Serviks kanseri hastalarının FIGO 2009 ve 2018 evrelemelerine göre dağılım ve prognozlarının karşılaştırılması
Comparison of distribution and prognosis of cervical cancer patients according to FIGO 2009 and 2018 staging
- Tez No: 929736
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE MAT, DOÇ. DR. ESRA KELEŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Serviks kanseri, kanser evreleme, sağkalım analizi, Cervical cancer, cancer staging, survival analysis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç:Bu çalışmada serviks kanseri tanısıyla kliniğimizde ameliyat edilen hastaları FIGO 2009 ve FIGO 2018'e göre evreleyip, evrelerin dağılımı ve sağkalım açısından karşılaştırmayı, ek olarak LNM ve parametrial invazyon olan ve olmayan hasta gruplarını karşılaştırmayı amaçladık. Materyal ve Metod:01/01/2008-31/12/2018 tarihleri arasında Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde serviks kanseri tanısı konularak ameliyat edilen hastalar retrospektif olarak taranmıştır. Hastalar 2009 ve 2018 FIGO evreleme sistemlerine göre tekrar evrelendirilmişlerdir. Öncelikli tedavi olarak cerrahi tedavi yerine RT/KT planlanan hastalar, patoloji sonucu serviks kanseri olmayan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Bu dışlama kriterleri göz önünde tutularak 86 hasta çalışmaya dahil edilmiştir. FIGO 2009 ve FIGO 2018'e göre tekrar evrelenen hastalar erken evre serviks kanseri(IA1-IIA2) ve lokal ileri evre serviks kanseri (IIB-IVA) olarak iki gruba ayrılmıştır. Bu iki grup sağkalım açısından karşılaştırılmıştır. Ayrıca LNM olan ve olmayan grup, parametrial invazyon olan ve olmayan grup karşılaştırılmıştır. Bulgular: FIGO 2009 Evreleme Sistemi'ne göre evrelendirme yaptığımızda hastaların 80'i(93.0%) erken evrede (IA1: 18.6% n=16, IA2: 4.7% n=4, IB1: 57.0% n=49, IB2 10.5% n=9, IIA1 2.3% n=2), 6'sı(7.0%) lokal ileri evrede (IIB 3.5% n= 3, IIIA 3.5% n= 3) idi.FIGO 2018 Evreleme Sistemi'ne göre evrelendirme yaptığımızda hastaların 63'ü(73.3%) erken evrede (IA1:20.9% n=18, IA2: 4.7% n=4, IB1: 19.8% n=17, IB2: 22.1% n=19, IB3: 4.7% n=4, IIA1 1.2% n=1), 23'ü(26.7%) lokal ileri evrede (IIB: 2.3% n=2, IIIA: 2.3% n=2, IIIC1: 20.9% n=18, IIIC2: 1.2% n=1) idi. Hastaların 44'ünde (51.2%) evre değişimi olduğu görüldü.Lenf nodu metastazı olan grupta en büyük tümör çapı, stromal invazyon derinliği, histolojik grade, lenfovasküler invazyon oranı lenf nodu metastazı olmayan gruptan anlamlı (p<0.05) olarak daha yüksekti. Parametrial invazyon olan grupta en büyük tümör çapı parametrial invazyon olmayan gruptan anlamlı (p<0.05) olarak daha yüksekti. 2009 FIGO lokal ileri evre (107.8 ay) olan grupta öngörülen sağkalım süresi 2009 FIGO erken evre (167.6 ay) olan gruptan anlamlı (p<0.05) olarak daha düşüktü. 2018 FIGO lokal ileri evre (121.4 ay) olan grupta öngörülen sağkalım süresi 2018 FIGO erken evre (172.3 ay) olan gruptan anlamlı (p<0.05) olarak daha düşüktü.FIGO 2009 evreleme sistemine göre erken evre(IA1-IIA2) olup FIGO 2018 evreleme sistemine göre lokal ileri evreye(IIB-IVA) yükselen hasta grubu ile evresi erken evrede kalan hasta grubu karşılaştırıldığında bu iki grup arasında öngörülen sağkalım süresi anlamlı farklılık göstermemiştir. Sonuç: Çalışmamız evrenin ilerlemesiyle sağkalımın azalması konusunda literatürle uyumludur ancak revize edilmiş FIGO evrelemesine göre değişen evrenin sağkalım üzerindeki etkisini net gösteremedik. Hasta sayımızın azlığı ve evrelemedeki subgrupların fazlalığının bununla ilişkili olduğunu düşünmekteyiz. Evrelemeden sonraki en önemli prognostik faktör olarak değerlendirilen lenf nodu metastazı varlığı, LVSI, histolojik grade, tümör çapı ve stromal invazyon derinliği ile yakından ilişkilidir. Ayrıca stromal invazyon derinliğinin sağkalımla doğrudan ilişkili olduğu çalışmamızda net olarak ortaya koyulmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: In this study, we aimed to stage the patients who were diagnosed with cervical cancer and operated in our clinic according to FIGO 2009 and FIGO 2018 and compared them in terms of stage distribution and survival. In addition we aimed to compare patient groups with and without LNM and parametrial invasion. Materials and Methods:Patients who were diagnosed with cervical cancer and operated at Kartal Dr. Lütfi Kırdar City Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic between 01/01/2008 and 31/12/2018 were retrospectively screened. Patients were restaged according to the 2009 and 2018 FIGO staging systems. Patients who were planned to undergo RT/CT instead of surgical treatment as the primary treatment and patients who did not have cervical cancer as a result of pathology were not included in the study. Considering these exclusion criteria, 86 patients were included in the study. Patients restaged according to FIGO 2009 and FIGO 2018 were divided into two groups: early stage cervical cancer (IA1-IIA2) and locally advanced cervical cancer (IIB-IVA). These two groups were compared in terms of survival. Additionally, the groups with and without LNM, and the groups with and without parametrial invasion were compared. Results: When we staged according to the FIGO 2009 Staging System, 80 (93.0%) of the patients were in the early stage (IA1: 18.6% n=16, IA2: 4.7% n=4, IB1: 57.0% n=49, IB2 10.5% n=9, IIA1 2.3% n=2), 6(7.0%) were at locally advanced stage (IIB 3.5% n= 3, IIIA 3.5% n= 3). When we staged according to the FIGO 2018 Staging System, 63 (73.3%) of the patients were in the early stage (IA1: 20.9% n=18, IA2: 4.7% n=4, IB1: 19.8% n=17, IB2: 22.1% n= 19, IB3: 4.7% n=4, IIA1 1.2% n=1), 23(26.7%) in locally advanced stage (IIB: 2.3% n=2, IIIA: 2.3% n=2, IIIC1: 20.9% n =18, IIIC2: 1.2% n=1). A stage change was observed in 44 (51.2%) of the patients. In the group with lymph node metastasis, the largest tumor diameter, stromal invasion depth, histological grade, and lymphovascular invasion rate were significantly (p<0.05) higher than the group without lymph node metastasis. The largest tumor diameter in the group with parametrial invasion was significantly (p<0.05) higher than the group without parametrial invasion. The predicted survival time in the 2009 FIGO locally advanced stage (107.8 months) group was significantly (p<0.05) lower than the 2009 FIGO early stage group (167.6 months). The predicted survival time in the 2018 FIGO locally advanced stage (121.4 months) group was significantly (p<0.05) lower than the 2018 FIGO early stage (172.3 months) group. When the patient group, which was in the early stage (IA1-IIA2) according to the FIGO 2009 staging system and progressed to the locally advanced stage (IIB-IVA) according to the FIGO 2018 staging system, was compared with the patient group whose stage remained in the early stage, the predicted survival time did not differ significantly between these two groups. Conclusion:Our study is consistent with the literature regarding the decrease in survival with advancing stage, but we could not clearly show the effect of changing stage on survival according to the revised FIGO staging. We think that the small number of patients and the large number of subgroups in the staging are related to this. The presence of lymph node metastasis, which is considered the most important prognostic factor after staging, is closely related to LVSI, histological grade, tumor diameter and stromal invasion depth. In addition, our study clearly demonstrated that the depth of stromal invasion is directly related to survival.