi ile klavipektoral fasyal plan bloğunun karşılaştırılması
A comparison of claviculapectoral facial plan block with local anesthesia routinely used in port catheter application
- Tez No: 929737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİH DOĞU GEYİK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İmplante port kateteri, rejyonal anestezi, lokal anestezi, klavipektoral fasya plan bloğu, analjezi, sedasyon, Anestezi ve analjezi, Implanted port catheter, regional anesthesia, local anesthesia, clavicula-pectoral fascial plane block, analgesia, sedation, Anesthesia and analgesia
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Onkoloji tedavisi alan hastalarda kemoterapi esnasında damar yolu bulmanın güç olması nedeniyle implante port kateterleri güvenle kullanılır. Ancak kateterin yerleştirilmesi sırasında oluşan ağrı hastalarda ciddi rahatsızlık ve kaygıya neden olur. Bu çalışmada port kateter yerleştirilen hastalarda rutin olarak kullanılan lokal anestezi ile yeni uygulanmaya başlanan klavikulapektoral fasyal plan bloğunun işlem boyunca hissedilen ağrı açısından karşılaştırılması amaçlanmıştır. Ayrıca lokal anestezi ile klavikulapektoral fasyal plan bloğu uygulanan hastalarda sedasyon desteği gereksiniminin karşılaştırılması incelenmiştir. HASTALAR ve METOD: Mart 2023 ile Haziran 2023 arasında hastanemiz göğüs cerrahisi kliniğinde uygulanan ardışık 60 implante port kateter uygulaması çalışmaya alındı. Hastalar port kateter yerleştirme sırasında uygulanacak olan preemptif rejyonel analjezi tipine göre iki gruba randomize edildiler; Lokal anestezi (n=30, Grup Lokal) ve Klavikulapektoral fasyal plan bloğu (n=30, Grup Blok). Her hasta için kalp tepe atımı, sistolik, diyastolik ve ortalama tansiyon girişim başlamadan önce, girişimin 15.dakikası ve de girişim bitmeden hemen önce ölçüldü. Girişim boyunca oluşan ağrı şiddetinin ölçümünde vizüel analog skalalar (visual analogue scales= VAS) kullanıldı. Tüm hastalar için girişim boyunca sedasyon gereksinimi olup olmaması kaydedildi. Sadece klavipektoral fasya plan bloğu grubunda lokal desteği gerekip gerekmediği kaydedildi. BULGULAR: Yaşları ortalama 56,3 yıl (min=23, maks=65) olan hastaların çoğunluğu erkek idi (n=35, %58,3). İki grup arasında yaş (p=0,509), cinsiyet (p=0,432) ve ASA sınıflaması (p=0,330) açısından istatistiksel bir fark saptanmadı. Cerrahi sürenin ise lokal grubunda blok grubuna göre istatistiksel olarak daha uzun olduğu görüldü (ortalama 32,7 dakikaya karşılık 28,1 dakika, p<0,001). Kardiyak monitörizasyon verileri açısından iki grup arasında sadece 15.dakika sistolik tansiyon açısından istatistiksel fark saptandı. Sistolik tansiyon 15.dakikada istatistiksel olarak Grup Lokal'de Grup Blok'a göre daha yüksek idi (sırasıyla, medyan 140 mmHg'ya karşılık medyan 138 mmHg, p=0,03). Lokal grubunda VAS ortalama 3,2±1,2 (min=1, maks=6) iken Blok grubunda VAS ortalama 3,2±1,3 (minimum=1, maksimum=6) olarak saptandı. İki grup arasında VAS açısından istatistiksel fark mevcut değildi (p=0,429). Blok grubundaki hastaların %33,3'ünde (n=10) lokal desteği gerekmişti. Sedasyon desteği oranı lokal grubunda %50 (n=15) iken blok grubunda %20 (n=6) idi ve aradaki bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,01, Odds ratio=4,00, 95%güven aralığı=1,27-12,57). SONUÇ: Klavipektoral fasya plan bloğu peroperatif dönemde etkili bir analjezi sağlamaktadır. Ayrıca intraoperatif dönemde lokal anestezik takviyesi ve sedasyon desteğini en aza indirerek efektif bir anestezi idamesi sağlamaktadır. Lokal grubu ile blok grubu arasında VAS açısından fark saptanmamıştır. Ancak port kateter yerleştirilmesi sırasında sedasyon gereksinimi lokal grubunda blok grubuna göre daha fazla olmuştur. Bu klavipektoral fasya plan bloğunun rejyonal analjezi olarak lokal anesteziden daha etkin olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
AIM: Implanted port catheters are safely used in patients receiving oncology treatment because it is difficult to find vascular access during chemotherapy. However, pain during catheter insertion causes serious discomfort and anxiety in patients. The present study aimed to compare local anesthesia, which is routinely used in patients with port catheters, and clavicle-pectoral fascial plane block, which is newly used, in terms of pain felt during the procedure. Additionally, the comparison of sedation support requirements in patients undergoing local anesthesia and the clavicle-pectoral fascial plane block was investigated. PATIENTS and METHOD: Between March 2023 and June 2023, 60 consecutive patients who underwent implanted port catheter in the thoracic surgery clinic of our hospital were included in the study. Patients were randomized into two groups according to the type of preemptive regional analgesia to be applied during port catheter placement; Local anesthesia (n=30, Group Local) and Clavicula-pectoral fascial plane block (n=30, Group Block). For each patient, peak heart rate, systolic, diastolic, and mean blood pressure were measured before the intervention started, at the 15th minute of the intervention, and just before the intervention ended. Visual analog scales (VAS) were used to measure the intensity of pain during the procedure when the implanted port catheter ended. It was recorded whether or not sedation was required during the intervention for all patients. Only in the clavicle-pectoral fascial plane block group, it was recorded whether local support was required. RESULTS: The majority of the patients were male (n = 35, 58.3%), with an average age of 56.3 years (min = 23, max = 65). No statistical difference was detected between the two groups in terms of age (p = 0.509), gender (p = 0.432), and ASA classification (p = 0.330). It was observed that the surgery time was statistically longer in the local group than in the block group (average 32.7 minutes vs. 28.1 minutes, p<0.001). In terms of cardiac monitoring data, a statistical difference was detected between the two groups only in terms of 15th-minute systolic blood pressure. Systolic blood pressure was statistically higher in Group Local than Group Block at the 15th minute (median 140 mmHg vs. median 138 mmHg, respectively, p=0.03). The average VAS was 3.2±1.2 (min=1, max=6) in the Local group, while it was 3.2±1.3 (min=1, maximum=6) in the Block group. There was no statistical difference in terms of VAS between the two groups (p = 0.429). The require of local anestesia was 33.3% (n=10) in patients in the block group. The sedation support rate was 50% (n=15) in the local group and 20% (n=6) in the block group, and this difference was statistically significant (p=0.01, Odds ratio=4.00, 95% confidence interval=1.27-12.57). CONCLUSION: The clavicula-pectoral fascial plane block provides effective analgesia in the peroperative period. It also provides effective anesthesia maintenance by minimizing local anesthetic supplementation and sedation support in the intraoperative period. There was no difference in VAS between the local group and the block group, although the need for sedation during port catheter placement was higher in the local group than in the block group. This shows that the clavicle-pectoral fascial plane block is more effective than local anesthesia as regional analgesia.